Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Ευρώπη, ακολουθούν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι εκτροπές των δρομολογίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μπορούν να επιμηκύνουν τα ταξίδια με δεξαμενόπλοια προς την Ευρώπη έως και τρεις εβδομάδες, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και πιθανή διακοπή του εφοδιασμού.
Ωστόσο, ενώ ορισμένοι ναυλωτές, συμπεριλαμβανομένης της BP, έχουν εκτρέψει πλοία μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης, άλλοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη συντομότερη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Τα δεξαμενόπλοια άρχισαν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ενέτειναν τις θαλάσσιες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, κάτι που δικαιολόγησαν ότι ήταν μια απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένων των Maersk και CMA CGM, ανακοίνωσαν την επιστροφή τους στη διαδρομή του Σουέζ, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας ναυτικής ομάδας πολεμικών πλοίων με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων.
Ωστόσο, άλλες ναυτιλιακές εταιρείες - συμπεριλαμβανομένης της Hapag Lloyd - θεωρούν τον ακόμα τον κίνδυνο πολύ μεγάλο, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία μέχρι στιγμής δίνει αγώνα για να κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων από τους βασικούς συμμάχους της, εν μέρει λόγω της αμφιταλαντευόμενης πολιτικής υποστήριξης της Ουάσινγκτον για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
Τα πλοία που εξέτρεψαν τα δρομολόγια τους φόρτωσαν τα φορτία τους από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία και ναυλώθηκαν από τη Sinopec, την Kuwait Petroleum Corporation, την Aramco και τη Reliance Industries Limited, αντίστοιχα, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακών αναλύσεων Kpler.
Από αυτές τις χώρες μόνο το Μπαχρέιν ήταν στη λίστα των 12 εθνών δήλωσαν συμμετοχή στην Επιχείρηση Prosperity Guardian των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφεραν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση.