Metlen: Αλλάζει σελίδα η Mytilineos – 4+1 κινήσεις για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Metlen: Αλλάζει σελίδα η Mytilineos – 4+1 κινήσεις για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης
Την ώρα που ωριμάζουν επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες επαρκούν για να «αλλάξουν πίστα» οι οικονομικές της επιδόσεις, η εταιρεία προετοιμάζει το πρότζεκτ ύψους 400 εκατ. στα κρίσιμα ορυκτά, έχει στα σκαριά 3ο εργοστάσιο ειδικών μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο, ενώ «βλέπει» την είσοδό της στη διύλιση υπό προϋποθέσεις, μέσω της Helleniq Energy. Καθοδόν το dual listing, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ΜΕΤΚΑ το 2025 ή το 2026.

Στην είσοδο της Mytilineos σε μία νέα εποχή -με ήδη διασφαλισμένες προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις και με την εκπεφρασμένη πρόθεση της διοίκησης να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία για περαιτέρω μεγέθυνση- «μεταφράζεται» η μετονομασία της σε Metlen Energy & Metals, που εγκρίθηκε χθες από τους μετόχους στην ετήσια Γενική Συνέλευση.

Εκτός από την ιστορία 116 ετών που μετρούν οι επιχειρήσεις της οικογένειας Μυτιληναίου, και οι οποίες συνδέθηκαν άρρηκτα με το επώνυμο «Μυτιληναίος», η Metlen παίρνει «προίκα» από τη Mytilineos δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων σε ενέργεια και μεταλλουργία, που έχουν ήδη παγιώσει τα EBITDA στα επίπεδα των 1-1,2 δισ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία στα 600-700 εκατ.

Την ίδια στιγμή, όπως υπενθύμισε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη μία σειρά από εμβληματικά πρότζεκτ, προϋπολογισμού αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρότζεκτ τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επαρκούν ώστε όταν ωριμάσουν να «αλλάξουν πίστα» τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Σε αυτά τα πρότζεκτ περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι επενδύσεις ύψους 3 δισ. στην Ιταλία, που ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, για έργα βιώσιμης ενέργειας. Παράλληλα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η mega «πράσινη» επένδυση στον Καναδά, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW.

Το dual listing

Στον ιστορικό «σταθμό» που αποτέλεσε η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας, αναμφισβήτητα ο επόμενος ιστορικός «σταθμός» που σχεδιάζεται είναι η παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Εξάλλου, η μετονομασία έγινε με το «βλέμμα» στο dual listing, ώστε η νέα εταιρική ταυτότητα να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

Η παράλληλη εισαγωγή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο φυσική εξέλιξη της ολοένα μεγαλύτερης διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της Metlen. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, θα επιτρέψει να αποτυπωθούν στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας όχι μόνο τα υφιστάμενα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και οι προοπτικές. Έτσι, δημιουργεί νέα δεδομένα για την κεφαλαιοποίησή της, η οποία αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, θα θέσει σε καινούριες βάσεις τη χρηματοδότηση των επόμενων επενδυτικών της κινήσεων. Επομένως, θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής νέων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ενδιαφέρον για τη διύλιση

Σε αυτές τις επιχειρηματικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και η «είσοδος» στη διύλιση, μέσω της Helleniq Energy. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, ο κ. Μυτιληναίος άφησε να εννοηθεί πως θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, στην περίπτωση που οι δύο μεγαλομέτοχοι του πετρελαϊκού Ομίλου (Δημόσιο και οικογένεια Λάτση) θελήσουν να πουλήσουν.

Ενδιαφέρον μάλιστα είχε η αναφορά του κ. Μυτιληναίου, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, στο γεγονός ότι η διύλιση αποτελεί μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο η Metlen έχει μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Κάτι που σημαίνει ότι «βλέπει» την επέκταση της εταιρείας στο core business της Helleniq Energy.

Την ίδια στιγμή, τυχόν «είσοδος» στη Helleniq Energy θα σημαίνει και «είσοδο» στην Elpedison, στην περίπτωση που ο πετρελαϊκός Όμιλος εξαγοράσει το 50% που κατέχει η Edison, στη διαδικασία που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, όπως έγραφε χθες το Insider.gr. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως το πελατολόγιο της Protergia στο ρεύμα θα εκτινασσόταν αυτόματα πάνω από τους 800.000 καταναλωτές, αποκτώντας παράλληλα και δύο ακόμη μονάδες αερίου.

Το γάλλιο

Όσον αφορά τον κλάδο της Μεταλλουργίας, στην παρακαταθήκη της Mytilineos προς τη Metlen περιλαμβάνονται σημαντικές κινήσεις για την περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου, όπως απόκτηση άδειας για την έρευνα και μετέπειτα εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα.

Η επόμενη κίνηση αφορά το πρότζεκτ ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή γαλλίου, βωξίτη και αλουμινίου, για το οποίο η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Καινοτομίας. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μυτιληναίος, η επένδυση θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν θα λάβει χρηματοδότηση ή όχι, ωστόσο από τη στάση της Ε.Ε. θα φανεί αν ήταν σωστή η επιλογή να γίνει στην Ευρώπη και όχι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την ίδια στιγμή, για τα επόμενα βήματα μεγέθυνσης της Metlen, ο κ. Μυτιληναίος παρέπεμψε στη «συνταγή» μεγέθυνσης της τελευταίας 25ετίας, η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην οργανική ανάπτυξη και σε μικρές εξαγορές, που απέκτησαν ισχυρή δυναμική μέσα από τις συνέργειες με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας.

3ο εργοστάσιο στον Βόλο

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει στα σκαριά επένδυση για την ανάπτυξη ενός τρίτου εργοστασίου παραγωγής ειδικών μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο. Όπως ανέφερε, τα προϊόντα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις πωλούνται σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η Metlen ανακοίνωσε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στον Βόλο. Όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου, στόχος είναι η διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και η εκμετάλλευση όλων των πιθανών συνεργειών με την υπάρχουσα μονάδα στη Ν. Ιωνία του Βόλου. Με το δεύτερο εργοστάσιο, θα δημιουργηθούν 250 θέσεις εργασίας, με το σύνολο των εργαζομένων και για τις δύο μονάδες να ανέρχεται συνολικά στους 600.

Όσον αφορά τη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε πως στόχος είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο το 2025 ή το 2026. Με βάση το ανεκτέλεστο που διαθέτει, αλλά και με τα έργα που επιδιώκει να αναλάβει, η εταιρεία θα είναι πανέτοιμη να επανέλθει στο χρηματιστήριο ως μια αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία με υγιέστατο ισολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ναυαγεί» η μετεγκατάσταση των ΕΑΣ στη Μάνδρα, στο «κάδρο» το Λαύριο – Ο ξένος όμιλος και το... project «ΠΥΡΚΑΛ»

Eurobank: Ανοιχτή μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου η δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής – Τα «αγκάθια» στη διαδικασία

Ρεύμα: Τσουχτερές οι τιμές μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider