Τράπεζες: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το 18% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και η ΑΜΚ της Attica Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το 18% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και η ΑΜΚ της Attica Bank
Μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι η διάθεση του ποσοστού 18% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο θα εξεταστεί το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς. Τι έγραφε το insider.gr για την ΕΤΕ, αλλά και τις εξελίξεις στην Attica Bank εντός του φθινοπώρου.

Τις αποφάσεις για τον δεύτερο γύρο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα φέρει το φθινόπωρο.

Μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά και στην Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι η διάθεση του ποσοστού 18% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο θα εξεταστεί το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς. Η κλεψύδρα για τη δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα γύρισε ανάποδα στις 20 Μαΐου, όταν έληξε η εξάμηνη περίοδος από την πρώτη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ μέσα στην οποία το Ταμείο δεν θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω διάθεση μετοχών.

Το ΤΧΣ είχε διαθέσει τον περασμένο Νοέμβριο ποσοστό 22% από το 40,39% που κατείχε στην Εθνική Τράπεζα. Όπως έγραφε το insider.gr, οι αποφάσεις για τη διάθεση του υπόλοιπου 18,39% δεν αναμένονταν μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μετά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι αγορές θα κρίνουν το χρονοδιάγραμμα και το ύψος του νέου placement, το οποίο μπορεί να μην είναι για το σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ, αλλά για 10%, με το υπόλοιπο 8,39% της ΕΤΕ να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. Όπως έγραφε το insider.gr, αν και το χρηματιστηριακό κλίμα στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές θα καθορίσουν το timing της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αυτό θα τηρήσει χρονικές αποστάσεις ασφαλείας από τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι από μέσα Νοεμβρίου και μετά οι συναλλαγές παγώνουν καθώς οι επενδυτές μπαίνουν σε mood διακοπών Χριστουγέννων, ό,τι πρόκειται να γίνει στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, και δη προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τριήμερου book building του περασμένου Νοεμβρίου για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας, υποβλήθηκαν προφορές 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,3 ευρώ/μετοχή. Επρόκειτο για υπερκάλυψη που δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά πετυχαίνοντας discount της τάξεως του 2,5%.

Το φθινόπωρο θα φέρει εξελίξεις και στο μέτωπο της Attica Bank που θα εκκινήσουν από τη δημοσίευση του πορίσματος της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και συνεκδοχικά για το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας. Το πόρισμα της DBRS θα ανακοινωθεί στις 28 Ιουνίου, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα της Attica Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινός σύμβουλος των δύο τραπεζών, η UBS, έχει ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις της DBRS, προετοιμάζοντας σχετικώς και τους μετόχους. Κατόπιν αυτού, εκτιμάται ότι η τελική συμφωνία δεν θα αργήσει να επιτευχθεί, ίσως και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου να τρέξουν και αυτή να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση Attica BankΠαγκρήτιας. Στο ενιαίο σχήμα, μετά την ΑΜΚ, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου (σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank) και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην πράσινη ανάπτυξη

Τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης για τις ανάγκες κεφαλαίων MREL μετά το «ράλι» εκδόσεων ομολόγων

Μια «ματιά» στα οφέλη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Επιβεβαίωση για ΕΤΕ και «μαξιλάρι» - Πόσο πεντάστερα είναι τα πεντάστερα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider