«Ενισχύεται» η Διεύθυνση Συμμόρφωσης της ΕΕΕΠ – Εντατικοποίηση ελέγχων για παραβάσεις διαφημιστικής προβολής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ενισχύεται» η Διεύθυνση Συμμόρφωσης της ΕΕΕΠ – Εντατικοποίηση ελέγχων για παραβάσεις διαφημιστικής προβολής
Στην ενίσχυση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με Συμβούλους που θα στηρίξουν το έργο της όσον αφορά την προβολή των παρόχων τυχερών παιγνίων αλλά και τους ελέγχους για τήρηση του Μητρώου Κατόχων Άδειας Καταλληλότητας προχωρά η διοίκηση της Αρχής.

Στην ενίσχυση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με Συμβούλους που θα στηρίξουν το έργο της όσον αφορά την προβολή των παρόχων τυχερών παιγνίων αλλά και τους ελέγχους για τήρηση του Μητρώου Κατόχων Άδειας Καταλληλότητας προχωρά η διοίκηση της Αρχής.

Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στην εταιρεία με την επωνυμία «ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ-ΚΥΡΟΥΔΗΣ ΙΑΣΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» , η παροχή υπηρεσιών συνδρομής στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης σχετικά:

  • με τον έλεγχο των τεκμηρίων που προκύπτουν από τον εντοπισμό παραβάσεων διαφημιστικής προβολής και προώθησης της διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων
  • και τον έλεγχο τήρησης του Μητρώου Κατόχων Άδειας Καταλληλότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 13.2 του Κανονισμού Παιγνίων περί Καταλληλότητας Προσώπων

Το συνολικό τίμημα είναι 29.700 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24% και η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την υπογραφή και ανάρτηση της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ.

Η επιλογή συμβούλων από την ΕΕΕΠ λειτουργεί ως ανάχωμα στην έλλειψη προσωπικού προκειμένου να εκτελεί το έργο της χωρίς καθυστερήσεις και με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων.

Η διαφημιστική προβολή

Σύμφωνα με το νόμο η εμπορική επικοινωνία δεν πρέπει να απευθύνεται σε ανήλικους, να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ροπής των καταναλωτών προς τα τυχερά παιχνίδια, να χρησιμοποιεί γνωστά και διάσημα πρόσωπα, να εκμεταλλεύεται την έλλειψη ειδικών γνώσεων των καταναλωτών για τις πιθανότητες επιτυχίας και συμμετοχής στα κέρδη, να μεταδίδει το μήνυμα ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι μέσο πλουτισμού ή τρόπος διαφυγής από τις οικονομικές δυσκολίες, να υποδηλώνει ότι τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητα στη ζωή. Επιπλέον, η διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών πρέπει να αναφέρει τις τηλεφωνικές γραμμές και τις υπηρεσίες υποστήριξης για την απεξάρτηση από τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα δεν επιτρέπεται η με οποιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση των στοιχείων του Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη για λόγους εμπορικής επικοινωνίας, χωρίς τη συναίνεση του Παίκτη και δεν επιτρέπεται η αποστολή υλικού εμπορικής επικοινωνίας σε Αποκλειόμενους Παίκτες. Η απαγόρευση αυτή ξεκινά με την παρέλευση είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη θέση του Παίκτη σε αποκλεισμό.

Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των όρων η ΕΕΕΠ παρεμβαίνει και αφού διαπιστώσει την παράβαση προχωρά στην συμμόρφωση των παρόχων.

Πρόκειται για μία πολύ χρονοβόρα αλλά και λεπτομερή διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το 2022 οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιγνίων δαπάνησαν σε χορηγίες, διαφημίσεις και προβολή των δραστηριοτήτων τους πάνω από 115 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της ΕΕΕΠ, πέρυσι εγκρίθηκαν Σχέδια Εμπορικής Επικοινωνίας (ΣΕΕ) συνολικού ύψους 193 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε δαπάνες κυρίως διαφημιστικής προβολής και χορηγιών. Περίπου το 70% αφορά σε διαφημιστική προβολή, το 20% σε χορηγίες και το υπόλοιπο 10% σε άλλες προωθητικές δράσεις.

Σημειώνεται πως βάσει νόμου, κάθε είδους εμπορική επικοινωνία εγκρίνεται (προϋπολογιστικά) από την ΕΕΕΠ και πλέον, από το 2022 και μετά, ελέγχεται και απολογιστικά. Έτσι το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΕΠ, είχαμε δαπάνες 115 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω 70 εκατ. ευρώ αφορούσε διαφημιστική προβολή, 25 εκατ. χορηγίες και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ διάφορες είδους δράσεις εμπορικής πολιτικής (βραβεία, ΕΚΕ, τοποθετήσεις προϊόντος κ.ο.κ.).

Τήρηση Μητρώου Κατόχων Άδειας Καταλληλότητας

Έργο της Επιτροπής είναι παράλληλα και ο έλεγχος τήρησης του Μητρώου Κατόχων Άδειας Καταλληλότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 13.2 του Κανονισμού Παιγνίων περί Καταλληλότητας Προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον κανονισμό που τροποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022 ο Κάτοχος Άδειας τηρεί Μητρώο με το σύνολο των κατόχων Άδειας Καταλληλότητας (ΑΚ).

Το άρθρο 13.2 του κανονισμού τονίζει ότι μέσα στις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, ο Κάτοχος Άδειας αποστέλλει στην Ε.Ε.Ε.Π. κατάσταση κατόχων ΑΚ. Η κατάσταση αναφέρει, κατ’ ελάχιστον, το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο, τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, την ημερομηνία έκδοσης και την αρχή έκδοσης, τις Κρίσιμες Λειτουργίες ή ειδικότητες του κατόχου ΑΚ, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της έννομης σχέσης, καθώς και τον κωδικό αριθμό της ΑΚ.

Ο Κάτοχος Άδειας παρέχει στην ΕΕΕΠ τα Μητρώα της παρ. 13.1 στον χρόνο και με τον τρόπο που η Αρχή ορίζει. Με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. δύναται να προστίθενται στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται στο οικείο Μητρώο και να ορίζονται ο τρόπος και η μορφή τήρησης και αποστολής των στοιχείων αυτών, ο τύπος και το είδος των δεδομένων που τηρούνται, ο τρόπος απεικόνισης των μεταβολών, ο τρόπος απεικόνισης και κωδικοποίησης των πληροφοριών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Η εποπτεία και ο έλεγχος των προσώπων που έχουν λάβει ΑΚ ασκείται από την Ε.Ε.Ε.Π., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις και στον Κανονισμό Παιγνίων περί Συμμόρφωσης, Ελέγχου και Διοικητικών Κυρώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΕΠ: Οι οριζόντιες ρυθμίσεις για επτά Ανεξάρτητες Αρχές είναι πλέον πραγματικότητα – Ανοίγει ο δρόμος προσλήψεων

Πέντε στρατηγικοί στόχοι της ΕΕΕΠ για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς τυχερών παιγνίων 

ΕΕΕΠ: «Δέσμια αρμοδιότητα» το «λουκέτο» στο καζίνο του Ρίο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider