Πρόστιμο 61,6 εκατ. στερλίνων στη Citi από βρετανικές αρχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο 61,6 εκατ. στερλίνων στη Citi από βρετανικές αρχές
Την απόφαση έλαβε η Αρχή Εποπτικής Ρύθμισης και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς η οποία διεξήγαγε μία έρευνα που επικεντρώθηκε στην περίοδο μεταξύ 1ης Απριλίου 2018 και 31 Μαΐου 2022.

Πρόστιμο 61,6 εκατ. λιρών Αγγλίας (79 εκατ. δολάρια) επέβαλαν οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi για παραλείψεις στα συστήματα και στους ελέγχους των συναλλαγών της.

Την απόφαση έλαβαν η Αρχή Εποπτικής Ρύθμισης (PRA) και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς μετά από έρευνα που επικεντρώθηκε στην περίοδο μεταξύ 1ης Απριλίου 2018 και 31ης Μαΐου 2022.

Εφόσον η Citi συμφώνησε να επιλύσει το θέμα, πληρούσε τις προϋποθέσεις για μείωση 30% επί του ποσού.

«Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το trading θα πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματικούς ελέγχους για τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων. Η Citigroup απέτυχε να ανταποκριθεί στα αναμενόμενα πρότυπα με αποτέλεσμα να επιβληθεί το συγκεκριμένο πρόστιμο», δήλωσε ο Sam Woods, αναπληρωτής διοικητής για την προληπτική ρύθμιση και Διευθύνων Σύμβουλος της PRA.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν επί του θέματος ότι ορισμένα προβλήματα στον έλεγχο και στο σύστημα εμφανίζονταν καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο, και οδηγούσαν σε λάθη στις συναλλαγές όπως το λεγόμενο fat - finger, δηλαδή αυτό που προκύπτει από λάθος κλικ ποντικιού ή εσφαλμένη εισαγωγή στο πληκτρολόγιο. Το κύριο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 2 Μαΐου 2022, αφορούσε έναν αρκετά έμπειρο επενδυτή ο οποίος εισήγαγε λανθασμένα μια εντολή, με αποτέλεσμα να εκτελέσει «κατά λάθος συναλλαγή 1,4 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».

Εκπρόσωπος της Citi, σε δήλωση του στο CNBC, ανέφερε ότι η τράπεζα βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να επιλύσει το ζήτημα που προέκυψε δύο και πλέον χρόνια πριν, «το οποίο προκλήθηκε από ατομικό λάθος, εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά».

«Λάβαμε αμέσως μέτρα για ενίσχυση των συστημάτων και των ελέγχων μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση της πλήρους κανονιστικής συμμόρφωσης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider