Την πρόβλεψη ότι το 2023 θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ σε επαναλαμβανόμενη βάση, προσεγγίζοντας τα 1,2 δισ., επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Στο ίδιο μήκος κύματος, επανεπιβεβαίωσε πως το 2024 η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος, για την οικονομική χρήση του τρέχοντος έτους.
«Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο δρόμος για την επιχείρηση είναι "πράσινος", πελατοκεντρικός και ψηφιακός», σημείωσε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις εντός του 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η εταιρεία προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε τα θεμέλια για την «είσοδό» της στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω της Hellenic Hydrogen, της κοινοπραξίας που δημιούργησε με τη Motor Oil. Με «όχημα» της κοινοπραξία στόχος είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα στον κλάδο του υδρογόνου, αξιοποιώντας την παραγωγική βάση της ΔΕΗ σε μονάδες ΑΠΕ και την τεχνογνωσία της Motor Oil.
Επίσης, εντός του προηγούμενου έτους η ΔΕΗ προχώρησε σε επιλεγμένες εξαγορές χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, ξεκινώντας από μονάδες 160 MW στην Ελλάδα και ένα portfolio 210 MW στη Ρουμανία. Επίσης, πέρυσι η ΔΕΗ εξαγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία υλοποίησης της νέας μονάδας αερίου στην Κομοτηνή, η οποία θα είναι Hydrogen Ready.
«Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά για τη ΔΕΗ, με την έναρξη υλοποίησης μονάδων ΑΠΕ 201 MW με τη RWE, καθώς και τη συμφωνία με την Enel για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης. Χαρακτήρισε ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξη της ΔΕΗ την απόκτηση της Enel Romania, η οποία αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση της επιχείρησης στο εξωτερικό.
«Δουλεύουμε εντατικά προκείμενου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γίνει εντός του 3ου τριμήνου», σημείωσε. Επισήμανε πως με την απόκτηση της Enel Romania η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του Ομίλου σε δίκτυα διανομής θα αυξηθεί κατά 40%, στα 5,14 δισ. Επίσης, στην προμήθεια το πελατολόγιο του Ομίλου θα ενισχυθεί κατά 3,2 εκατ., ώστε να φτάσει στα 9 εκατομμύρια. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων ΑΠΕ (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) αυξάνεται στα 4 GW, από 3,5 GW.
O κ. Στάσσης σημείωσε πως το 2022 η ΔΕΗ συνέβαλε με 1,8 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, μέσω στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων, καθώς και της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Παράλληλα, η κερδοφορία του Ομίλου δεν επηρεάστηκε από τα έκτακτα μέτρα της ενεργειακής κρίσης, λόγω της έντονης καθετοποίησης. Επίσης, παρά την άνοδο του πληθωρισμού, δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου και στο κόστος δανεισμού, λόγω επαρκούς περιθωρίου στο Στρατηγικό Σχέδιο, αλλά και του υψηλού ποσοστού δανείων με σταθερό επιτόκιο.
«Η θέση της ΔΕΗ έχει ισχυροποιηθεί, συνεχίζουμε το δικό μας green deal, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και την ενίσχυση της πελατοκεντρικότητας. Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού του Ομίλου, με στόχο η ΔΕΗ να γίνει η κορυφαία εταιρεία "καθαρής" ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», κατέληξε.
Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης υπερψηφίστηκαν από τους μετόχους με ποσοστό άνω του 98,8%.