Η Κομισιόν ξεκινά επίσημη έρευνα σε Facebook και Instagram για την ασφάλεια των παιδιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν ξεκινά επίσημη έρευνα σε Facebook και Instagram για την ασφάλεια των παιδιών
Επίσημη έρευνα στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με παραβιάσεις του νόμου για το διαδικτυακό περιεχόμενο και την ασφάλεια των παιδιών.

Επίσημη έρευνα στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με παραβιάσεις του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και την ασφάλεια των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το Facebook και το Instagram μπορούν να προκαλέσουν εθισμούς στη συμπεριφορά των παιδιών και να δημιουργήσουν τα λεγόμενα φαινόμενα "rabbit-hole".

Επιπλέον, η Κομισιόν ανησυχεί για τις μεθόδους διασφάλισης της ηλικίας των παιδιών και επαλήθευσης που εφαρμόζει η Meta.

Η σημερινή κίνηση της διαδικασίας βασίζεται σε προκαταρκτική ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που απέστειλε η Meta τον Σεπτέμβριο του 2023, στις απαντήσεις της Meta στα επίσημα αιτήματα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών (σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και τη μεθοδολογία της εκτίμησης κινδύνου), σε δημόσια διαθέσιμες εκθέσεις, καθώς και στην ανάλυση της ίδιας της Επιτροπής.

Η παρούσα διαδικασία αφορά τους ακόλουθους τομείς:

  • Συμμόρφωση της Meta με τις υποχρεώσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων που προκαλούνται από τον σχεδιασμό των διαδικτυακών διεπαφών του Facebook και του Instagram, οι οποίες ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες και την απειρία των ανηλίκων και να προκαλέσουν εθιστική συμπεριφορά και/ή να ενισχύσουν το λεγόμενο φαινόμενο "rabbit-hole". Η αξιολόγηση αυτή απαιτείται για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στη σωματική και ψυχική ευεξία των παιδιών, καθώς και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
  • Συμμόρφωση της Meta με τις απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά τα μέτρα μετριασμού για την πρόληψη της πρόσβασης ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο, ιδίως εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας που χρησιμοποιεί η Meta, τα οποία ενδέχεται να μην είναι εύλογα, αναλογικά και αποτελεσματικά.
  • Συμμόρφωση της Meta με τις υποχρεώσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες να θεσπίσει κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας για τους ανηλίκους, ιδίως όσον αφορά τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για ανηλίκους στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της λειτουργίας των συστημάτων συστάσεών τους.

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των νέων διαδικτυακών χρηστών. Με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες θεσπίσαμε κανόνες που μπορούν να προστατεύουν τους ανηλίκους όταν αλληλεπιδρούν στο διαδίκτυο. Εκφράζουμε ανησυχίες ότι το Facebook και το Instagram μπορεί να τονώσουν τον εθισμό στη συμπεριφορά και ότι οι μέθοδοι επαλήθευσης της ηλικίας που έχει εφαρμόσει η Meta στις υπηρεσίες τους δεν είναι επαρκείς», δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορυφαίος trader εμπορευμάτων προειδοποιεί για έναν κόσμο χωρίς κακάο

Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ αποκάλυψε τη «μυστική μετοχή» της Chubb

gazzetta
gazzetta reader insider insider