Τη δύναμη πυρός των 180 εκατ. ευρώ που έχει θα χρησιμοποιήσει σύντομα η Ideal, προχωρώντας σε μια νέα μεγάλη εξαγορά. Η κίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου τριμήνου και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, θα αφορά σε κλάδο που δεν εντάσσεται μέχρι σήμερα στο portfolio του ομίλου.
«Tο κυοφορούμενο deal θα αφορά κάποιο νέο κλάδο δραστηριότητας, πέρα από τους υφιστάμενους, δηλαδή την πληροφορική/κυβερνοασφάλεια και το εξειδικευμένο λιανεμπόριο» ανέφερε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, μην αποκλείοντας να υπάρχει ενδιαφέρον και για τον χώρο των τροφίμων, αν υπάρξει μια καλή περίπτωση.
Τι αποφάσισε η γενική συνέλευση
Σημειωτέον ότι η έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 81.606.665,70 ευρώ και ταυτόχρονη της ονομαστικής αξίας της μετοχής από € 0,40 σε € 2,10. με τον κ. Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι «απαιτείται ευελιξία για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν».
Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από την προαναφερθείσα ΑΜΚ οι μέτοχοι έδωσαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση το «πράσινο φως» στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, έως το ανώτατο προβλεπόμενο όριο καθώς και να καθορίζει τους ειδικότερους όρους και το χρονοδιάγραμμα αυτής με σχετική απόφασή του. Επιπλέον να προβαίνει, γενικότερα, σε κάθε απαραίτητη, αναγκαία ή σκόπιμη πράξη, ενέργεια και δικαιοπραξία για την υλοποίηση της Αύξησης, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Καταστατικού της Εταιρείας και της εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και να εξουσιοδοτεί ένα ή περισσότερα εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλα στελέχη της Εταιρείας, που θα ενεργούν είτε από κοινού, είτε χωριστά, να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετικά με οτιδήποτε εκ των ανωτέρω.
Να θυμίσουμε ότι το ενδεχόμενο νέας εξαγοράς μέχρι το τέλος του 2024 είχε αφεθεί ανοιχτό και κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου της εταιρείας. Όπως είχε αναφερθεί τότε, η εταιρεία διέθετε δύναμη πυρός 180 εκατ. ευρώ σε μετρητά και γραμμές χρηματοδότησης και εξέταζε 2-3 περιπτώσεις που εμπίπτουν στην περίμετρο του ενδιαφέροντός της. Άλλωστε, βάσει των όρων του ομολογιακού δανείου του 2023, η Ideal όφειλε να επανεπενδύσει το κεφάλαιο από την πώληση της Astir (της τάξης των 115 εκατ. ευρώ) εντός ενός έτους.
Αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του ΙΤ
Τότε είχε επισημανθεί ότι παράλληλα με το ενδεχόμενο νέων εξαγορών η εταιρεία προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων στο ΙΤ, θέτοντάς τις όλες υπό την ομπρέλα της Byte. Αναδιοργανώνοντας τη δομή των δραστηριοτήτων του ΙΤ, οι οποίες περιλαμβάνουν τις ADACOM, IDEAL Electronics και Bluestream - το 72% της οποίας αποκτήθηκε τον Ιούλιο- κάτω από την Byte, θα εξασφαλιστούν οι μέγιστες δυνατές συνέργειες μεταξύ των ελεγχόμενων εταιρειών, διευρύνοντας το αποτύπωμα του ομίλου στον κλάδο, όπως είχε διευκρινιστεί.
Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να προκύψει κάποιος άλλος στόχος εξαγοράς, σε πληροφορική ή retail. Διευκρίνισε δε ότι η νέα εξαγορά θα αφορά εταιρεία στην Ελλάδα κι όχι στο εξωτερικό.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για το ΙΤ η διοίκηση η μεγάλη ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και για το 2025 χάρη και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το α’ εξάμηνο ο κλάδος της πληροφορικής αποδείχθηκε «ατμομηχανή» ανάπτυξης για τον όμιλο με την αύξηση των εσόδων του κλάδου να φτάνει το 65%, εισφέροντας τα 82,7 εκατ. ευρώ από τα 185 εκατ. ευρώ, που ήταν η συνολική επίδοση των πωλήσεων της Ideal για το πρώτο εξάμηνο. Tα δε EBITDA από την Πληροφορική αυξήθηκαν κατά 53% στα 8,4 εκατ. ευρώ, όταν τα συνολικά EBITDA το α’ εξάμηνο ήταν 17,7 εκατ. ευρώ.