Την πώληση της Κωτσόβολος εξετάζει η Currys

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την πώληση της Κωτσόβολος εξετάζει η Currys
Τα τρία πιθανά σενάρια.

Σε διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής της για την Κωτσόβολος, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, βρίσκεται ο όμιλος Currys, αναθεώρηση που όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην πώληση της εταιρείας.

Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη στην αγορά δεδομένου ότι η Κωτσόβολος αποτελεί ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» της Currys και δεν είναι τυχαίο ότι στα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2022-2023, η ελληνική αλυσίδα ήταν η μόνη δραστηριότητα του βρετανικού ομίλου με θετικό πρόσημο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% των εσόδων του Ομίλου.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ωστόσο επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εξετάζει τακτικά τη δομή του ομίλου με γνώμονα την αύξηση της αξίας για τους μετόχους του. Επιπλέον επισημαίνεται ότι η ισχύς του εμπορικού σήματος της Κωτσόβολος, το μακροπρόθεσμο ιστορικό κερδοφόρων χρήσεων και η ηγετική θέση της εταιρείας στην αγορά δεν αντικατοπτρίζονται επί του παρόντος στην αποτίμηση του ομίλου. Δεδομένων των ισχυρών οικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την επιχείρηση, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολος».

«Οι επιδόσεις της Currys στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία είναι ισχυρές, εκεί όπου ο μετασχηματισμός αποδίδει και έχουμε αναλάβει δράση για να επανέλθει η κερδοφορία στις σκανδιναβικές χώρες. Η Κωτσόβολος είναι μια άριστη εταιρεία με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η σωστή στιγμή να αξιολογήσουμε πώς θα προωθήσουμε καλύτερα την Κωτσόβολος για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Currys Άλεξ Μπάλντοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πιθανά σενάρια είναι τρία. Το ένα περιλαμβάνει την πώληση του 100% της «Κωτσόβολος», το άλλο την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ δεν αποκλείεται και η διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας, κάτι που όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, είχε συμβεί και στο παρελθόν όταν η μητρική εξέταζε αντίστοιχα σενάρια για τις επιχειρήσεις στη Σκανδιναβία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα οικονομικά μεγέθη της Κωτσόβολος

Να θυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση 2021-2022 όπου ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2022 ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος έκλεισε στα €654 εκ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση 13,1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020-2021. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €51,7 εκ., από €43,8 το αμέσως προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €25,2 εκ., από €20,9 το 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 20,5%. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν στα €13,2 εκ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα €59,4 εκ.

Πέρα από την ανοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Κωτσόβολος, και την ανακαίνιση των φυσικών της καταστημάτων στην οποία και προχωρά σταδιακά - το δίκτυο των καταστημάτων της στην Ελλάδα αριθμεί 93 καταστήματα - η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων της και τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, δημιουργώντας μία από τις πρώτες Omnichannel πλατφόρμες λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο, εισάγοντας παράλληλα πολλές νέες καινοτόμες λύσεις που ενδυναμώνουν συνεχώς την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών και την ανταγωνιστική θέση της αλυσίδας. Επιπλέον, έχει προχωρήσει και σε επενδύσεις στην εφοδιαστική της αλυσίδα, εισάγοντας αυτοματισμούς επόμενης γενιάς, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών και την αύξηση της παραγωγικότητάς της.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η εταιρεία, η πολιτική της οποίας ήταν στο παρελθόν να μην στρέφεται στον δανεισμό και να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της με ίδια κεφάλαια, προχώρησε στις αρχές του 2023 στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Alpha Bank για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Βάσει της εν λόγω σύμβασης, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 15,26 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 12,2 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε 50% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 80% του επενδυτικού προγράμματος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο logistic center 56.000 τμ στο Θριάσιο Πεδίο, σε μία έκταση 120 στρεμμάτων, το οποίο θα αξιοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό και υποδομές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) και ρομποτικής, για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης, της αποθήκευσης και της ανάκτησης αντικειμένων / αγαθών από την αποθήκη, στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Την προηγούμενη χρονιά μάλιστα η εταιρεία πήρε την στρατηγική απόφαση να επεκταθεί και στην αγορά της Κύπρου, ανοίγοντας τρία υπερσύγχρονα φυσικά καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό και αναπτύσσοντας παράλληλα υποδομή τηλεφωνικού κέντρου που εξυπηρετεί αποκλειστικά την Κυπριακή αγορά και το ηλεκτρονικό κατάστημα kotsovolos.cy.

Όσο για το τρέχον έτος, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, προηγούμενες εκτιμήσεις των στελεχών της Κωτσόβολος αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών θα υπερβεί για πρώτη φορά τα 700 εκατ. ευρώ (από 654 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη χρήση), λαμβάνοντας ώθηση και από το πρόγραμμα «ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή». Σε επίπεδο κερδών ο στόχος είναι σε απόλυτα νούμερα να φτάσουν τα περσινά επίπεδα (51,7 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bundesbank: Ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός μέχρι το 2025

BoJ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια - Πρόβλεψη για «μέτρια» ανάπτυξη το 2023

Disney: Παραιτείται η οικονομική διευθύντρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider