Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, με υψηλά στάνταρ βιωσιμότητας και ευεξίας, μετατρέπεται το Μέγαρο του ΟΤΕ, μετά από ανακαίνιση ύψους 50 εκατ. ευρώ στην οποία προχώρησε ο Όμιλος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής δε, έχει ολοκληρωθεί και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, αναμένεται να παραδοθούν στους 3.700 εργαζόμενους, και τα 48.000 τ.μ. που θα έχουν ανακαινιστεί ριζικά.
«Η ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του ΟΤΕ ήταν ένα πολύπλοκο και μεγάλο έργο το οποίο βασίστηκε στη φιλοσοφία που διέπει τον Οργανισμό μας να βάζει τον πελάτη - εν προκειμένω τον εργαζόμενο - σε προτεραιότητα. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή, γεγονός που απαίτησε πολύ καλό συντονισμό ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια η εργασία των υπαλλήλων του Οργανισμού κατά την διάρκεια των εργασιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στόχος του όλου πρότζεκτ, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν να δημιουργηθεί ένα κτίριο που θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις ανάγκες των agile δομών, βάζοντας την τεχνολογία στο επίκεντρο, ενώ θα ενισχύει και την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού, μειώνοντας δραστικά το λειτουργικό του κόστος.
«Μέσω της αξιοποίησης των χώρων του Μεγάρου και της νέας φιλοσοφίας των χώρων εργασίας, μπορέσαμε να φέρουμε περισσότερους εργαζομένους, και το ετήσιο όφελος να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ, μαζί και με το κτίριο που μισθώναμε στην Παιανία», προσέθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού. Μόνο τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του οργανισμού, ο τελικός πληθυσμός του Μεγάρου θα είναι συνολικά 4.200 εργαζόμενοι με τις μόνιμες θέσεις εργασίας να φτάνουν περίπου τις 3.700, δεδομένου ότι ο όμιλος ΟΤΕ εφαρμόζει ένα μεικτό μοντέλο εργασίας, με το 20% περίπου του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων να μπορεί να γίνεται απομακρυσμένα.
Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο
Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Το πρώτο αφορά σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Όσο για το WELL Building Standard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, λαμβάνονται υπόψη 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Επίσης όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες και στους εργαζόμενους. Με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που επιτυγχάνεται δε, η οποία αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO 2, ο Όμιλος έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.
Έμφαση δίνεται και στην ανακύκλωση. Όπως διευκρινίστηκε με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εργαζομένων
Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί, με τον εσωτερικό σχεδιασμό να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων, στους οποίους κυριαρχούν τα γήινα χρώματα και μοτίβα αλλά και τα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς καινοτόμα υλικά που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος θα ανακατασκευστεί με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.
Το μοντέρνο και έξυπνο περιβάλλον εργασίας συμπληρώνουν οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι και οι νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που βασίζονται στην ευελιξία, προωθούν την ομαδικότητα και την συνεργασία και ευνοούν τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ.
Η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο, ώστε να διαθέτουν όλοι σύγχρονο εξοπλισμό και πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές, που τους επιτρέπουν να εργάζονται από όποιο σημείο επιθυμούν, εντός κι εκτός εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συναντήσεις, και να έχουν τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, χάρη στη VoIP τηλεφωνία, στους φορητούς υπολογιστές τους.
Παράλληλα βέβαια οι νέοι κοινόχρηστοι χώροι, όπως τα restorative rooms, που υπάρχουν σε κάθε όροφο για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με τους συναδέλφους, τα Quiet Rooms ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση ενισχύουν και την αποσυμφορηση των εργαζομένων από την καθημερινότητα. Τέλος, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, εντός του Μεγάρου εντοπίζει κανείς και lactation rooms, στα οποία οι νέες μητέρες μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Την ανακαίνιση συντονίζει η OTEestate θυγατρική του Ομίλου, με την συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας. Πέρα από το Μέγαρο βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής του, έχει συντηρήσει ανακαινίσει 60 κτίρια συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ.