Trade Estates: Προ των πυλών νέο logistics deal – Το Ελληνικό και το free float

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: Προ των πυλών νέο logistics deal – Το Ελληνικό και το free float
Η θυγατρική Trade Logistics  μετά από τη στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης περιφερειακού αποθηκευτικού hub με την InterIKEA, αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο με τρίτο φορέα για την ανάληψη των υπηρεσιών αποθήκευσης. Τι έρχεται για τα πάρκα σε Κρήτη, Πάτρα και Ελληνικό. Η μετοχική διασπορά της ΑΕΕΑΠ.

Μια νέα συμφωνία φαίνεται να έχει στα «σκαριά» η Trade Estates, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, μέσω της θυγατρικής της στον τομέα των logistics. Ειδικότερα, η Trade Logistics μετά από τη στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης περιφερειακού αποθηκευτικού hub με την InterIKEA, αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο και με νέα εταιρεία για την ανάληψη των υπηρεσιών αποθήκευσης. Πάντως, ο επικεφαλής της Fourlis κ. Βασίλης Φουρλής απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας. Η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος για την Trade Logistics (δύο αποθήκες και τα συστήματα αυτοματοποίησης) αποδίδει και η εταιρεία θα εξελιχθεί σε profit center, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φουρλής στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης και παρουσίασης του νέου εταιρικού λογότυπου και ειδικά όσον αφορά στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου.

Η TRADE ESTATE προχωρά στις προγραμματισμένες επενδύσεις της με στόχο το 2027 ένα ελέγχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων μικτής αξίας (GAV) 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλάνο του Ομίλου, το διάστημα 2026 – 2027 οι πωλήσεις θα ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στον κλάδο των υπηρεσιών Logistics, προχωρά σε νέες επενδύσεις και συνεργασίες με σημαντικότερη τη συνεργασία με την InterΙΚΕΑ για τη δημιουργία του νέου διεθνούς DC στην Ελλάδα, όπου ο Όμιλος Fourlis, μέσω της θυγατρικής του, Trade Logistics, θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργική διαχείριση του νέου DC.

Τα πάρκα σε Πάτρα – Ηράκλειο και το Ελληνικό

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία εμπορικών πάρκων στην Πάτρα, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2024, στην Κρήτη (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025) αλλά και το Retail park στο Ελληνικό με ορίζοντα το 2027. Όπως είχαν αναφέρει στελέχη του ομίλου στο πλαίσιο πρόσφατης παρουσίασης της ΑΕΕΑΠ στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, το 2024 θα μπει σε φάση χρηματοδότησης η οριζόντια ιδιοκτησία που αποκτά η Trade Estate στο πάρκο του Ελληνικού (retail park, επένδυση 70 εκατ. ευρώ). Το έργο αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο Commercial Hub που προωθεί η Lamda, μαζί με το δικό της Vouliagmenis Mall κ.α., με τα δύο αυτά projects να συνδέονται και να πρέπει να πάνε «μαζί». Το commercial hub αδειοδοτήθηκε πέρυσι, το πλάνο είναι μέχρι τις αρχές του 2025 να προχωρήσουν οι εκσκαφές της ανάπτυξης. «Κλειδώνουμε την απόκτηση του 16% των οριζόντιων ιδιοκτησιών του commercial hub. Το πλάνο είναι να ολοκληρωθούν το γ' τρίμηνο του 2027 και να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συμφωνία: η Lamda έχει την υποχρέωση να μας παρέχει την πλάκα πάνω στην οποία θα χτίσουμε 30.000 τ.μ., κάτω από την οποία θα κατασκευαστεί το κοινό parking που θα εκμεταλλεύεται η Lamda», είχε πει ο κ. Φουρλής.

Μέσα στον Ιούλιο ολοκληρώνεται επίσης το retail στο Αεροδρόμιο, όπου μετά τη μείωση των τετραγωνικών που καταλάμβανε το κατάστημα της ΙΚΕΑ, θα δημιουργηθούν επίσης νέα καταστήματα του ομίλου – Intersport και Holland&Barret- ενώ θα υπάρξει και νέος ανεξάρτητος μισθωτής.

Το free float

Ο κ. Φουρλής επανέλαβε επίσης ότι έως το τέλος του 2024, το ποσοστό του ομίλου στην εισηγμένη πλέον ΑΕΕΑΠ θα μειωθεί κάτω του 50% και έτσι θα πάψει να ενοποιείται από τον όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ θα δρομολογήσει, ως έχει ήδη ανακοινώσει και δεσμευθεί, placement περίπου 13% των μετοχών, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της Fourlis σε κάτω του 50% Στόχος είναι το free float να ενισχυθεί από 22% σήμερα, η δε μητρική να ενοποιεί την ΑΕΕΑΠ ως συμμετοχή. Η μετοχική συναλλαγή θα γίνει σε timing και με μοντέλο που θα επιτρέπουν οι ευρύτερες συνθήκες.

Αυξημένα μεγέθη στο τρίμηνο

Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Trade Estates ανακοίνωσε έσοδα από μισθώματα 9 εκατ. ευρώ έναντι 5,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68,8% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2023. Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το α’ Τρίμηνο 2023 (αυξημένα κατά 61,0%). Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 31η Μαρτίου 2024 ανήλθε στα 302,7 εκατ. ευρώ ή 2,51 ευρώ ανά μετοχή έναντι 298,4 εκατ. ευρώ ή 2,48 ευρώ ανά μετοχή σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2023. Όπως ανακοίνωσε η ΑΕΕΑΠ, στο στάδιο ολοκλήρωσης και υπογραφής βρίσκεται το προσύμφωνο αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από την εταιρεία Lamda Development για το project του Eμπορικού Πάρκου στο commercial hub του Ελληνικού όπου η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει 30.000 τμ. big boxes, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος IKEA των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας.

Στον τομέα των μεγάλων κέντρων Logistics, στα project Ασπροπύργου (Inter IKEA) και Ελευσίνας, προχωρούν προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες απόκτησης γης και πολεοδόμησης παράλληλα με το μελετητικό έργο, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το Β’ Τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα / Ehret + Klein: Η «αναγέννηση» των παλιών γραφείων του ΔΟΛ στη Χρ. Λαδά με μισθωτή τη ΔΕΗ 

Noval Property: Δημόσια προσφορά 29-31/05, στο ταμπλό στις 5 Ιουνίου – Οι επενδύσεις και η διασπορά 

Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider