Η βιώσιμη ανάπτυξη με χρονικό ορίζοντα το 2030 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής (Δ.Ε.) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής. Υποδεχόμενος τους προέδρους και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης μίλησε για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, όπως τέθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής. Όπως γνωστοποίησε, άλλωστε, το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για το 2023 θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.
Στις προοπτικές ανάπτυξης της Χαλκιδικής στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της οικονομίας και της φιλοξενίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, επισημαίνοντας ότι περιοχές όπως η Χαλκιδική εξυψώνουν το επιχειρείν αποτελώντας την ισχυρότερη απάντηση στο πρόβλημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικά τα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου (που θα ξεπεράσουν τα 27 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης (με 31 δισ. ευρώ), να φτάσουν σε κάθε επιχείρηση της Χαλκιδικής. Παράλληλα, αναμένονται προγράμματα της οριζόντιας εφαρμογής ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης, της εστίασης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ του Φράγματος Χαβρία, τους τουριστικούς λιμένες, τα κίνητρα για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό και τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος βρίσκεται δίπλα σε όλες τις μορφές των επιχειρήσεων του νομού και σε κάθε επιχειρηματία της Χαλκιδικής.
Την ανάγκη η πολιτεία, τα επιμελητήρια και οι φορείς να συμπράξουν και να δημιουργήσουν αλυσίδα αξίας, επεσήμανε ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, ενώ ο οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βασίλης Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ζήτημα της έλλειψης σύνδεσης μεταξύ γνώσης και παραγωγής. Ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, έθεσε τη διάσταση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές.
Κοινό τόπο των τοποθετήσεων αποτέλεσε ο στόχος της διασποράς του τουρισμού και της υποστήριξής του ως οικονομικής δραστηριότητας διάρκειας 12 μηνών, και όχι εποχικά ή ευκαιριακά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ