Berkshire: Ξεπέρασε τα 15 δισ. το μερίδιό της στην Occidental Petroleum - Γιατί ο Μπάφετ δεν σταματά να αγοράζει μετοχές της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Berkshire: Ξεπέρασε τα 15 δισ. το μερίδιό της στην Occidental Petroleum - Γιατί ο Μπάφετ δεν σταματά να αγοράζει μετοχές της
Περίπου 2,6 εκατομμύρια μετοχές της Occidental Petroleum αγόρασε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδες η Berkshire Hathaway, ενώ μάλιστα συνεχίσει να αγοράζει μετοχές της σε καθεμία από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις της αμερικανικής αγοράς. 

Περίπου 2,6 εκατομμύρια μετοχές της Occidental Petroleum αγόρασε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδες η Berkshire Hathaway, ενώ μάλιστα συνεχίσει να αγοράζει μετοχές της σε καθεμία από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις της αμερικανικής αγοράς.

Η εταιρεία του μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε τις επιπλέον μετοχές της Occidental για περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια. Πλέον κατέχει περίπου 250,6 εκατ. μετοχές, περίπου το 28% αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας, με το μερίδιο της Berkshire να ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της Occidental υποχωρούν 0,73% την Τετάρτη και διαπραγματεύονται κάτω από τα 60 δολάρια, αισθητά πιο κάτω από το ανώτατο όριο του 2024, που ήταν τα 71 δολάρια τον Απρίλιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ, η Berkshire δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία, με τους αναλυτές να τονίζουν πως είναι γνωστή η στρατηγική του διάσημου επενδυτή να αγοράζει τις αγαπημένες του μετοχές όταν πέφτουν. Όσον αφορά τώρα την ίδια την Occidental Petroleum, είναι αν μη τι άλλο θετικό σημάδι ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της, 63 σεντς ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο, ξεπέρασαν τη εκτίμηση των αναλυτών που ήταν 58 σεντς ανά μετοχή.

Ωστόσο, ο λόγος που η Berkshire συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της Occidental είναι επειδή η θυγατρική Berkshire Hathaway Energy BHE Renewables έχει συνάψει κοινοπραξία μαζί της. Μέσω της συνεργασίας, η θυγατρική TerraLithium της Occidental Petroleum θα προχωρήσει στην εξόρυξη λιθίου στις γεωθερμικές εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτό δεν είναι το πρώτο «μπάσιμο» της BHE Renewables στην αγορά λιθίου. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή «διαχειρίζεται 10 σταθμούς γεωθερμίας στην Imperial Valley της Καλιφόρνια» και αυτές οι μονάδες «επεξεργάζονται 50.000 γαλόνια άλμης πλούσιας σε λίθιο ανά λεπτό για να παράγουν 345 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας».

Οι περισσότεροι μικροεπενδυτές πιθανώς δεν σκέφτηκαν ποτέ την Berkshire Hathaway και την Occidental Petroleum ως παραγωγούς λιθίου. Ωστόσο, σαφώς, αυτές οι δύο επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν από κοινού τις δραστηριότητες λιθίου τους, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια.

Ξαφνικά, το έντονο ενδιαφέρον του Μπάφετ για την Occidental Petroleum έχει ακόμα πιο νόημα. Η Berkshire δεν είναι απλώς μέτοχος της Occidental. Οι δύο εταιρείες εργάζονται πραγματικά στενά σε μια κοινή επιχείρηση υψηλής απόδοσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Shein αυξάνει τις τιμές ως και 30% για να μπουστάρει την IPO στο Λονδίνο

H Revolut μεταφέρει την έδρα της στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου

Μασκ: «Οι μέτοχοι ψηφίζουν υπέρ της αμοιβής μου 55,8 δισ.» - Ράλι 7% της Tesla

gazzetta
gazzetta reader insider insider