Ελβίρα Ναμπιουλίνα: Η έμπιστη τεχνοκράτης που λέει στον Πούτιν όσα δεν θέλει να ακούσει

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελβίρα Ναμπιουλίνα: Η έμπιστη τεχνοκράτης που λέει στον Πούτιν όσα δεν θέλει να ακούσει
Ελβίρα Ναμπιουλίνα / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αντικαταστήσει πληθώρα πολιτικών προσώπων από το πλευρό εδώ και μία δεκαετία, από την κρίση της Κριμαίας το 2014, όμως ένας άνθρωπος έμεινε σταθερός στο πλευρό του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αντικαταστήσει πληθώρα πολιτικών προσώπων από το πλευρό εδώ και μία δεκαετία, από την κρίση της Κριμαίας το 2014, όμως ένας άνθρωπος έμεινε σταθερός στο πλευρό του: Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία μάλιστα του είναι άκρως απαραίτητη.

Η σχέση της με τον Πούτιν και το αν μπορεί να αντέξει για ακόμη περισσότερο, μπορεί να καθορίσει την πορεία που θα χαράξει η ρωσική οικονομία, όσο βρίσκεται εν εξελίξει η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.

Ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος γνωρίζει τη Ναμπιουλίνα για περισσότερα από 20 χρόνια, επισημαίνει πως ο Πούτιν θέλει να την προστατεύσει, καθώς μιλάει απευθείας μαζί του, επειδή τη θεωρεί «αμόλυντη» από τη διαφθορά των ολιγαρχών και της ελίτ στη Μόσχα.

«Η Ελβίρα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να λέει στον πρόεδρο τι δεν της αρέσει. Μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση και εκείνος το αποδέχεται» επισημαίνει ο κ. Βιούγκιν, προσθέτοντας πως η 60χρονη πια Ναμπιουλίνα, τώρα στη δεύτερη δεκαετία της στο τιμόνι ενός εκ των πιο ανεξάρτητων ιδρυμάτων στη σύγχρονη Ρωσία, απέχει μήνες από το να γίνει η μακροβιότερη διοικήτρια της τράπεζας και παραμένει ως μία από τις λίγες Ρωσίδες σε θέσεις εξουσίας.

Ο Πούτιν εκτιμά και εμπιστεύεται τις συμβουλές της Ναμπιουλίνα, η οποία δεν είναι «πολεμοχαρής», σε αντίθεση με άλλους Ρώσους αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Οικονομικών Aντόν Σιλουάνοφ, που μιλάει για αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού με στόχο «τη διασφάλιση της νίκης στην Ουκρανία», ενώ ο Μαξίμ Ορέσκιν, πρώην οικονομικός βοηθός του προέδρου της Ρωσίας που προήχθη σε αναπληρωτή επιτελάρχη του Κρεμλίνου- να θεωρεί τώρα τον πόλεμο ως «παγκόσμια σύγκρουση με τη Δύση για την Ουκρανία».

Για μήνες, η Ναμπιουλίνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην ρωσική οικονομία από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και τον προϋπολογισμό που διογκώθηκε από τις αμυντικές δαπάνες - ρεκόρ. Η κεντρική τράπεζα αντιτάχθηκε επίσης σε αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων και έχει εκφράσει πολλές φορές τις διαφωνίες της με τις οικονομικές πολιτικές του Κρεμλίνου.

«Ανησυχούμε έντονα γιατί η προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών, η προστασία των καλόπιστων αγοραστών μετοχών μέσω οργανωμένων συναλλαγών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης των traders στη χρηματοπιστωτική αγορά, στο χρηματιστήριο και στην οικονομία της Μόσχας ευρύτερα» είχε επισημάνει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ίδια, μια οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας εάν μπει σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και πολιτικό χάος από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990. Η αποστολή της κεντρικής τράπεζας ήταν να αποτρέψει αυτό το σενάριο: μια κυβέρνηση σε δεινή οικονομική κατάσταση που δεν θα δίσταζε να εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από την ελευθερία στη Mόσχα.

Με πυροσβεστικό ρόλο, η μακροχρόνια σύμβουλος του Ρώσου προέδρου δεν έχει διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια και να λάβει δράση για να στηρίξει το ρούβλι, αφού οι δυτικές κυρώσεις πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το ήμισυ τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και διάφορα άλλα ρωσικά assets.

Παράλληλα, τα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη πλημμύρισαν στα κρατικά ταμεία και η αμυντική παραγωγή ενισχύθηκε σημαντική, ενώ η ρωσική οικονομία παρουσιάζει γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης και αναπτύσσεται, ενώ η Ναμπιουλίνα βρισκόταν στο ραντάρ του Ρώσου ηγέτη από το 2006, όταν η πατρίδα του, η Αγία Πετρούπολη, φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής των G8.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και παρέμεινε στη θέση της μετά την ανάδειξη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην προεδρία. Όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία το 2012, ήρθε μαζί του στο Κρεμλίνο ως οικονομική σύμβουλος και ένα χρόνο αργότερα της πρότεινε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας, με τη θητεία της να λήγει το 2027 και να φαίνεται πως θα ανανεωθεί άμεσα.

«Είναι μέλος της ομάδας του Πούτιν που σαφώς εκπληρώνει τον ρόλο της, αλλά έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας από την κυβέρνηση. Έχει επίσης την ικανότητα να είναι ανεξάρτητη λόγω του χαρακτήρα της. Μπορεί να βασιστεί σε αυτήν» αναφέρουν Ρώσου αξιωματούχοι για την Ναμπιουλίνα που εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία κρατά όρθια την ρωσική οικονομία και δεν διστάζει να πει στον Πούτιν ίσα δεν θέλει να ακούσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nike vs Adidas: Ποια θα στεφθεί «πρωταθλήτρια» στο Euro 2024

Ο Νετανιάχου θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την 24η Ιουλίου

«Μάχη» για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη Ναυτιλία – Αυξάνονται οι πόροι για την πράσινη μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider