Μετά τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα (Alpha Bank 27/7 και Εθνική Τράπεζα 28/7) και τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, την ερχόμενη Παρασκευή, σειρά παίρνουν από την Δευτέρα 31 Ιουλίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β' τριμήνου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (31/7 Πειραιώς και Eurobank, 1/8 Εθνική και 9/8 Alpha Bank).
Τα αποτελέσματα β' τριμήνου αναμένεται να αποτελέσουν μία ακόμη θετική έκπληξη από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών στο insider.gr να κάνουν λόγο για αύξηση κερδών της τάξεως του 20% σε σχέση με το α' τρίμηνο 2023.
Σημειώνεται ότι στο α' τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα είχε παρουσιάσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους 246 εκατ. ευρώ, η Eurobank συνολικά καθαρά κέρδη 237 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 159 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 162 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, η περαιτέρω βελτίωση στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
α) τη συνεχιζόμενη στήριξη των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια,
β) τα «μαζεμένα» κόστη, και
γ) τα πολύ περιορισμένα και άκρως διαχειρίσιμα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η άνοδος των επιτοκίων παραμένει ο βασικός μοχλός για την επίτευξη υψηλών κερδών από τις τράπεζες. Αυτό αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα α' τριμήνου με την Τράπεζα Πειραιώς να παρουσιάζει καθαρά έσοδα από τόκους 447 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 56% σε ετήσια, την Alpha Bank να αυξάνει το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 6,4% σε τριμηνιαία βάση, σε 423,6 εκατ. ευρώ και 51% σε σχέση με πέρυσι, τη Eurobank να αυξάνει τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 55,6% έναντι του α' τριμήνου 2022, στα 503 εκατ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα να παρουσιάζει καθαρά έσοδα από τόκους 474 εκατ. το α' τρίμηνο 2023, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν, πάντως, ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων βρίσκεται προς το τέλος του δρόμου, καθώς βλέπουν χώρο για περαιτέρω άνοδο το πολύ μέχρι μισή ποσοστιαία μονάδα. Και παρά το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων συνεχίζει να ευνοεί τα επιτοκιακά έσοδα, καθώς περνάει με μεγαλύτερη ταχύτητα και μέγεθος στα επιτόκια των δανείων παρά σε αυτά των καταθέσεων, οι τραπεζίτες σημειώνουν δύο συνθήκες που συγκρατούν τα οφέλη για τις τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια:
α) στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τις αυξήσεις στα επίπεδα (και λίγο χαμηλότερα) του Μαρτίου 2023, και
β) στα επιχειρηματικά δάνεια, το όφελος από την άνοδο των επιτοκίων αντισταθμίζεται ή και εξαλείφεται από τις εκτεταμένες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα, αλλά και από την στροφή μεγάλων επιχειρήσεων σε ομολογιακές εκδόσεις αντί τραπεζικού δανεισμού. Αναλόγως της πιστοληπτικής τους ικανότητας, οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε ομολογιακές εκδόσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος για την άντληση κεφαλαίων (ενδεικτικά, η ομολογιακή έκδοση της «Μυτιληναίος» έγινε με επιτόκιο 4,25% τη στιγμή που ο δανεισμός της εταιρείας μέσω τραπεζικού συστήματος θα γινόταν με επιτόκιο 5,50%).
Ως απόρροια των ανωτέρω, οι τραπεζίτες επισημαίνουν το «ντεζαβαντάζ» που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και το οποίο θα συνίσταται στην αρνητική πιστωτική επέκταση (οι νέες εκταμιεύσεις υπολείπονται των αποπληρωμών δανείων), μία τάση που συνεχίζεται από το α' τρίμηνο του έτους και προσδοκάται να αντιστραφεί στο β' εξάμηνο.