Κόκκαλης: Οι «κρυφές σκέψεις» του Σωκράτη για τα ακίνητα της Intracom – Τα σενάρια για τριπλό deal

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκαλης: Οι «κρυφές σκέψεις» του Σωκράτη για τα ακίνητα της Intracom – Τα σενάρια για τριπλό deal
Σενάρια και φήμες για σχέδια περί «εισόδου» και άλλου ομίλου στο κοινό σχήμα των Intracom Properties και Κλουκίνας – Λάππας. Η τριπλή συγχώνευση, η διευρυμένη είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η «μαγιά» των ακινήτων στα ευρύτερα επιχειρηματικά σχέδια. Ποια είναι η «προίκα».

Ο «θρυλικός» μεγαλοεπιχειρηματίας, Σωκράτης Κόκκαλης, ο εμβληματικός ισχυρός άνδρας των ομίλων Intracom και Intralot, είναι, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, «από τη φύση του ανήσυχος, με εκπλήξεις και ανατροπές». Κατά συνέπεια, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν όσα κυκλοφορούν σε κύκλους του επιχειρηματικού κόσμου και της χρηματιστηριακής αγοράς για «δεύτερες σκέψεις του Σωκράτη», όσον αφορά στο μέτωπο της αξιοποίησης της Intracom Properties, σε συνεργασία με την εισηγμένη Κλουκίνας – Λάππας, στον χώρο των ακινήτων.

Και όταν κάνουν λόγο για «δεύτερες σκέψεις», μάλλον υπονοούν «νέες, κρυφές σκέψεις», εξέταση εναλλακτικών σχεδίων και μοντέλων, νέους συμμάχους και συνεπενδυτές, και όχι πισωγύρισμα. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, που όμως για την ώρα βρίσκονται σε επίπεδο σεναρίων και φημολογίας, το γνωστό πλάνο συγχώνευσης του real estate φορέα του ομίλου Intracom, δηλαδή της Intracom Properties, με τη γνωστή εισηγμένη Κλουκίνας – Λάππας (μέσω αποσχίσεων, απορρόφησης κ.α.) που θα «βάλει» την θυγατρική της Intracom στο ΧΑ δια της πλαγίας, ίσως έχει και «ουρά», ή έστω άλλες πτυχές.

Στους 2… χωράει και άλλος;

Η απορρόφηση της Κλουκίνας - Λάππας από την Intracom Properties αναμένονταν από την αγορά, ωστόσο, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό όμως που φαίνεται ότι πάει να… πραγματοποιηθεί, σε επίπεδο στρατηγικής από πλευράς της Intracom, είναι η ανάπτυξη του κλάδου ακινήτων με πιθανή τη συμμετοχή νέων επενδυτών.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά αναφέρουν ότι ίσως, τελικά, η συγχώνευση ή έστω η συνεργασία να μην αφορά δύο ομίλους, αλλά… περισσότερους. Δηλαδή, στο κοινό σχήμα των Intracom Properties και Κλουκίνας – Λάππας να εισχωρήσει και τρίτος όμιλος, που είναι εκτός Χρηματιστηρίου, άρα θα χρησιμοποιήσει τις δύο άλλες εταιρείες ως «όχημα» για να εισέλθει και αυτός στο ΧΑ. Ενδέχεται η κίνηση αυτή, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, να γίνει είτε παράλληλα με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των 2 άλλων ομίλων, είτε και μετά. Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι ενώ η «βάση» της συμφωνίας – συγχώνευσης των Intracom Properties και Κλουκίνας – Λάππας γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον τομέα ακινήτων, για το νέο, μεγαλύτερο σχήμα, εφόσον ισχύουν τα σενάρια και κυρίως, εάν υλοποιηθούν, μάλλον υπάρχουν σκέψεις για πιο εκτεταμένες business στην οικονομία, έχοντας όμως ως «πυρήνα» τα ακίνητα. Δηλαδή, το κομμάτι ακινήτων θα είναι η «μαγιά», αλλά στο παιχνίδι θα μπούνε και ευρύτερες δραστηριότητες. Αν όλα αυτά γίνουν πράξη, τότε μάλλον δεν θα «τρέξει» και το σενάριο δημιουργίας μιας ΑΕΕΑΠ που ήταν μια πιθανή επιλογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια κάνουν λόγο για «σκέψεις και σχέδια» και για «εναλλακτικά μοντέλα δράσης», που δεν είναι σαφές αν τελικά προχωρήσουν.

Η «προίκα» στα ακίνητα

Υπενθυμίζεται ότι αποκτώντας τα ακίνητα της εισηγμένης Κλουκίνας – Λάππας,, η Intracom Properties χτίζει χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατομμυρίων και στόχευε στην επέκταση και σε άλλους κλάδους εμπορικών assets, στα οικιστικά, τον τουρισμό κ.α. Με τα παλιά δεδομένα, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων τα οποία θα εισφέρει η θυγατρική της Intracom Holdings ανέρχεται σε 63,3 εκατ. ευρώ και της Κλουκίνας – Λάππας σε περίπου 48 εκατ. ευρώ, συνεπώς, η συνολική αξία των ακινήτων θα φθάσει στα 110 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο (44,1 εκατ. ευρώ) που έχει μεταβιβαστεί στην Intracom Properties από την Intracom Holdings είναι στην Παιανία, όπου σε έκταση 66 στρεμμάτων βρίσκονται κτήρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 30,377 τ.μ.. Το χαρτοφυλάκιό της Intracom Properties συμπληρώνουν τα ακίνητα στο Μαρούσι (εύλογης αξίας 3,6 εκατ. ευρώ), στις οδούς Αδρανείου και Παπαδά στην περιοχή των Ελληνορώσων (13,9 εκατ. ευρώ) και ένα αυτοτελές βιομηχανικό κτήριο στην Ξάνθη, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της ΚΛΜ βρίσκονται διάφορα εμπορικά ακίνητα (π.χ. «φιλέτα» στην Ερμού με μισθωτές Zara, Adidas), αποθήκες (π.χ. στον Ταύρο, που μάλλον θα αλλάξουν χρήση για γραφεία ή φοιτητικές κατοικίες ως μοντέλο ανάπλασης), βιομηχανικά κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

Ιατρικό Αθηνών - Lamda: Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

ΑΒΑΞ: Αύξηση μεγεθών, ανεκτέλεστο ρεκόρ 3,3 δισ., μείωση δανεισμού – Η πρόταση για μέρισμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider