Aegean: Πώς προχωρά η επένδυση για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων και Συντήρησης Αεροσκαφών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: Πώς προχωρά η επένδυση για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων και Συντήρησης Αεροσκαφών
aegean technics κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και επισκευής αεροσκαφών
Σε πλήρη λειτουργία ο πιο σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - Η εκπαίδευση των πιλότων και του πληρώματος καμπίνας και η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών.

Πλήρως λειτουργικά, χωρίς όμως να επιχειρούν στο έπακρο της δυναμικότητας τους, είναι πλέον το Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων και το Κέντρο Συντήρησης Αεροσκαφών της Aegean που στεγάζονται στην παλιά τεχνική βάση της Ολυμπιακής στο Ελ. Βενιζέλος. Από τα 140 εκατ. ευρώ της επένδυσης του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα δε, έχει επενδυθεί περίπου το 70% για να αναπτυχθούν τέσσερις προσομοιωτές πτήσης και ένας προσομοιωτής εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας καθώς και η Aegean Technics, η οποία επισκευάζει αεροσκάφη τόσο της ίδιας της αεροπορικής όσο και ξένων αερομεταφορέων.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης θα επέλθει σταδιακά, με τα στελέχη της Aegean να εκτιμούν ότι από την τρέχουσα χρονιά κι έπειτα θα μπορούν να προσθέτουν τουλάχιστον μια γραμμή συντήρησης ετησίως μέχρι να φτάσει το μέγιστο της δυναμικότητας του Κέντρου, που είναι τα 10 με 12 αεροπλάνα.

Έφτασαν οι πρώτοι πελάτες στη κέντρο συντήρησης πτητικών μέσων

aegean technics

Να θυμίσουμε ότι η Aegean, είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2022 τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, ο αερομεταφορέας ανακοινώσει την συνεργασία του με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα, υπό την μορφή join venture. Στόχος όπως είχαν αναφέρει τότε η δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων κι Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023 με τις πρώτες εξ αυτών να αφορούν την αποκατάσταση του υπόστεγου της παλιάς κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενός άδειου και εγκαταλελειμμένου βιομηχανικού κτηρίου για περισσότερα από 12 χρόνια. Τα σχέδια προέβλεπαν την δημιουργία ενός σύγχρονου και περιβαλλοντικά βιώσιμου χώρου για την επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης θα μπορούσε να φιλοξενήσει παράλληλα από 10 έως 12 αεροσκάφη.

Πλέον, ενάμιση χρόνο περίπου μετά, η Aegean Technics, έχει λάβει την έγκριση από την ΑΠΑ και έχει ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και βαριάς συντήρησης αεροσκαφών. Μέχρι σήμερα η Aegean Technics έχει προσφέρει υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στην Cyprus Airways και στην TUS ενώ σύντομα αναμένεται να υποδεχτεί για την συντήρησή του και αεροπλάνο της Lufthansa CityLine.

Πέρα από την βαριά συντήρηση των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιείται με εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα δομικά στοιχεία και σε όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, πραγματοποιούνται και καθημερινές εργασίες συντήρησης, οι οποίες απαιτούν χρήση υπόστεγου σε έναν χώρο που έχει ανασκευαστεί, εκσυχρονιστεί και εν μέρει αυτοματοποιηθεί, όπως οι αποθήκες που φιλοξενούν στα ράφια τους περισσότερους από 15.000 κωδικούς εξαρτημάτων αεροσκαφών.

Το προσωπικό της τεχνικής βάσης αριθμεί σήμερα περί τα 400 άτομα, 20% περισσότερα από όσα απασχολούσε στις αρχές του 2023 και 50% περισσότερο από την προπανδημική εποχή. Στόχος μάλιστα είναι οι εργαζόμενοι να αυξάνουν κατά περίπου 10% ετησίως, ποσοστό που μαρτυρά και την σταδιακή ανάπτυξη που φιλοδοξεί να έχει το κέντρο, ώστε σε βάθος πενταετίας να απασχολεί 600 έως 700 άτομα. Στόχος του αερομεταφορέα είναι άλλωστε η εν λόγω δραστηριότητα να αναπτυχθεί αποτελεσματικά προσφέροντας υπηρεσίων υψηλών προδιαγραφών και όχι τάχιστα, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στο Κέντρο.

Μέρος των μηχανικών που αξιοποιούνται στην βάση προέρχονται τόσο από το πρόγραμμα υποτροφιών που διατηρεί ο αερομεταφορέας όσο κι από την σχολή μηχανικών που έχει δημιουργήσει και εντάσσεται στο ίδιο οικοσύστημα. Για την ακρίβεια περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην Τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022.

Εκκολαπτήριο νέων στελεχών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aegean έχει δημιουργήσει ένα εκκολαπτήριο νέων στελεχών μέσω του προγράμματος υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε το 2018 αλλά και το αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης υποψήφιων μηχανικών αεροσκαφών. Το πρόγραμμα νέων στελεχών προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο πολιτικής αεροπορίας και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους, ως πιλότοι αεροσκαφών στο στόλο της AEGEAN και της Olympic Air. Η εκπαίδευση έχει διάρκεια από 17 έως 19 μήνες, το πρόγραμμα προβλέπει θεωρητική και πτητική εκπαίδευση σε αεροσκάφη και εξομοιωτές πτήσεων. Σήμερα περισσότεροι από 90 απόφοιτη βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια της εταιρείας ενώ σε λίγες μέρες ξεκινά και η 3 η περίοδος εισαγωγής για το 3ετές πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων που προκηρύχθηκε το 2022 για άλλους 120 συνολικά υποψήφιους πιλότους.

Όσο για το πρόγραμμα υποτροφιών εκπαίδευσης υποψήφιων μηχανικών αεροσκαφών της AEGEAN, σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη σχολή μηχανικών της Olympic Air (Olympic Air Maintenance Training Organization), προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να γίνουν μηχανικοί αεροσκαφών. Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί 24 μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αεροσκάφη, εργαστήρια, αλλά και την Τεχνική Βάση της AEGEAN από εξειδικευμένους εκπαιδευτές και έμπειρα στελέχη της εταιρείας, ενώ με την επιτυχή φοίτηση και απόκτηση του πτυχίου τους, οι απόφοιτοι εντάσσονται στην AEGEAN, αρχίζοντας την επαγγελματική τους πορεία στην τεχνική βάση της εταιρείας.

Ο πιο σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σε λειτουργία έχει τεθεί και το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της Aegean, το οποίο αποτελεί πλέον το πιο σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ και κατά την ολοκλήρωσή της θα δημιουργήσει ένα κέντρο με 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν στο χώρο σε πλήρη λειτουργία 4 προσωμοιωτές πλήρους πτήσης, δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600. Μέχρι σήμερα δουλεύουν σε 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν τους πιλότους της Aegean, της Olympic Air καθώς και άλλων εταιρειών (Transavia, El AL, Air Serbia κ.ά.) σε ποσοστό 60%-40%, τόσο σε εύκολα όσο και σε δύσκολα σενάρια. Εκτός από την βασική εκπαίδευση που διαρκεί εντός του κέντρου πραγματοποιείται και η επαναληπτική εκπαίδευση, κάθε 6 μήνες.

Οι προσομοιωτές προσφέρουν πραγματικές συνθήκες πτήσης, τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον, όσο και στο εσωτερικό. Στα «παράθυρα» απεικονίζεται το εξωτερικό περιβάλλον (αεροδρόμιο, ανάγλυφο, ουρανός, καιρικά φαινόμενα), ενώ υδραυλικοί μηχανισμοί κινούν όλο το «πιλοτήριο», ώστε οι πιλότοι να νιώθουν στο σώμα τους τις δυνάμεις της πτήσης. Στόχος είναι οι πιλότοι να εκπαιδευτούν σε σύνθετα σενάρια και απρόοπτες καταστάσεις που θα ήταν επικίνδυνο ή αδύνατο να αναπαραχθούν σε πραγματικές συνθήκες πτήσης.

Επίσης στο κέντρο εκπαίδευσης λειτουργούν και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, όπως εκκένωση έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση πραγματικής πυρόσβεσης, ενώ περιλαμβάνει και αίθουσες εκπαίδευσης, χώρους τεχνικής υποστήριξης και γραφεία. Το κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας περιλαμβάνει ένα ομοίωμα του θαλάμου επιβατών του Α320 πανομοιότυπο με πραγματικό αεροσκάφος, με πιλοτήριο, καθίσματα, ντουλάπια, κουζίνες και τουαλέτες. Στα «παράθυρα» μπορεί κανείς να δει διαφορετικά σενάρια εκπαίδευσης για κάθε ενδεχόμενη φάση της πτήσης με αντίστοιχους ρεαλιστικούς ήχους. Η έμπειρη ομάδα εκπαιδευτών του προσωπικού της καμπίνας αναλαμβάνει την αρχική και επαναληπτική εκπαίδευση σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, ώστε να καλύπτει κάθε πιθανό σενάριο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

aegean κέντρο προσομοίωσης πτήσεων

Το AEGEAN CAE training center στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

Μέχρι πρότινος, όλα τα πληρώματά της AEGEAN εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό, ενώ μια εκπαίδευση τεσσάρων ωρών απαιτούσε απουσία από τις πτήσεις για δύο ημέρες, γεγονός που οδηγούσε σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Σήμερα, το κέντρο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της AEGEAN και κανείς από τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα εντάσσεται και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανοίξαμε σήμερα, σε μια ανεπίσημη πρώτη, τις πόρτες της νέας τεχνικής μας βάσης και του κέντρου προσομοιωτών και εκπαίδευσης πληρωμάτων μας. Μια επένδυση 140 εκατομμυρίων, την οποία είχαμε ανακοινώσει στις αρχές του 2023 και ολοκληρώσαμε μέσα σε ένα χρόνο αφού πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη ανακατασκευή του παλιού και εγκαταλελειμμένου για πάνω από 10 χρόνια υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής και αφού προχωρήσαμε σε ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση πάνελ, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτοβολταϊκό πάρκο 25km² στην οροφή. Ένα πράσινο hangar που φιλοξενεί τις υπηρεσίες συντήρησης που εκτελούμε τόσο για εμάς, όσο και πλέον για τρίτους και ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με 4 προσομοιωτές, οι οποίοι θα γίνουν 7 στην πλήρη ανάπτυξή του τα επόμενο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης σε δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Μια επένδυση που σύμφωνα με τον ίδιο «όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες της Aegean στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων, αλλά έχει προστιθέμενη αξία για την χώρα, καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας προσελκύεi ξένες αεροπορικές εταιρίες παρέχοντας υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη τους και εκπαίδευσης πληρωμάτων στους προσομοιωτές του κέντρου. «Φυσικά, η επένδυση στις νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης που δημιουργούμε συνοδεύεται και από μια σταθερή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που αποτελεί και την καρδιά αυτών των επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό μείγμα γενεών που συνυπάρχουν στο σώμα των πιλότων μας και στο σώμα των μηχανικών μας, το οποίο εγγυάται συνέχεια και συνέπεια τόσο στην ποιότητα των δεξιοτήτων, όσο και στην κουλτούρα της AEGEAN» προσέθεσε ο κ. Γερογιάννης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Ισχυρές επιδόσεις και προσπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν

Aegean: Ισχυρή κερδοφορία EBITDA και αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10% στο 6μηνο

Aegean: Οι τρεις στόχοι της επένδυσης στη Volotea

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider