ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις, τα τιμολόγια, τα επεκτατικά σχέδια και η ενέργεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις, τα τιμολόγια, τα επεκτατικά σχέδια και η ενέργεια
Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που. Σχέδια επέκτασης εκτός Αττικής, «βλέπει» άλλες επιχειρήσεις, μειώνει ενεργειακό κόστος για να συγκρατηθούν τα τιμολόγια. Επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που, μαζί με τις επεκτατικές – αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της εισηγμένης και εκτός Αττικής, αλλά και τις προσπάθειες για μείωση του κόστους και του ενεργειακού, θα αποτυπώσουν καλύτερα την εικόνα της εισηγμένης και θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμολογίων ύδρευσης, σημείωσε προ ολίγου, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε και στην έναρξη λειτουργίας της ΡΑΑΕΥ, με την ΚΥΑ να καθυστερεί ήδη 9 μήνες, που θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρεί σε ανάκτηση κόστους των επενδύσεών της, οι οποίες σε βάθος 10ετίας ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι, σε συνεργασία με Ρυθμιστή και Δημόσιο, να αναπτυχθεί με τρόπο που θα φέρνει πίσω κέρδη, που θα χρησιμοποιηθούν έναντι τυχόν σημαντικών αυξήσεων στα τιμολόγια, ώστε να μην έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις σε λογαριασμούς.

Επίσης, η εταιρεία αναμένει μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι του 2023, προαναγγέλλοντας και νέες κινήσεις στο «ενεργειακό μέτωπο», όπως το ενδεχόμενο κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά έργα ή έργα αντλησιοταμίευσης κ.α. Για το project των υδρομετρητών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, μάλλον αναμένονται νεότερα προσεχώς καθώς θα αποτελεί μια επένδυση 10ετίας (θα αλλάζουν κάθε έτος 250 χιλ. μετρητές), ενώ έρχεται νέο πιλοτικό έργο συ συνεργασία με ΑΔΜΗΕ.

Το 2023 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2022, η οποία είχε ανέλθει σε 30,45 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 140% συγκρινόμενη με την απορρόφηση του 2021 που ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε:

  • μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7εκ. €., χρηματοδότηση 90% από Ε.Ε.)
  • έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6εκ. €)
  • έργα αποχέτευσης (364,5εκ. €)
  • έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8εκ. €)

Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2024 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν σε ρυθμίσεις για την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και μεταξύ άλλων, σε θέματα όπως:

  • άσκηση εκτός Αττικής δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως σε Βοιωτία, Φωκίδα και Κορινθία αλλά και στο εξωτερικό
  • δυνατότητα απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους, οι οποίες θα είναι εκτός των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της
  • ευελιξίες για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού,
  • απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του ΕΥΣ
  • δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΥΔΑΠ της συντήρησης φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Epsilon Net: Σε διαπραγματεύσεις με ξένο επενδυτή - Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή

EY: Ανακατατάξεις στα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς των IPO - Μείωση 7% το α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider