Τράπεζες: Νέες εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2024

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Νέες εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2024
Με την Ελλάδα να συνεχίζει να έχει επιδόσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, την αγορά εργασίας να είναι ισχυρή και τις επενδύσεις να επιταχύνονται, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπών ευρωπαϊκών πόρων, η ζήτηση για δάνεια αναμένεται να ενταθεί στο υπόλοιπο του έτους.

Νέες εκταμιεύσεις – ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το β΄ τρίμηνο του 2024, με τις Διοικήσεις τους να αναθεωρούν ανοδικά τους στόχους που είχαν θέσει για την πιστωτική επέκταση το τρέχον έτος. Όπως εκτιμούν, με την Ελλάδα να συνεχίζει να έχει επιδόσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, την αγορά εργασίας να είναι ισχυρή και τις επενδύσεις να επιταχύνονται, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπών ευρωπαϊκών πόρων, η ζήτηση για δάνεια αναμένεται να ενταθεί στο υπόλοιπο του έτους, αυξάνοντας την καθαρή πιστωτική επέκταση (σ.σ. σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο ποσό των 9 δισ. δεν είναι καθαρή πιστωτική επέκταση, καθώς δεν αφαιρεί αποπληρωμές δανείων).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών που έγιναν μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου (κατά σειρά ανακοινώσεων):

Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων κατά 4% τριμηνιαίως και 8% ετησίως, φτάνοντας στα 31,3 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2024. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους μεταφορών, μεταποίησης, χονδρικού και λιανικού εμπορίου να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Ειδικότερα, η αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι στόχου για +1,6 δισ. για το 2024. Από τα 3,2 δισ. εκταμιεύσεων στο β΄ τρίμηνο, περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου 1,7 δις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίμετρος των δανείων της Τρ. Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ.

Σημειώνεται ότι το ποσό των δανείων προ απομειώσεων και προσαρμογών έως και τον Ιούνιο 2024 περιλαμβάνει 5,8 δισ. ευρώ από ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων ΝΡΕ μέσω «Ηρακλή» (συναλλαγές Phoenix, Vega, Sunrise 1, Sunrise 2 και Sunrise 3).

Η Eurobank αύξησε τα ενήμερα δάνεια οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2024 (σ.σ. η Τράπεζα έχει ανακοινώσει το καθαρό ποσό πιστωτικής επέκτασης). Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 43,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,3 δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,8 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,6 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στην Ελλάδα. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 31,4 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 0,9 δισ. από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ ετησίως (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων Εταιρικής Τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β’ τρίμηνο 2024. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δις. ευρώ.

Η Alpha Bank αύξησε τις νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα σε 2,1 δισ. το β’ τρίμηνο και 4,0 δισ. το α’ εξάμηνο (ενισχυμένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση αντίστοιχα). Οι νέες εκταμιεύσεις αφορούν κυρίως στους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης, ενέργειας, μεταφορών και τουρισμού. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 5 δισ. ευρώ των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το β’ τρίμηνο και ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ (-0,1 δισ.), ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου αποπληρωμών εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων καθώς και των κοινοπρακτικών δανείων 0,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το β’ τρίμηνο, τα οποία αντιστάθμισαν πλήρως τις υψηλότερες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα α' εξαμήνου έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Alpha Bank στο Wholesale Banking, με τον καθαρό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις να αυξάνεται κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 και τις εκταμιεύσεις δανείων να ανέρχονται στα 3 δισ., οδηγώντας σε αύξηση 5% τα έσοδα της επιχειρηματικής τραπεζικής σε επίπεδο εξαμήνου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι αναμένεται περαιτέρω άνοδος του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο CEO Β. Ψάλτης, η Alpha Bank κατέγραψε «αξιοσημείωτη πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δανειακού προγράμματος, το οποίο θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων τριμήνων». Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank διαδραμάτισε η νέα δομή που υιοθέτησε η Τράπεζα με νέες ομάδες που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, οι υποδομές, η υγεία, ο τουρισμός και η τεχνολογία. Ενισχυτικά στην κερδοφορία του Wholesale Banking λειτούργησαν επίσης η αναβάθμιση του Transaction Banking και τα νέα ψηφιακά προϊόντα (όπως πληρωμές σε ξένο νόμισμα στο trade finance, πληρωμές SWIFT, account balance verification) που παρέχει στους επιχειρηματικούς της Πελάτες, των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Έσοδα από τόκους 4,188 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο – Γιατί είναι ανθεκτικά στη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ  

Εφορία: Στο 82% η εισπραξιμότητα των φόρων το πρώτο πεντάμηνο του έτους

Ερευνώ – Καινοτομώ: Έσπασαν τα κοντέρ οι αιτήσεις για το R&D – Αυγουστιάτικο σπριντ για το πρόγραμμα των 180 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider