Η Apple έχει μείνει πίσω όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.
Τώρα, η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο κύμα προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον χρήστη. Και πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία βρίσκεται ο John Giannandrea, βετεράνος της Silicon Valley που έχει αναλάβει τη στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη.
Σήμερα η Apple διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών «WWDC», όπου αναμένεται να δείξει σε πελάτες και επενδυτές την δική της εκδοχή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σε προΐόντα όπως το iPhone, το iPad και το Mac, τον «καρπό» της δουλειάς του Giannandrea.
Έχει ασκηθεί τεράστια πίεση στην Apple ώστε να προσφέρει μία εντυπωσιακή συλλογή προϊόντων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης. Σε συνεντεύξεις με το CNBC, διάφοροι άνθρωποι που γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί με τον Giannandrea ανά τα χρόνια, τόν περιγράφουν ως έναν ταπεινό και πρωτοπόρο τεχνολόγο, μία ιδιότητα που θα μπορούσε να είναι απαραίτητη ώστε η Apple να συμβαδίσει με τις τάσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ψηφιακός βοηθός Siri είναι ένα χάος και ζορίζεται ακόμα και με τις πιο απλές ερωτήσεις. Η Apple δεν πουλά κάποιο προϊόν παρόμοιο με τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης τα οποία προωθεί η Microsoft ή με αυτά των startups OpenAI και Anthropic. Δεν πουλάει ισχυρά τσιπ σε εταιρείες cloud που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η Nvidia. Οι μετοχές της Apple έχουν χάσει έδαφος, ενώ οι μετοχές των ανταγωνιστών της έχουν διογκωθεί φέτος με την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή έχει αυξηθεί μόλις κατά 1% φέτος, ενώ η Nvidia, η οποία ξεπέρασε την Apple σε κεφαλαιοποίηση την Τετάρτη, αυξήθηκε κατά 144%. Η Apple έχασε επίσης τη θέση της ως η πιο πολύτιμη ανώνυμη εταιρεία στον κόσμο από έναν άλλο ηγέτη AI, τη Microsoft, τον Ιανουάριο.
Η Wall Street αντιμετωπίζει το γεγονός ως μια ευκαιρία για την Apple να αποδείξει ότι δεν υστερεί στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μετοχή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μέχρι τώρα, η ομάδα του Giannandrea έχει εργαστεί σε λειτουργίες AI που τρέχουν στο παρασκήνιο στις συσκευές και το λογισμικό της Apple. Αυτές περιλαμβάνουν πράγματα όπως μια δυνατότητα πρόσβασης που μπορεί να μιμηθεί ψηφιακά τη φωνή κάποιου εάν χάσει την ικανότητα να μιλάει και αυτόματες επεξεργασίες που κάνουν τις φωτογραφίες σας στο iPhone να φαίνονται καλύτερες.
Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους της Apple, η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και πολλά χρόνια για να τροφοδοτεί τις δυνατότητες στις συσκευές της Apple χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Αυτό αναμένεται να εξελιχθεί σε περισσότερες δυνατότητες διεπαφής χρήστη φέτος, όπως βελτιώσεις στο Siri, μια συνεργασία με την OpenAI που θα προσθέσει την τεχνολογία της κατασκευάστριας του ChatGPT στο λογισμικό του iPhone και εξελιγμένους φωνητικούς ελέγχους για τις εφαρμογές, σύμφωνα με δημοσιεύμα του Bloomberg.
Οι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με τον Giannandrea όλα αυτά τα χρόνια και μίλησαν στο CNBC τον χαρακτηρίζουν ως έναν ταπεινό, ήπιων τόνων άνθρωπο της τεχνολογίας που δεν αναζητά την προσοχή όπως κάνουν συνήθως τα πιο «φανταχτερά» στελέχη της Silicon Valley.
Το πιο αξιοσημείωτο ξεκίνημά του ήταν σε μια εταιρεία που ονομάζεται General Magic, η οποία αποσχίστηκε από την Apple και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατασκευάζοντας λογισμικό για PDAs, τους προκατόχους των σημερινών σύγχρονων smartphone. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας ίδρυσε την TellMe, μια startup που δημιούργησε μια διαδικτυακή υπηρεσία πληροφοριών που ενεργοποιείται με τη φωνή.
Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της TellMe, Anthony Accardi, ο Giannandrea έμοιαζε να είναι πάντα μπροστά από την εποχή του, δουλεύοντας σε τεχνολογίες όπως το λογισμικό του cloud πολλά χρόνια πριν δημιουργηθεί το πρωτότυπο.