Τα σχόλια Τραμπ προκαλούν τριγμούς στις μετοχές τσιπ - «Η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώνει για την άμυνα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχόλια Τραμπ προκαλούν τριγμούς στις μετοχές τσιπ - «Η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώνει για την άμυνα»
microchip
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των κολοσσών παραγωγής ημιαγωγών, όπως οι ASML, Nvidia και TSM

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των κολοσσών παραγωγής ημιαγωγών, όπως οι ASML, Nvidia και TSMC, μετά τις αναφορές δημοσιευμάτων πως επίκεινται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ αλλά και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα σχόλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και μεγάλου φαβορί να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Οι απότομες κινήσεις των μετοχών συγκεκριμένα ξεκίνησαν από την στιγμή που το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει έναν εκτεταμένο κανόνα για τον περιορισμό των εταιρειών που εξάγουν τον εξοπλισμό τους για την κατασκευή τσιπ στην Κίνα. Ο FDPR (foreign direct product rule) επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν τα ξένα προϊόντα, ακόμη και αν χρησιμοποιούν τη μικρότερη ποσότητα αμερικανικής τεχνολογίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει εταιρείες εκτός ΗΠΑ.

H μετοχή της ASML στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας υποχωρεί σχεδόν 8%, παρά το γεγονός πως ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις το β' τρίμηνο, καθώς το ενδιαφέρον για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης εντείνει τη ζήτηση για τον εξοπλισμό παραγωγής ημιαγωγών της εταιρείας. Αναλυτικά, τα έσοδα από τις πωλήσεις ανήλθαν στα 6,21 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων της LSEG για 6,03 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, βρέθηκαν στα 1,58 δισ. ευρώ έναντι 1,43 που αναμενόταν από την LSEG. Ωστόσο, το 49% των πωλήσεών της πραγματοποιήθηκε στην Κίνα — υπογραμμίζοντας πόσο κίνδυνος είναι για την εταιρεία, σε περίπτωση αυστηρότερων περιορισμών. Η ASML κατασκευάζει τις μηχανές που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο.

Τα σχόλια του Τραμπ πρόσθεσαν περαιτέρω αρνητικό κλίμα στις μετοχές ημιαγωγών. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνα που της παρέχει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Υποστήριξε επίσης ότι η Ταϊβάν πήρε «περίπου το 100%» της αμερικανικής δραστηριότητας στον κλάδο των ημιαγωγών.

Οι δηλώσεις έθεσαν αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν ο Τραμπ εκλεγεί ξανά πρόεδρος και σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, η οποία βλέπει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

Η μετοχή της TSMC στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έκλεισε με πτώση 2,4% την Τετάρτη, ενώ η μετοχή της Tokyo Electron στην Ιαπωνία έκλεισε σχεδόν 7,5% χαμηλότερα. H δε μετοχή της Nvidia υποχωρούσε εξάλλου περίπου 3% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Johnson & Johnson: Πάνω από τις προβλέψεις κέρδη και έσοδα στο β' τρίμηνο

Μασκ: Μεταφέρει τα κεντρικά της X και της Space X στο Τέξας

Νέος CEO στην HSBC

gazzetta
gazzetta reader insider insider