ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οι στρατηγικές επιλογές που οδηγούν τη βιώσιμη ανάπτυξη

Branded Content Team
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οι στρατηγικές επιλογές που οδηγούν τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ένταση της κλιματικής κρίσης, την οποία χωρίς αμφιβολία βίωσε η χώρα με τους παρατεταμένους καύσωνες των καλοκαιρινών μηνών, επιβεβαιώνει την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, η οποία αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η ένταση της κλιματικής κρίσης, την οποία χωρίς αμφιβολία βίωσε η χώρα με τους παρατεταμένους καύσωνες των καλοκαιρινών μηνών, επιβεβαιώνει την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, η οποία αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Ενσωματώνοντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τις αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως πρωτοπόρος στον τομέα της ενέργειας, έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων οδηγώντας τη χώρα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η ηλιακή ενέργεια στον πυρήνα των «καθαρών» επενδύσεων

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια μια φιλόδοξη στρατηγική μετασχηματισμού της σε έναν κορυφαίο ενεργειακό όμιλο με υψηλή καθετοποίηση, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της και επενδύοντας δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσω αυτής της στρατηγικής κίνησης, δεν θα αυξήσει μόνο την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, αλλά θα ενισχύσει παράλληλα την ενεργειακή αυτονομία και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δρομολογήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος άνω των 800 MW, με στόχο να σπάσει το φράγμα του 1 GW. Πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά τα 521 εκατομμύρια ευρώ και η οποία θα αυξήσει κατά 12% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται, επίσης, ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 278.000 νοικοκυριών ετησίως.

Ορόσημο στη στρατηγική υλοποίησης «πράσινων» επενδύσεων του ομίλου αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στις 23 Ιουλίου 2024, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης προς τον πρωτοπόρο ενεργειακό όμιλο, ο οποίος αναδεικνύεται σε κομβικό παίκτη στη μετάβαση της Ελλάδας σε μια «πράσινη», βιώσιμη ενεργειακή οικονομία.

Παράλληλα, τα έργα αυτά στηρίζουν στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται να διαχειριστούν την απολιγνιτοποίηση. Θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία τους, δίνοντας ώθηση στην απασχόληση και την τοπική οικονομία.

Αξιοποίηση καινοτόμων πηγών ενέργειας

Η «πράσινη» μετάβαση δεν περιορίζεται στην ηλιακή ενέργεια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες και ανανεώσιμα καύσιμα που θα αποτελέσουν το μέλλον της ενέργειας. Με την εισαγωγή του βιομεθανίου, ενός καυσίμου με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο όμιλος συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος ευθύνεται για το 25% των συνολικών εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιεί πιλοτικό έργο παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο θα διοχετεύεται στα πρατήρια CNG FISIKON.

Η συμφωνία για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωτοπορεί επενδύοντας σε νέες τεχνολογικές μεθόδους, οι οποίες θα την βοηθήσουν να αξιολογήσει τη δυνατότητα δραστηριοποίησής της στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, ο όμιλος αξιολογεί τις προοπτικές ενσωμάτωσης του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα. Μέσω του ρόλου της ως συμπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων σε τεχνολογίες υδρογόνου. Η κατασκευή του πιλοτικού Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου στην Κοζάνη είναι ένα ακόμη βήμα προς την ενσωμάτωση αυτής της καθαρής και πολλά υποσχόμενης ενεργειακής πηγής.

LNG για ναυτιλία και βαρέα οχήματα

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να αναπτύσσει ένα μικρής κλίμακας δίκτυο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για την παροχή οικονομικών και φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων. Το λεγόμενο small-scale LNG επιτρέπει την ευέλικτη μεταφορά LNG σε περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με το κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 1.000 χλμ. από το σταθμό της Ρεβυθούσας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να εξυπηρετήσει βιομηχανικούς καταναλωτές και πρατήρια ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων, ενώ μέσω του LNG bunkering προσφέρει λύσεις και για τη ναυτιλία.

Προοπτικές για το Μέλλον

Με κύριους άξονες τη βιωσιμότητα, την αειφορία και τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στη μετάβαση της Ελλάδας προς μια «πράσινη» ενεργειακή οικονομία. Προωθώντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και δίνοντας σταθερή έμφαση στις ΑΠΕ, ο όμιλος χαρτογραφεί ένα νέο δρόμο στην ενεργειακή αγορά, οδηγώντας τη χώρα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider