Την προκαταρκτική της θέση σχετικά με την παραβίαση, από την πλευρά της ΔΕΗ, των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ για τη χρονική περιόδο 2013 - 2019, έκανε γνωστή σήμερα η Κομισιόν, προκαλώντας έντονους τριγμούς στη μετοχή της εισηγμένης.
Η Κομισιόν κατηγορεί ουσιαστικά τη ΔΕΗ πως κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην εγχώρια αγορά χονδρικής, προμηθεύοντας με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις θερμικές της μονάδες (δηλαδή λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της.
Σύμφωνα με την Optima, εάν η Κομισιόν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράβαση του μέτρου, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που θα φτάνει έως και στο 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτή η προκαταρκτική άποψη δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας. Απαντώντας μάλιστα στη θέση - κατηγορία της Κομισιόν, η ΔΕΗ σημειώνει, ότι η εν λόγω περίοδος ήταν πριν από τον πληρές μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.
Οι αναλυτές της Optima προχωρούν σε μια άσκηση στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν τον αντίκτυπο σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη. ΑΝ λοιπόν υπάρξει επιβολή προστίμου τότε α) υπάρχει 5% πιθανότητα το μέγιστο ποσό προστίμου να φτάσει στο 10% των εσόδων και β) 64% πιθανότητες το πρόστιμο να είναι χαμηλότερο του 1% των εσόδων.
Κατά συνέπεια και με βάση τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών του ομίλου για την περίοδο 2024 - 2026 που αναμένεται να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, και ΕΑΝ επιβληθεί πρόστιμο, υπάρχουν 64% πιθανότητες αυτό να είναι μικρότερο από 100 εκατ. ευρώ ή χαμηλότερο των 0,26 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετό καιρό, τουλάχιστον 2 - 3 χρόνια, σύμφωνα με ανάλογα περιστατικά που έχουν καταγραφεί.
Η Optima θεωρεί το σημερινό sell off στη μετοχή ΔΕΗ τουλάχιστον υπερβολικό (η μετοχή έφτασε μέχρι και στα 11,55 ευρώ προτού μαζέψει στα 12,02 ευρώ), α) λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στο παρελθόν, χωρίς αντίκτυπο στο business plan και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, και β) λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έρευνες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς να αναμένονται τελικά συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα και γ) πιθανότατα, ακόμη και αν η Κομισιόν επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία, η αρνητική επίπτωση πιθανότατα θα είναι ασήμαντο.
Υπό αυτό το πρίσμα, και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι βαθιά υποτιμημένη στη βάση του δείκτη EV/EBITDA για το 2024 - 2025 (διαπραγματεύεται με discount 29 - 39%) η Optima διατηρεί στο ακέραιο τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του anti-trust για τους λιγνίτες έκλεισε στο τέλος του περασμένου έτους, με την ολοκλήρωση υλοποίησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν, για την περίοδο 2021 - 2023. Όσον αφορά την τρέχουσα έρευνα, ενδεικτικό των αλλαγών που έχουν επέλθει από το 2019 είναι ότι στο μεταξύ έχει αλλάξει η αρχιτεκτονική της χονδρεμπορικής, η οποία μετέβη στο Target Model από το Mandatory Pool. Επίσης, η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων την αγορά έχει συρρικνωθεί, με προοπτική μάλιστα πλήρους απόσυρσής τους στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.