Στην τελική ευθεία μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, καθώς την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank για την έγκριση της σύμβασης συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας για την έγκριση των πεπραγμένων της χρήσης 2023. Στην συνέλευση θα υποβληθεί επίσης στους μετόχους προς έγκριση το σχέδιο για τη συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Attica Bank, καθώς και η απένταξη της Παγκρήτιας από το καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας του άρθρου 27 Α του νόμου 4172/2023 με ισχύ το 2024.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank που θα έχει συγκληθεί στις 10 το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου θα εγκρίνει και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, συνεπεία της ανωτέρω συγχώνευσης, λόγω εισφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, με ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας λόγω ακύρωσης των μετοχών έκδοσης της Attica Bank που κατείχε η Παγκρήτια.
Ως αποτέλεσμα, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα ανέρχεται σε 2.653.219,35 ευρώ, διαιρούμενο σε 53.064.387 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ εκάστη, με τη διαφορά μεταξύ του παραπάνω ποσού που αντιστοιχεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας μετά τη συγχώνευση και του αθροίσματος των μετοχικών κεφαλαίων των συγχωνευόμενων εταιρειών να αχθεί στο ειδικό αποθεματικό του άρθρου 1 του ν.5127/2024.
Η ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής έχει υπολογιστεί με σχετική αξία των συγχωνευόμενων τραπεζών που επιμερίζεται σε αναλογία 90% για την Αttica Bank και 10% για την Παγκρήτια Τράπεζα. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση. Με βάση τη σχέση ανταλλαγής, ακριβώς μετά τη συγχώνευση, για κάθε 34,23 μετοχές της Παγκρήτιας κάθε μέτοχός της θα πάρει 1 μετοχή της Attica Bank.
Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος στην οποία το ΤΧΣ θα εισφέρει ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ, η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας και το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου Tier 2 της Attica Bank στο Δημόσιο. Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, καθώς με βάση τη συμφωνία, η Παγκρήτια θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου).
Η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας αποτελεί θετική εξέλιξη για το μέλλον των δύο τραπεζών με σημαντικά οφέλη για τις ίδιες, τους πελάτες τους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας, μέσω, κυρίως, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας και της δημιουργίας ενός πιο αποδοτικού μοντέλου τράπεζας. Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση του επιπέδου εξυπηρέτησης πελατών λιανικής τραπεζικής και των προσφερόμενων προϊόντων και τη διατήρηση της ενισχυμένης παρουσίας της τράπεζας στην περιφέρεια (Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία καθώς και τα νησιά του Αιγαίου).
Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών, αποφασίστηκε από τους δύο βασικούς μετόχους τους - το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Thrivest Holdings -, με τη συμφωνία τους της 18ης Ιουλίου 2024, η οποία κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον νόμο 5127/2024 (ΦΕΚ Α 116/26.7.2024).