Στο λεξιλόγιο του επιχειρηματικού ρεπορτάζ η ιστορία του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη, χαρακτηρίζεται ως success business story. Τέσσερα χρόνια πριν το Bloomberg σχολίαζε την αποχώρηση του Ελληνοβρετανού επιχειρηματία από τον κολοσσό των εξορύξεων Glencore ως ένα «πιθανό τέλος της βασιλείας του», στην πραγματικότητα όμως, όπως απέδειξε η πραγματικότητα, η δύναμή του μεγάλωνε.
Και επειδή σε αυτήν την περίπτωση οι αριθμοί λένε και την αλήθεια, το Forbes στη σχετική λίστα που δημοσιεύει κάθε χρόνο, ανέδειξε τον Τέλη Μυστακίδη κατά 100 εκατ. δολάρια πλουσιότερο απ’ ό,τι το 2022, ήτοι 3,7 δισ. δολάρια περιουσίας.
Ο 60χρονος ελληνοβρετανός επιχειρηματίας που αποφεύγει τη δημοσιότητα - ο τίτλος «βασιλιάς του χαλκού» του αποδόθηκε από τα ΜΜΕ- γεννήθηκε το 1962 στη Ρώμη, λόγω της δουλειάς του πατέρα του και μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία σπουδάζοντας μάλιστα στο London School of Economics.
Οι πολυεπίπεδες γνώσεις στα θέματα του «επιχειρείν» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως dealmakers, τον οδήγησαν γρήγορα στην κορυφή.
Ο ίδιος παραμένει ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, χωρίς καμία δόση επίδειξης και προβολής ξοδεύοντας όμως άπειρες ώρες εργασίας και κάνει συχνά ταξίδια για το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του.
Όπως όλοι λένε τίποτα δεν κάνει τυχαία, αλλά όλα έπειτα από συστηματική δουλειά και προσπάθεια.
Tο τελευταίο διάστημα ο Mυστακίδης φέρεται να εξετάζει περαιτέρω ανοίγματα στην Eλλάδα, όπου έχει ήδη παρουσία με τη συμμετοχή του στην Tράπεζα Πειραιώς. Η κίνηση στην τραπεζική αγορά δεν είναι κάτι καινούργιο. Παλαιότερα, το 2013, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, είχε, επίσης, συμμετάσχει και στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, σε μια πόλη δύσκολη μάλιστα εποχή για την οικονομία της χώρας.
Παράλληλα ερευνά επιπλέον κινήσεις προς την εταιρία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών Phoenix Vega Mezz Plc. Στο ίδιο πλαίσιο δείχνει έντονη δραστηριότητα προς ακίνητα σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στη ναυτιλία, καθώς επένδυσε στη ναυτιλιακή με έδρα το Λονδίνο Union Maritime. Ειδικά στην ποντοπόρο ναυτιλία, εκεί που οι Έλληνες κυριαρχούν παγκοσμίως ο ίδιος έχει εισέλθει για τα καλά στον ευρύτερη κύκλο των δυνατών εφοπλιστών. Διατηρεί άριστες και στενές σχέσεις με μια σειρά από μεγάλους παίκτες της αγοράς της Ελλάδας, όπως με την οικογένεια Τομάζου με την οποία έχουν ήδη «διεκδικήσει» την είσοδο τους σε παγκόσμιους εφοπλιστικούς ομίλους, αλλά και έχουν δημιουργήσει εταιρεία με αντικείμενο τον τουρισμό (ξενοδοχεία, υποδομές), τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Χρήστο Μεγάλου, της Τράπεζας Πειραιώς και άλλους.
Μάλιστα, η ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού, φαίνεται πως έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον του καθώς οι προτάσεις συνεργασιών που φτάνουν στο γραφείο του, μόνο λίγες δεν είναι.
Το αποτύπωμα της παρουσίας του στην ελληνική αγορά ισχυρό οπότε εκείνο που απομένει είναι να δούμε τη συνέχεια σε αυτήν την επιτυχημένη ιστορία.
Φώτο: Forbes