Eurobank Equities: Οι παράγοντες για ένα «relief rally» στις τράπεζες - Νέα τιμή στόχος για Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Οι παράγοντες για ένα «relief rally» στις τράπεζες - Νέα τιμή στόχος για Πειραιώς
Η έγκριση της ΕΚΤ για διανομές μερισμάτων από τις τράπεζες και οι αναβαθμίσεις του guidance φέρνουν νέο ράλι. Νέα τιμή στόχος για Πειραιώς.

Η επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στις χρηματικές διανομές μετά το «πράσινο φως» του SSM αλλά και οι αναβαθμίσεις σε επίπεδο guidance αναμένεται να αποτελέσουν τους «οδηγούς» του νέου re - rating, όπως αναφέρει η Eurobank Equities.

Η ΕΚΤ ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών να διανείμουν τα μερίσματα που είχαν υιοθετήσει στα business plan τους από τη χρήση του 2023, σηματοδοτώντας την πλήρη επιστροφή τους στην κανονικότητα μετά από 16 χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει μέρισμα 0,063 ευρώ (μερισματική απόδοση στο 1,7%), η Alpha Bank «έσπασε» στα δύο την επιβράβευση των μετόχων της ύψους 0,052 ευρώ ανά μετοχή, σε διανομή ύψους 0,026 ευρώ (μερισματική απόδοση στο 1,6%) και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων (3,2% συνολική απόδοση), η Eurobank θα διανείμει 0,0933 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,6%) και η Εθνική 0,36 ευρώ ανά μετοχή (4,6% μερισματική απόδοση).

Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου που ξεπέρασε το 15% από τον Μάρτιο έναντι των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του σχετικού discount σε όρους P/TBV σε πάνω από 20%, λόγω ανησυχιών για την ευαισθησία του εγχώριου κλάδου στον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της αβεβαιότητας γύρω από το μέγεθος των χρηματικών διανομών, ο αναλυτής της Χρηματιστηριακής εκτιμά ότι η έγκριση του SSM και η πιθανή έναρξη αναβαθμίσεων σε επίπεδο φετινού guidance, με αφετηρία την Τράπεζα Πειραιώς - στη βάση της υψηλότερης δημιουργίας προμηθειών, παρόμοια με αυτή του πρώτου τριμήνου, μια θωρακισμένη βάση κόστους και ένα μειωμένο κόστος κινδύνου - μπορεί να αποτελέσει τον «καταλύτη» για ένα νέο «relief rally».

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν ιδιαίτερα επωφελης για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, που έχουν υστερήσει σε σύγκριση με την Εθνική και τη Eurobank.

Νέα υψηλότερη τιμή στόχος για την Πειραιώς μετά την αναβάθμιση του guidance

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή που «άνοιξε το χορό» των αναβαθμίσεων για φέτος, θέτοντας πλέον στόχο για κανονικοποιημένα EPS στα 0,85 ευρώ (έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως και εκτίμησης της Eurobank Equities για 0,81 ευρώ), που συνεπάγεται δείκτη ROTE στο 15%. Αυτή η αναβάθμιση βασίζεται σε ένα χαμηλότερο από το αναμενόμενο beta καταθέσεων, μια υψηλότερη παραγωγή προμηθειών, παρόμοια με τις τάσεις που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο, θωρακισμένη βάση κόστους και μειωμένο κόστος κινδύνου (0,7% έναντι 0,8% στο παρελθόν).

Το business plan της Πειραιώς βασίζεται πλέον σε ένα μέσο Euribor τριμήνου στο 3,6% κατά μέσο όρο για το 2024 (έναντι 3,8% προηγουμένως), με τη διοίκηση να αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,9 δισ. ευρώ που αναμενόταν προηγουμένως), υποδηλώνοντας NIM (καθαρό επιτοκιακό περιθώριο) στο 2,7%. Όσον αφορά την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα καθοδηγεί πλέον για υπόλοιπο 31,7 δισ. ευρώ (έναντι 31,5 δισ. ευρώ προηγουμένως) για φέτος. Στο σκέλος της δημιουργίας προμηθειών, η Πειραιώς αναμένει πλέον προμήθειες επί του μέσου ενεργητικού στο 0,8% έναντι 0,7% προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων, η τράπεζα αύξησε το στόχο του δείκτη διανομής επί των κερδών στο 25% - 30% για το επόμενο έτος, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, συγκλίνοντας σταδιακά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Υπό το πρίσμα των βελτιωμένων προοπτικών, ο αναλυτής προσάρμοσε τις εκτιμήσεις του για την τριετία ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες κατευθυντήριες γραμμές και οι τάσεις του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η Eurobank Equities αναμένει πλέον προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,01 δισ. ευρώ για φέτος (από 0,97 δισ. ευρώ).

Αυτή η αναβάθμιση οφείλεται κυρίως σε υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, που αποδίδονται στη χαμηλότερη μετακίνηση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις (27% έναντι 34% που προβλεπόταν προηγουμένως), αντισταθμίζοντας το κόστος του hedging και τις μειώσεις επιτοκίων. Επίσης, μοντελοποιεί το χαμηλότερο προσαρμοσμένο κόστος κινδύνου στο 0,7% επί των δανείων μετά από προβλέψεις (έναντι 0,8%) και τη δημιουργία υψηλότερων προμηθειών. Συνεπώς καταλήγει σε αναβάθμιση κατά 5% στα EPS για το 2024 - 2026, που αντιστοιχεί σε προσαρμοσμένο ROTE στο 15% για φέτος, με κανονικοποιημένο στο 12,5% έως το 2026. Υπό αυτό το πρίσμα αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,78 ευρώ από 5,40 προηγουμένως.

Κορυφαία επιλογή η Πειραιώς για τη Eurobank Equities

Παρά τις γενικά παρόμοιες τάσεις γύρω από τη μετατόπιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, τα spreads στα δάνεια και το κόστος κινδύνου σε όλες τις τράπεζες, ο αναλυτής αναμένει συντηρητικές αναβαθμίσεις από την Alpha Bank και την Εθνική αυτή τη στιγμή, παρά τους σημαντικούς παράγοντες που φανερώνουν μια υψηλή επί τα βελτίω αναθεώρηση στο υπάρχον guidance.

Οι τρεις τράπεζες που καλύπτει η Χρηματιστηριακή εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με δείκτη P/E μόλις στο 5x περίπου για φέτος και 0,7x P/TBV ενσωματώνοντας ένα κόστος κεφαλαίου σε μέσα χαμηλα διψήφια ποσοστά, το οποίο φαίνεται υπερβολικό δεδομένης της ανθεκτικότητας στα έσοδα, των σημαντικών επιλογών που προκύπτουν για την αξιοποίηση των πλεονάζοντων κεφαλαίων και της βελτιωμένης ποιότητας ενεργητικού. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, υπολογίζεται ότι ο συνδυασμός συντηρητικών εκτιμήσεων (ROTE στο 12% περίπου για το 2025), των ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων «καταλυτών» (περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδοφορίας) συνιστούν ένα άκρως ελκυστικό επενδυτικό «story».

Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες με υψηλότερη τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα η τελευταία παραμένει η κορυφαία επιλογή της λόγω του ισχυρού track record και του ελκυστικού «risk - reward».

  • Η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,41
  • Η τιμή στόχος για την Εθνική διαμορφώνεται στα 10,37 ευρώ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Τράπεζες: Πώς θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider