Πού «ψάχνει» νέες εξαγορές το SMERC fund του Νίκου Καραμούζη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού «ψάχνει» νέες εξαγορές το SMERC fund του Νίκου Καραμούζη
Σε συζητήσεις με δύο εταιρείες βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή το επενδυτικό fund του Νίκου Καραμούζη που επενδύει σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιες προκλήσεις βλέπει για το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικότητας ο πρώην ισχυρός τραπεζίτης και τι προβλέπει για την επόμενη μέρα. 

Συνεχίζει να αναζητά επενδύσεις το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC fund) συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, δρομολογώντας νέες εξαγορές και συνεχίζοντας να στηρίζει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βασικός στόχος άλλωστε του fund είναι να προχωρά σε εξαγορά δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συνέχεια να δρομολογεί τη συγχώνευσή τους, προκειμένου να δημιουργεί «εθνικούς πρωταθλητές» στους κλάδους τους οποίους επενδύει.

Όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Καραμούζης, στο περιθώριο των συνέντευξης Τύπου για τη νέα εποχή της ΕΨΑ, τη δεδομένη στιγμή το SMERC βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο μικρομεσαίες εταιρείες, η μια από τον χώρο του ελαιολάδου και η δεύτερη από τον ευρύτερο χώρο των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αν ωστόσο αυτές οι συζητήσεις καρποφορήσουν, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Πρόσφατα δε ανακοινώθηκε ότι το SMERemediumCap προχώρησε σε επένδυση στρατηγικής σημασίας στην εταιρεία Doppler, με στόχο να συμβάλει στη δυναμική ανάπτυξή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η Doppler, με σημαντικές παραγωγικές υποδομές στο Κιλκίς, δραστηριοποιείται στον τομέα σχεδιασμού, κατασκευής και εμπορίας ανελκυστήρων και είναι κυρίως εξαγωγική εταιρεία, με πάνω από το 85% των εσόδων της να προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το SMERemediumCap διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία, ενώ επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον κυρίως στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών.

Μέχρι στιγμής, έχει επενδύσει σε 12 μικρομεσαίες εταιρείες.

«Εδώ και 3,5 χρόνια στηρίζουμε με κεφάλαια και στρατηγική ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν σημαντικό αφήγημα και εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Μας ενδιαφέρουν ελληνικές εταιρείες που κινούνται με διαχρονικές αξίες και διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης. «Μας ενδιαφέρει η τεχνολογική αναβάθμιση, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι το SMERC έχει επενδύσει σε εταιρείες που βρίσκονται εκτός Αθηνών, καθώς όπως εξήγησε «λείπουν κεφάλαια από την περιφέρεια».

Οι μεγάλες προκλήσεις της επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, κάθε επιχείρηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί προκειμένου να βρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ψηφιοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση σε πράσινες μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας, το χτίσιμο εξαγωγικού μηχανισμού, τη διασφάλιση του ορθού μεγέθους των εταιρειών ώστε να προκύψουν οικονομίες κλίμακος, την υποχρέωση εφαρμογής των κανόνων ESG, την εξεύρεση εργατικού δυναμικού, καθώς και στην υιοθέτηση των νέων καταναλωτικών συμπεριφορών που μεταβάλλουν τα δεδομένα της παραγωγικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Εθνική τραβάει το κάρο - Ο χρησμός της DBRS – Οι εκτιμήσεις για τον ΟΤΕ

«Καμπάνες» από την 1η Ιουλίου σε επαγγελματίες χωρίς IRIS - Μόνο 1 στους 3 έχει εγγραφεί στην υπηρεσία

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 211,1 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Επιστροφή €122 εκατ. στους μετόχους - Πλήρης επίτευξη των στόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider