Μετασχηματισμού συνέχεια για τα ΕΛΤΑ - Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, outsourcing και συνέργειες σε πρώτο πλάνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετασχηματισμού συνέχεια για τα ΕΛΤΑ - Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, outsourcing και συνέργειες σε πρώτο πλάνο
ΕΛΤΑ
Προχωρά η συγχώνευση με την ELTA Courier, το πλάνο για το δίκτυο των καταστημάτων, η ανανέωση του στόλου και το μέλλον της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ.

Με outsourcing και δημιουργία νέων πηγών εσόδων, που θα προέλθουν τόσο από την αξιοποίηση την ακίνητης περιουσίας τους όσο κι από την διάθεση του backbone δικτύου σε τρίτα μέρη γράφεται το μέλλον των ΕΛΤΑ, στην προσπάθειά των Ελληνικών Ταχυδρομείων να ισοσκελίσουν τον ισολογισμό τους που γράφει ζημιές τα τελευταία πολλά έτη. Παράλληλα τα Ελληνικά ταχυδρομεία ξεκινούν λίαν συντόμως την ενοποίησή τους με την ELTA Courier η οποία αναμένεται να αυξήσει το υπάρχον δίκτυο καταστημάτων κατά 50%, με την βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

600 νέα «περίπτερα» ΕΛΤΑ

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γ. Σκλήκας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου, η εταιρεία προχωρά την ενοποίησή της ΕΛΤΑ με την θυγατρική της ELTA Courier από τον Οκτώβριο με στόχο οι ταχυμεταφορές να αποτελούν στο μέλλον υπηρεσία των ΕΛΤΑ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζεται και το όνομα της νέας «υπηρεσίας» ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της παρουσίας της, με νέα καταστήματα τα οποία αποκάλεσε «περίπτερα των ΕΛΤΑ» καθώς θα αποτελούν σημείο που ο καταναλωτής θα έχει πρόσβαση σε πολλαπλές υπηρεσίες, από πληρωμή λογαριασμών και αποστολή δεμάτων μέχρι υπηρεσίες courier και νέα προϊόντα.

Ωστόσο η ανάπτυξη του δικτύου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με την βοήθεια συνεργατών, χωρίς να διευκρινιστεί το μοντέλο της συνεργασίας που θα ακολουθηθεί και χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο franchise αυτών. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Σκλήκα είναι τα ΕΛΤΑ να προσελκύσουν 3rd parties να αναλάβουν κομβικά σημεία του δικτύου αλλά και να συνεργαστούν με εξωτερικούς συνεργάτες για να αναπτύξουν σημεία αυτόπαραλαβής δεμάτων – τις λεγόμενες αυτόματες θυρίδες (PuDos).

Στο περιθώριο της εκδήλωσης μάλιστα επεσήμανε ότι υπάρχει ενδεχόμενο το μεγαλύτερο μέρος και του υφιστάμενου δικτύου, το οποίο αριθμεί σήμερα 1.000 καταστήματα που έχουν σχεδιαστεί δεκαετίες πριν και χρήζουν αναβάθμισης να αναβαθμιστεί μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στόχος της προαναφερθείσας κίνησης είναι ο εξορθολογισμός του δικτύου των καταστημάτων ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση κόστους, από αυτή που προέκυψε από την αναδιάρθρωση του δικτύου που υλοποιήθηκε προ μηνών και οδήγησε στο κλείσιμο 140 περίπου ζημιογόνων καταστημάτων των ΕΛΤΑ ανά την Ελλάδα.

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ

Στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΕΛΤΑ στοχεύει και το επόμενο βήμα του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ελληνικών ταχυδρομείων. Σύμφωνα με τον κ. Σκλήκα έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός και αναμένεται να υπάρξει σύντομα ανάδοχος ο οποίος θα αναλάβει να κάνει καταγραφή των ακινήτων και έκθεση αξιοποίησης για το κάθε ένα ξεχωριστά. Κατόπιν θα αναζητηθεί ανάδοχος για να αναλάβει κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος των ΕΛΤΑ μάλιστα, εντάσσεται και η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών από πέντε διάσπαρτα κτήρια που στεγάζονται σήμερα σε ένα κτήριο στα Κάτω Πατήσια που θα νοικιάσει ο όμιλος από την Dimand. «Η μεταφορά στο κτήριο θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου και αναμένεται να εξοικονομήσει 200 χιλ. ευρώ από το σύνολο των δαπανών που απαιτούσε η συντήρηση των υφιστάμενων κτηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλήκας σημειώνοντας ότι και τα πέντε αυτά κτήρια, μεταξύ των οποίων και το κτήριο της οδού Απέλλου, θα δοθούν προς μίσθωση σε τρίτους.

Στο ίδιο πνεύμα εξετάζεται και η αναβάθμιση του στόλου των φορτηγών, με την βοήθεια του leasing η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίζει λιγότερο από την συντήρηση του σημερινού ιδιόκτητου στόλου αλλά και η ανάθεση της διαχείρισης και της λειτουργίας μέρους του IT τμήματος και του Finance σε τρίτους, με το μοντέλο του οutsourcing.

Όσον αφορά στην εμπορική λειτουργία, υπό διερεύνηση είναι η δημιουργία νέου προϊοντικού χαρτοφυλακίου και η υιοθέτηση νέου μοντέλου προμηθειών καθώς και η αξιοποίηση του δικτύου backbone των ΕΛΤΑ από τρίτους. Το backbone δίκτυο θα προσφέρεται ως υπηρεσία ώστε να δοθεί έμφαση στο διασυνοριακό εμπόριο και το e-commerce.

«Στόχος του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ είναι η δημιουργία ενός ενοποιημένου, πλήρως εκσυγχρονισμένου και λειτουργικού δικτύου με υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια, η ενίσχυση και αναβάθμιση της παρουσίας τους σε κομβικές περιοχές, καθώς και στον χώρο των ταχυμεταφορών, με τη διεύρυνση των συνεργειών με την ΕΛΤΑ Courier, αλλά και τη εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, που θα ανταγωνίζονται τις πλέον σύγχρονες χώρες. Και στο «τέλος» αυτών» η ενίσχυση της δραστηριότητας του ελληνικού επιχειρείν προς και απ’ όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα με την κοινωνική τους παρουσία σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας» aνέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλήκας.

Οι αλλαγές του 2023

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις αλλαγές που υλοποιήθηκαν ήδη από το νέο στρατηγικό πλάνο των ΕΛΤΑ που σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται σε ενάμιση μόλις χρόνο όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε επίπεδο εφαρμογής του πλάνου, οι αλλαγές που πραγματοποίηθηκαν τον προηγούμενο χρόνο αφορούσαν:

  • Δίκτυο Εξυπηρέτησης: Ολοκληρώθηκε η A’ φάση της αναδιάρθρωσης του Δικτύου Εξυπηρέτησης με την αναστολή λειτουργίας 143 καταστημάτων ΕΛΤΑ, ζημιογόνου λειτουργίας, γεγονός που επέφερε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα, 18 καταστήματα ΕΛΤΑ σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο (8.30 έως 20.30), συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.
  • Διανομή: Ολοκληρώθηκε ο μερικός ανασχεδιασμός της αγροτικής διανομής και πραγματοποιήθηκε συγχώνευση αγροτικών δρομολογίων, η οποία απέφερε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση μέρους των οχημάτων αγροτικής διανομής, με επόμενο βήμα την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του τρέχοντος έτους.
  • Διαλογή: Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του νέου λειτουργικού μοντέλου για τη διαλογή με στόχο τη συγκέντρωση των υπηρεσιών διαλογής σε 4 στρατηγικά σημεία πανελλαδικά ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και μείωση λειτουργικού κόστους. Επίσης εκκίνησε η αναβάθμιση του βασικού μηχανήματος διαλογής στο ΚΔΑ, καθώς και ο σχεδιασμός της περαιτέρω αυτοματοποίησης των κέντρων διαλογής Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΚΔΘ), με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους..
  • Διαβιβάσεις: Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του στόλου των ΕΛΤΑ με την απόκτηση οκτώ (8) νέων νταλικών υπό καθεστώς leasing, καθώς και την ανάθεση της εκτέλεσης δρομολογίων σε εξωτερικούς συνεργάτες.
  • «ΕΛΤΑ PostBox»: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των πρώτων 18 έξυπνων θυρίδων ΕΛΤΑ PostBox για 24/7 παραλαβή ταχυδρομικών αντικειμένων. Παράλληλα βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η επέκταση του δικτύου ΕΛΤΑ PostBox με την προσθήκη επιπλέον 22, φτάνοντας τις 40 θυρίδες πανελλαδικά.
  • «ΕΛΤΑ PostMate» (Ψηφιακός Ταχυδρόμος): Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της υπηρεσίας με την λειτουργία περίπου 480 PostMates σε 35 Μονάδες Διανομής πανελλαδικά. Ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος παρέχει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες (επιδόσεις, ειδοποιήσεις, ανέπαφες συναλλαγές PoS, εκτυπώσεις αποδείξεων, κ.α.) μέσω συσκευών PDA και φορητών εκτυπωτών στην πόρτα του πελάτη. Τέλος, αναπτύσσονται οι νέες υπηρεσίες είσπραξης λογαριασμών τρίτων (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, αγορές) και πληρωμής συντάξεων, που αναμένεται να γίνουν διαθέσιμες εντός του 2024.
  • «ELTA FastPost»: Ολοκληρώθηκε η υπηρεσία «ELTA FastPost» (έξυπνη προτεραιότητα) η οποία παρέχεται ήδη σε 70 καταστήματα ΕΛΤΑ πανελλαδικά. Πλέον, οι πελάτες των ΕΛΤΑ μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους ή να εκδώσουν εισιτήριο προτεραιότητας (e-ticket) online -μέσω web ή της ομώνυμης κινητής εφαρμογής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΤΑ: Μείωση 3% του κύκλου εργασιών το 2023

H BC Partners εξαγοράζει τον Όμιλο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Προκήρυξη για κάλυψη δυο διευθυντικών θέσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider