«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB δεσμεύεται να ξεκλειδώσει τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική οικονομία. Υποστηρίζοντας τις ΜμΕ, η HDB όχι μόνο αναζωογονεί τον ιδιωτικό τομέα, αλλά συμβάλλει παράλληλα στην κοινωνική και οικονομική ευημερία της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, στο 25ο ετήσιο Forum «Invest in Greece» του Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο πραγματοποιείται σε μια νέα εποχή επενδύσεων και επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα.
«Οι ΜμΕ συχνά αγωνίζονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες λόγω των αντιληπτών κινδύνων, των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις και των υψηλών επιτοκίων. Σε αυτό το σημείο, η HDB έρχεται να διαδραματίσει τον ρόλο του καταλύτη, παρέχοντας εργαλεία μετριασμού του κινδύνου και προσαρμοσμένες οικονομικές λύσεις που βοηθούν τις ΜμΕ να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, τα εγγυοδοτικά προγράμματα και τα δάνεια συγχρηματοδότησης της HDB μειώνουν τα επιτόκια για τις ΜμΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια. Αναλαμβάνοντας ένα μέρος του κινδύνου, η HDB δίνει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας», είπε ο κ. Ζαββός, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη μόχλευση όχι μόνο εθνικών αλλά κυρίως ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη των ελληνικών ΜμΕ.
Αποδεικνύοντας τη στήριξη της HDB, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα τελευταία 3 χρόνια, 36.700 εταιρείες επωφελήθηκαν από τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας, λαμβάνοντας περισσότερα από 45.000 δάνεια, με αποτέλεσμα το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο δανείων να ξεπερνά τα 9,4 δισ. ευρώ. Η στήριξη αυτή ευνόησε τη δημιουργία πάνω από 18.600 νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας κατά 7,7 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ζαββός, ερωτώμενος σχετικά για την σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη συμβολή του ιδίου προς την επίτευξη αυτού του στόχου, με το σχέδιο Ηρακλής, ανέφερε: «Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πολλοί μπορεί να αμφέβαλαν πριν από τέσσερα χρόνια αν η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να μειώσει τον υπέρογκο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της. Ωστόσο, ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, από αυτό ακριβώς το φόρουμ, είχα το προνόμιο να ανακοινώσω σε διεθνείς επενδυτές την εισαγωγή του νομοσχεδίου Ηρακλής τον Δεκέμβριο του 2019.
Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το επίτευγμα, έχοντας την ευθύνη, ως πρώην υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να συλλάβω, να διαπραγματευτώ και να εφαρμόσω το σχέδιο Ηρακλής, σε ένα χρονικό πλαίσιο λιγότερο από δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά εντυπωσιακά, με μια αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 46% σε μονοψήφιο ποσοστό. Ο Ηρακλής όχι μόνο έχει σώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την αναταραχή, αλλά έχει καταστεί ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του ενάρετου οικονομικού κύκλου της Ελλάδας», είπε, τονίζοντας τον αξιοσημείωτο ρόλο του σχεδίου Ηρακλής και στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
«Αυτό το επίτευγμα είχε βαθύ και θετικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, ωθώντας τις τράπεζες σε έναν ενάρετο κύκλο κερδοφορίας και ανάπτυξης μετά από 13 χρόνια κακουχιών. Το Σχέδιο Ηρακλής έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των αναβαθμίσεων τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση αξιολογήσεων επενδυτικού βαθμού. Η απόκτηση αξιολογήσεων επενδυτικής βαθμίδας είναι μια ιστορία επιτυχίας, που τροφοδοτείται από την ακλόνητη αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και της κυβέρνησής του. Είναι το επιστέγασμα χρόνων σκληρής δουλειάς και θυσίας των Ελλήνων», κατέληξε ο κ. Ζαββός.