Με «growth story» η AMK της Cenergy

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «growth story» η AMK της Cenergy
Τα ντεσού της δρομολογούμενης «αναπτυξιακής» ΑΜΚ της Cenergy. Το διπλό όφελος και τα «γλυκαντικά». Πως η αναβάθμιση των στόχων λειτουργεί ως γραμμή άμυνας στις βραχυπρόθεσμες πιέσεις.

Από τις αρχές Ιουνίου, όταν έγινε γνωστό πως η Cenergy προχωρά στην ανέγερση μονάδας κατασκευής καλωδίων στις ΗΠΑ, άρχιζε να γίνεται πιο ορατό το σενάριο ενεργοποίησης ενός μηχανισμού χρηματοδότησης.

Το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη συνοδεύτηκε από την πρόθεση της διοίκηση να διενεργήσει αναπτυξιακού χαρακτήρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η νέα αναβάθμιση στόχων τόσο για φέτος όσο και για επόμενα χρόνια από τη διοίκηση, δύναται να αποτελέσει «γραμμή άμυνας» σε πρώτη φάση σε τυχόν πιέσεις (βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα) που μπορεί να δεχθεί η μετοχή και σε δεύτερο χρόνο να αποτελέσει παράγοντα κινητοποίησης και προσέλκυσης μεγαλύτερων ξένων θέσεων στην ΑΜΚ, ενώ και η προτεραιοποίηση που θα τεθεί στην κατανομή των νέων μετοχών προς τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας που θα συμμετάσχουν λειτουργεί ως «γλυκαντικό» ανάσχεσης τυχόν πιέσεων. Η Cenergy «τρέχει» από τα τέλη Ιουλίου πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων (buyback) που δύναται να φτάσει τα 1,3 εκατ. ευρώ.

H ΑΜΚ θα διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και άνοιγμα βιβλίου προσφορών για διάθεση νέων μετοχών που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του free float και στην εμπορευσιμότητα της μετοχής. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα εκδοθούν περί τα 22 εκατ. νέες μετοχές, με 1 νέα για 9 υφιστάμενες και με παραίτηση της Viohalco, η συμμετοχή της οποίας θα υποχωρήσει από το 79,2% που κατέχει στο 71% περίπου.

Η Goldmans Sachs International ενεργεί ως μοναδικός παγκόσμιος συντονιστής και οι HSBC και Alpha Bank ως κοινοί ανάδοχοι σε σχέση με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η πρώτη ως παγκόσμιος συντονιστής εγγυάται πως τα δικαιώματα της Viohalco (περίπου 14,5 εκατ.) θα ασκηθούν από το ξένο βιβλίο σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί πριν τη διαξεγωγή των αμερικανικών εκλογών.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα στραφούν ως επί το πλείστον για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου στις ΗΠΑ. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει απαλλαγή φόρου 58 εκατ. δολαρίων από τις αρχές των ΗΠΑ). Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων με το χρονισμό της συγκεκριμένης κίνησης να αποτελεί συνάρτηση των τελικών συμφωνιών απορρόφησης καλωδίων από τους κατασκευαστές. Να σημειωθεί πως έχουν καταβληθεί ήδη 29,4 εκατ. ευρώ από την εταιρεία για την απόκτηση του οικοπέδου.

Η Cenergy ανακοίνωσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων με υψηλότερα περιθώρια από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. Η ανάπτυξη του τεράστιου, συσσωρευμένου ανεκτέλετου γύρω από τα ενεργειακά έργα, με υψηλότερο περιθώριο υποστηρίζουν την κερδοφορία. Το ανεκτέλεστο συνεχίζει να διευρύνεται, ειδικά στο σκέλος που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία (τα ενεργειακά έργα προσφέρουν περιθώριο EBITDA 20% - 25%, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο του ομίλου, στο 14,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024), γεγονός που σε συνδυασμό με το διπλασιασμό του capacity των υπεράκτιων καλωδίων από το 2025 και μετά, επιτρέπει στην εταιρεία να θέσει ένα φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο για EBITDA της τάξεως των 380 - 420 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider