«Κλειδώνει» χρηματοδότηση 250 εκατ. για έργα ύδρευσης/άρδευσης σε Δ. Ελλάδα και Λέσβο – Ανάδοχοι ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδώνει» χρηματοδότηση 250 εκατ. για έργα ύδρευσης/άρδευσης σε Δ. Ελλάδα και Λέσβο – Ανάδοχοι ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ
Από δημόσια χρηματοδότηση η προώθηση των έργων ύδρευσης σε Πρέβεζα – Άρτα – Λευκάδα και το φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο. Ανάδοχοι ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ αντίστοιχα. Ποια είναι τα δύο projects που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα κονδύλια των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και στο ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) για την προγραμματική περίοδο 2021-2025 βρίσκουν χρηματοδότηση δύο μεγάλα έργα ύδρευσης και άρδευσης, αρχικού συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, σε Πρέβεζα – Άρτα – Λευκάδα και Λέσβο αντίστοιχα.

Πρόκειται για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - AΡΤΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ», που θυμίζουμε είχε ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αλλά και την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΣΙΚΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ», με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ (όμιλος Intrakat).

Αρχικά τα δύο projects είχαν θέση στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, απ’ όπου απεντάχθηκαν όπως και άλλα αντίστοιχα έργα (φράγματα, ύδρευση, άρδευση) λόγω προβλημάτων και… στενότητας (σε χρόνο, ωρίμανση κ.α.) βρίσκοντας «καταφύγιο» στα δημόσια κονδύλια. Προ ημερών, μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε πρόσκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες – δικαιούχους (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ και ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ) για να προχωρήσουν ενέργειες για την υποβολή προτάσεων πράξεων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο Προτεραιότητας του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης (ΤΠΑ/ΠΠΑ). Για το μεν έργο στη Δυτική Ελλάδα η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται ανέρχεται σε 141,68 ευρώ, για το δε στη Λέσβο σε 113,16 εκατ. ευρώ.

Ύδρευση Πρέβεζας - Άρτας – Λευκάδας

Το συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας αφορούσε στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού με σκοπό την αντικατάσταση του σημερινού υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το προς κατασκευή νέο δίκτυο μεταφοράς νερού ύδρευσης διαχωρίζεται στα εξής επί μέρους τμήματα:

· Έργα υδροληψίας και κεφαλής, το οποίο αφορά στη διάταξη για τη συλλογή των υδάτων από τις πηγές Αγ. Γεωργίου και τη διοχέτευσή τους στα έργα μεταφοράς και διανομής.

· Περιλαμβάνονται τα έργα σύνδεσης με τις υφιστάμενες δεξαμενές υδροληψίας και ο νέος θάλαμος υδροληψίας από την έξοδο του οποίου ξεκινά ο νέος αγωγός μεταφοράς Μ.

· Αγωγός μεταφοράς προς Λευκάδα (Αγωγός Μ), συνολικού μήκους 87.903,25μ.

· Αγωγός Άρτας (Αγωγός Α), συνολικού μήκους 10.509,05μ.

· Αγωγός προς νέα δεξαμενή Σμυρτούλας Πρεβεζας (Αγωγός Σ), συνολικού μήκους 608,65μ, για την τροφοδοσία της νέας δεξαμενής Σμυρτούλας.

· Αγωγός προς υφιστάμενο αντλιοστάσιο Λυγιάς (Αγωγός Λ), συνολικού μήκους 1.389,00μ.

· Αγωγός προς νέα δεξαμενή στη θέση Φρύνι (Αγωγός Φ), συνολικού μήκους 3.252,77μ.

· Έργα ταμίευσης, τα οποία αφορούν στην κατασκευή δύο νέων δεξαμενών για την αποθήκευση και διανομή του νερού. Η μία δεξαμενή προβλέπεται να γίνει κοντά στον ΑΔΑ: οικισμό της Νικόπολης στην περιοχή της Σμυρτούλας Πρέβεζας (χωρητικότητας 4.000m3) και η άλλη δεξαμενή στη θέση Φρύνι Ν. Λευκάδας (χωρητικότητας 1.200m3)

· Νέο Αντλιοστάσιο Αγ. Νικολάου ν. Λευκάδας.

Προβλέπονταν επίσης, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Τηλεμετρίας – Τηλελέγχου Διαρροών το οποίο εκτός από την εποπτεία - έλεγχο του όλου συστήματος θα δώσει την δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και καλύτερης αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία και συντήρηση του έργου για 36 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης.

Κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο

Το αντικείμενο του έργου αφορούσε στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με πόσιμο νερό της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγ. Παρασκευής της νήσου Λέσβου, από το φράγμα Τσικνιά. Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία & συντήρηση του έργου για 24 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης. Το κύριο φυσικό αντικείμενο του αναδόχου της σύμβασης αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3 /ημ. πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγ. Παρασκευής της νήσου Λέσβου, από το φράγμα Τσικνιά. Ειδικότερα, το αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορά στην κατασκευή:

· του φράγματος Τσικνιά μαζί με τον Η/Μ εξοπλισμό και της παρακολούθησης της 1ης πλήρωσης με προσωπικό κατάλληλης σχετικής εμπειρίας,

· της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά, έργα ΠΜ και ΗΜ & της δοκιμαστικής λειτουργίας και θέσης σε αποδοτική λειτουργία της ΕΕΝ,

· του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (νέα υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης ΔΦ1 προς τη δεξαμενή Γυαλί (νέα),

· των δεξαμενών Καλλονής (500m3) και νέας δεξαμενής 3000 m3 στη θέση Γυαλί,

· της δεξαμενής φόρτισης ΔΦ1 (300 m3) Και ΦΔΕ1 (100 m3) ανάντη σήραγγας υδραγωγείου,

· των αγωγών υδραγωγείου: 6.1) Κεντρικού Αντλιοστασίου – νέας υφιστάμενης δεξαμενής Αγ. Παρασκευής, 6.2) Κεντρικού Αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής, 6.3) Κεντρικού Αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί 6.4) Νέας δεξαμενής Γυαλί – Πόλη της Μυτιλήνης, περιλαμβανομένης της σήραγγας μήκους 3.875 m και του Φρεατίου Διακοπής και Ελέγχου (ΦΔΕ1),

· του Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και τηλεχειρισμού του Η/Μ εξοπλισμού του συνόλου των έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Τι θα κάνει η ΕΚΤ στη συνέχεια - Πού θα μειωθούν τα επιτόκια - Φτάνει μια εισαγωγή;

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πυλώνες» οι Παραχωρήσεις και η προς πώληση Ηλέκτωρ – Το νέο επενδυτικό προφίλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider