Attica Bank: Τα βήματα για την ΑΜΚ – Δυναμικά στον ανταγωνισμό με προϊόντα New Start

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Τα βήματα για την ΑΜΚ – Δυναμικά στον ανταγωνισμό με προϊόντα New Start
Τι πρέπει να κάνουν οι μέτοχοι της Παγκρήτιας. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στις 24 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Προθεσμιακή κατάθεση 4 μηνών σε ευρώ και δολάριο, για ποσά από 10.000 έως 100.000, με επιτόκιο 3% (στο ευρώ) και 4,20% (στο δολάριο), λάνσαρε η Τράπεζα.

Μετά τη χθεσινή έγκριση που έδωσαν οι μέτοχοι της Attica Bank στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ (475 εκατ. θα καλύψει το ΤΧΣ και έως 200 εκατ. η Thrivest), οι διαδικασίες τρέχουν και μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε όχι μόνο το placement της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την ΑΜΚ της Attica Bank.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ προβλέπει την έγκριση του Ενημερωτικού στις 4 Οκτωβρίου, την αποκοπή του δικαιώματος στην ΑΜΚ στις 8 Οκτωβρίου, στις 11 Οκτωβρίου την έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ και των μετοχών μετά το reverse split (100 μετοχές θα συνενωθούν σε 1, έτσι ώστε ο αριθμός μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από τα 53 εκατομμύρια σε 530.000), την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ στις 24 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου. Οκτώβριο με Νοέμβριο θα είναι η περίοδος άσκησης των warrants που θα εκδοθούν (η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών κατά 672,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με έκδοση δικαιωμάτων κτήσης κατά 62,9 εκατ. ευρώ) και η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από τα warrants θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στη διαδικασία της ΑΜΚ, πάντως, θα πρέπει να σπεύσουν να συμμετάσχουν και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας. Γιατί ακόμη, πολλοί δεν έχουν ανοίξει μερίδα και λογαριασμό αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων για να λάβουν τις μετοχές τους. Σημειώνεται ότι όσοι μέτοχοι κατείχαν τουλάχιστον 35 μετοχές της Παγκρήτιας, απέκτησαν μετοχές της Attica Bank και τηρούνται σε αυτή.

Χθες η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού είπε ότι:

1) Οι μέτοχοι της πρώην Παγκρήτιας που δεν έχουν ακόμα λάβει τις μετοχές τους πρέπει να γνωστοποιήσουν στην Attica Bank τα στοιχεία της Μερίδας τους (ο αριθμός που σχετίζεται με την ταυτότητά τους ως μετόχου) και τον Λογαριασμό Αξιογράφων τους στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.). Οι μέτοχοι πρέπει να δώσουν εντολή στον θεματοφύλακά τους (συνήθως χρηματιστηριακή εταιρεία ή τράπεζα) να αποδεχθεί τη μεταφορά των μετοχών τους στο Σ.Α.Τ.

2) Οι μετοχές των μετόχων της πρώην Παγκρήτιας που δεν έχουν εμφανιστεί βρίσκονται σε συγκεντρωτικό λογαριασμό αξιογράφων που διατηρείται από την Attica Bank. Δεν έχουν χαθεί, απλώς δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στους ατομικούς λογαριασμούς των μετόχων. Όσοι μέτοχοι κατείχαν τουλάχιστον 35 μετοχές της Παγκρήτιας, απέκτησαν μετοχές της Attica Bank και τηρούνται σε αυτή.

3) Αν κάποιος μέτοχος δεν διαθέτει μερίδα και λογαριασμό Σ.Α.Τ., μπορεί να απευθυνθεί σε χρηματιστηριακή εταιρεία για να ανοίξει τη σχετική μερίδα και λογαριασμό.

Αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ότι οι μέτοχοι της πρώην Παγκρήτιας μπορούν να αποκτήσουν τις μετοχές τους στην Attica Bank μετά τη συγχώνευση και να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους να συμμετάσχουν στις μελλοντικές διαδικασίες ως πλήρεις μέτοχοι της νέας τράπεζας. Μπορούν λοιπόν, να επικοινωνήσουν με την Attica Bank για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταφοράς των μετοχών τους και να μπορέσουν εμπρόθεσμα να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 735 εκατ. ευρώ θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants). Θα έχει προηγηθεί η μείωση του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας μέσω reverse split των παλαιών μετοχών: 100 «παλιές» μετοχές θα συνενωθούν σε 1 νέα μετοχή, ώστε το reverse split να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μετοχών από 53 εκατομμύρια σε 530 χιλιάδες. Μετά τη συνένωση, κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, τα warrants θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα και οι τίτλοι κτήσης.

Παράλληλα με την προετοιμασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Attica Bank λανσάρει νέα προϊόντα στον ανταγωνισμό, σηματοδοτώντας τον ρόλο της ως ο πέμπτος τραπεζικός πόλος. Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα λάνσαρε δύο νέα προϊόντα με την «ταμπέλα» New Start: Προθεσμιακή κατάθεση 4 μηνών σε ευρώ και δολάριο, για ποσά από 10.000 έως 100.000, με επιτόκιο 3% (στο ευρώ) και 4,20% (στο δολάριο), σταθερά σε όλη τη διάρκεια της προθεσμιακής. Επίσης, στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο από 2,70% ή κυμαινόμενο με περιθώριο από 1,40%. Επίσης, η Τράπεζα λάνσαρε χρηματοδοτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Σαρώνουν» σε διακρίσεις – «Χρυσό» για Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς

Στους προβολείς των διεθνών επενδυτών ελληνική οικονομία και τράπεζες

Απομυθοποιεί τα DTCs των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan - Κανένα εμπόδιο για υψηλότερα payouts

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider