Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings
Ποια θα είναι η νέα Intracom, μετά και το deal με την Ευρώπη Ασφαλιστική. Η «ουρά» και τα «βήματα» έως το Χρηματιστήριο. Με ίδια κεφάλαια 150 εκατ. η νέα holding εισηγμένη. Τι «βλέπουν» Σωκράτης και εφοπλιστές στις ασφάλειες. Το real estate «πακέτο» και οι συμμετοχές. Ποια είναι η Ασφαλιστική.

Ο Σ. Κόκκαλης για ακόμη μία φορά «τάραξε τα νερά» της επιχειρηματικής ζωής του τόπου με το deal για την απόκτηση της Ευρώπης Ασφαλιστικής, του κ. Ν. Μακρόπουλου, που προφανώς, όπως και χτες αποκάλυψε το insider.gr, έχει «ουρά» και πολλά στάδια – βήματα. Πρόκειται για μια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα για τον όμιλο Intracom και τη δραστηριότητα αυτού στον τομέα των ακινήτων, απομακρύνοντας πλέον το πλάνο για σύσταση ΑΕΕΑΠ, που σημαίνει την είσοδο του γκρουπ στον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, με τη συνδρομή ισχυρών εφοπλιστικών και όχι μόνο κεφαλαίων.

Μέσω της σύνθετης αυτής συμφωνίας η εισηγμένη αποκτά παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα, έχοντας ως «μαγιά» - εξασφαλίσεις και ακίνητα – περιουσιακά στοιχεία άνω των 150 εκατ. ευρώ. Το σύνολο μόνο των συμμετοχών του ομίλου Intracom αποτιμάται σε 130 εκατ. ευρώ και αφορά στις επενδύσεις σε Intralot, Intrakat, ΚΛΜ, Κέκροψ, Optima Bank και Net Company.

Το σχέδιο της Intracom και του Σωκράτη Κόκκαλη για το μετασχηματισμό της Κλουκίνας – Λάππας και τη μετονομασία της σε Ευρώπη Holdings προβλέπει τη δημιουργία μίας εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών με ίδια κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων και κέρδη περί τα 30 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 24 μηνών. Τα μεγέθη αυτά θα πετύχει η εταιρεία συμμετοχών χάρη στο business plan που έχουν καταρτίσει οι δύο πλευρές για την ασφαλιστική, επιδίωξη των οποίων είναι η είσοδος της Ευρώπη Ασφαλιστικής σε νέες αγορές, όπως η ασφάλεια πιστώσεων, και η επέκταση εκτός συνόρων.

Επίσης, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγμάτευση για την Intralot για ευρύτερες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατά συνέπεια, μετά τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της εισηγμένης και τις προσπάθειες για επιχειρηματική επέκταση σε ΗΠΑ και άλλες αγορές, ίσως πρέπει και εδώ να περιμένουμε νέα και εξελίξεις.

Η υποσχόμενη ασφαλιστική αγορά

Ο όμιλος Κόκκαλη αποφάσισε να εντάξει την Ευρώπη στο χαρτοφυλάκιό του ώστε να παραμείνει σε ελληνικά χέρια, ενώ ρόλο έπαιξε η μακροχρόνια γνωριμία του με τον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της ασφαλιστικής. «Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται από τα στελέχη των δύο εταιρειών, με στόχο η εταιρεία μέσα στο 2024 να εισαχθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με μεγαλύτερο μέτοχο την Intracom», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Intracom που πραγματοποιήθηκε χτες στην Παιανία.

«Με την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής θα έχουμε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων και θα ενισχύσουμε την παρουσία μιας ελληνικής ασφαλιστικής στην αγορά, διότι υπάρχει ένα κύμα εξαγορών των ελληνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την ενίσχυση παρουσίας ελληνικών εταιρειών στον ασφαλιστικό κλάδο, διότι είναι ένας κλάδος που έχει υστέρηση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, δε θα μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να τις καλύπτουν. Θα πρέπει να καλυφθεί η ασφαλιστική κάλυψη και να προκύπτει από ιδιωτικά κεφάλαια. Η Ευρώπη Ασφαλιστική και ο κύριος Μακρόπουλος είναι από τις λίγες που έχουν παραμείνει σε ελληνική ιδιοκτησία, αλλά έχει πάρα πολύ καλό track record. Θα είναι μια σημαντική συμμετοχή μας», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης επίσης ανέφερε ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα ασφαλιστική συνείδηση. «Στην Ελλάδα είναι ποσοστό 2,55% του ΑΕΠ ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινάει από 7-8% και φτάνει και το 12%», σημείωσε χαρακτηριστικά». Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την Intralot για ευρύτερες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως είπε ο κ. Μακρόπουλος, «με τιμά ιδιαίτερα η θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μετά από 40 χρόνια στην ιδιωτική ασφάλιση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Στο κάδρο είναι η επέκταση και στο εξωτερικό, να είναι η πρώτη ασφαλιστική που θα ανοίξει υποκατάστημα εκτός συνόρων. Η Ευρώπη Ασφαλιστική θα πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά».

Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης κατά την οποία ανακοινώθηκε το deal της Intracom με την Ευρώπη Ασφαλιστική του Νίκου Μακρόπουλου, σκοπός είναι το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της νέας εταιρείας να ξεπεράσει το 25%, βάσει και των κανονισμών του Χρηματιστηρίου. Σημειωτέον ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς ακινήτων της Intracom Properties. Ο στόχος για την απόδοση των κεφαλαίων που επενδύει η Intracom τέθηκε στο 20%.

Ο παράγοντας... Intralot

Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, «μια ακόμη επένδυση που εξετάζουμε είναι η συμμετοχή στην Intralot, για ευρύτερη συνεργασία στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Η Intralot είναι καλά τοποθετημένη στον τομέα των παιγνίων. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτός ο κλάδος έχει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον (σ.σ σε σύγκριση με τα online στοιχήματα), γιατί ο στοιχηματισμός έχει βλάψει πολλά αθλήματα, καθώς το 50% των στοιχημάτων διεξάγονται παράνομα, που κάνει κακό στον αθλητισμό», σημείωσε ο ίδιος.

Η «νέα» Intracom

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Intracom, Δημήτρης Κλώνης ανέλυσε το project 2030, που έχει στόχο «τη μεγιστοποίηση της αξίας του ομίλου σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με όρους σύγχρονης επιχειρηματικότητας». Το 2023 ο μετασχηματισμός ολοκληρώθηκε με την πώλησης των παραγωγικών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας η Intracom πέτυχε επιστροφή στην κερδοφορία και πλέον προχωρά στην εξέταση άλλων τομέων της οικονομίας με επενδυτικό ενδιαφέρον. Το 2023 ο όμιλος συμμετείχε σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, της Intrakat, της Optima και της Intralot. Στο τέλος του 2023 διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 163 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ομίλου σε εισηγμένες εταιρείες αποτιμάται σε 130 εκατομμύρια και το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το 7,2% της Intralot, το 5,09% της Intrakat, το 0,75% της Optima (0,75%) και το 0,2% της NetCompany (μητρική της Intrasoft). Το Δ.Σ. της Intracom εισηγήθηκε μέρισμα 0,05 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή, για τρίτη συνεχή χρήση

Η δομή του deal

Όπως έχει γίνει γνωστό, συμφωνήθηκε η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» και εν συνεχεία η δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος, υπό την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS» μέσω της συνένωσή της με την εισηγμένη στο Χ.Α. Κλουκίνας - Λάππας (ΚΛΜ) και την Intracom Properties, θυγατρική κατά 100% της Intracom. Στο Χρηματιστήριο, μέσα από όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις, θα βρεθεί ο νέος φορέας «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS». Βάσει της δομής του deal, η Intracom Holdings, που άμεσα και έμμεσα είναι μέτοχος στην ΚΛΜ με σχεδόν 88%, θα αποκτήσει αρχικά ποσοστό 65% και μετέπειτα το υπόλοιπο 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική, έναντι συνολικού τιμήματος 46,5 εκατ. ευρώ.

Η ΚΛΜ θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holding και θα έχει στην ομπρέλα της το 100% της ασφαλιστικής, ενώ ο στόχος για την απόδοση των κεφαλαίων της Intracom τέθηκε κοντά στο 20%. Η Ευρώπη Holding θα έχει στην κατοχή της ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom Properties, κάποια από τα οποία θα εισφερθούν στο κεφάλαιο, ώστε αυτό να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 30% της Ευρώπης και η Εθνική Ασφαλιστική, επί περίπου δυο δεκαετίες. Ο κ. Μακρόπουλος αποφάσισε να επαναγοράσει το 30%, όταν η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στα χέρια του fund CVC.

Χτες, η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε σε «βήματα» της συμφωνίας, που θα χρειαστεί μια περίοδο μηνών για να ολοκληρωθεί. Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται ότι δρομολογούνται η είσοδος νέων επενδυτών στην «Κ.Λ.Μ. Α.Ε.» με απόκτηση του ποσοστού (27,60 %) που κατέχει η Intracom στην ως άνω εταιρεία, μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης, και περαιτέρω συμμετοχή αυτών στην INTRACOM PROPERTIES, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η ολοκλήρωση της συγχώνευσης INTRACOM PPORPERTIE και Κ.Λ.Μ.. Όπως, επίσης, προβλέπονται η περαιτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας, προερχόμενης από τη συγχώνευση, «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS», με καταβολή μετρητών στην οποία ο πωλητής κ. Μακρόπουλος θα συμμετέχει προς απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 10,3% επί του τελικού μετοχικού κεφαλαίου της κ.α. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για είσοδο γνωστών επιχειρηματιών και εφοπλιστικών ονομάτων στο όλο εγχείρημα που διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ποια είναι η Ευρώπη Ασφαλιστική

Η Ευρώπη Ασφαλιστική, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της, ιδρύθηκε το 1985 από ισχυρό ασφαλιστικό όμιλο της Μεγάλης Βρετανίας και το 1993 το 100% των μετοχών της εξαγοράστηκε από το Νικόλαο Μακρόπουλο. Διαθέτει άδεια λειτουργίας για το σύνολο των κλάδων στις Γενικές Ασφάλειες, ωστόσο, η κύρια δραστηριότητά της επικεντρώνεται στον κλάδο Περιουσίας, όπου ειδικεύεται στις ασφαλίσεις των μεγάλων Βιομηχανικών, Εμπορικών και Χρηματοοικονομικών Κινδύνων. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει και τον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όπου με νέα, σύγχρονα προϊόντα κερδίζει μερίδια αγοράς, καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία.

Στον κλάδο Περιουσίας, η Ευρώπη Ασφαλιστική κατέχει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ισχυρή θέση μεταξύ των αμιγώς ιδιωτικών Ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. Επίσης, πρωταγωνιστεί στον κλάδο Ασφαλίσεων Μεταφορών, ενώ στον κλάδο Αυτοκινήτου, ασκώντας συνετή πολιτική, αύξησε τη συμμετοχή του στο σύνολο της παραγωγής της.

Η Ευρώπη Ασφαλιστική παρουσίασε συνολική παραγωγή για το έτος 2023 ύψους 18 εκατ. ευρώ και η σύνθεση της παραγωγής διαμορφώθηκε σε 90% στον Κλάδο Περιουσίας και Λοιπών Κλάδων καταγράφοντας αύξηση 12%, ενώ η συμμετοχή του Κλάδου Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων ανήλθε σε 10% με τα ασφάλιστρα να παραμένουν σταθερά.

Τα κέρδη προ φόρων ύψους διαμορφώθηκαν σε 5,14 εκατ. αυξημένα κατά 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2022 τα οποία ανήλθαν σε 4,28 εκατ. και την απόδοση κερδών επί της παραγωγής στο 28,7% έκλεισε το έτος 2023 για την Ευρώπη Ασφαλιστική, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά το 4ο τρίμηνο της χρήσης του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απογείωση μέσω Καφηρέα - Ο ΣΕΒ στην ψηφιακή εποχή - Το σερί της ΤΙΤΑΝ και οι αναλυτές

Τεχν. Ολυμπιακή: Διαιτησία με Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς – «Χαλάει» το real estate deal με Βαρδινογιάννη

Λιμένας Λαυρίου: «Κληρώνει» για υποψήφιους «μνηστήρες» - Το νέο μοντέλο αξιοποίησης και ο τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider