Βακάκης: Γιατί συνεχίζονται οι ελλείψεις στα ράφια της Jumbo - Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και το «κόστος πολέμου»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βακάκης: Γιατί συνεχίζονται οι ελλείψεις στα ράφια της Jumbo - Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και το «κόστος πολέμου»
Όλα όσα είπε ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας

Συνεχίζονται οι ελλείψεις προϊόντων στα ράφια της Jumbo, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως εξήγησε, στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που κατ’ επέκταση μεταφράζονται σε ελλείψεις προϊόντων στα ράφια. Για τη Jumbo δε δύο είναι οι βασικοί λόγοι που «κρύβονται» πίσω από τις ελλείψεις. Αφενός η στρατηγική επιλογή να γυρίζει την πλάτη στα προϊόντα που θα χρειαστούν ανατίμηση και αφετέρου οι αλλαγές που έχει επιφέρει στον τροφοδοτικό κύκλο η αναταραχή στη Διώρυγα του Σουέζ. Ενδεικτικά ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι ο τροφοδοτικός κύκλος έχει παραταθεί στους 2,5 μήνες έναντι των 45 ημερών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε ελλείψεις στα ράφια. «Το πρόβλημα θα διορθωθεί αλλά με αργούς ρυθμούς», τόνισε.

Τι είναι το «κόστος πολέμου» και γιατί είναι τόσο αφόρητο

Αναφερόμενος ο κ. Βακάκης στον γεωπολιτικό κίνδυνο, τον οποίο εδώ και μήνες χαρακτηρίζει ως μια μεγάλη πηγή αβεβαιότητας, μίλησε για μια νέα έννοια που συνδέεται με τις εν εξελίξει πολεμικές συρράξεις. Ο λόγος για το «κόστος πολέμου», το οποίο όπως εξήγησε, συνδέεται με την ακρίβεια και τα ολιγοπώλια και το οποίο είναι «δυσβάστακτο για τον καταναλωτή». «Με το πρόσχημα ή την πραγματική δικαιολογία του πολέμου κάποια μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας ευνοούνται περισσότερο» σημείωσε, προειδοποιώντας μάλιστα πως «αυτό το κόστος πολέμου που δεν συζητιέται είναι τεράστιο και μπορεί ο κόσμος να λυγίσει». «Το κόστος αυτό δεν διαφεύγει των οικονομολόγων, των τραπεζών κλπ», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι καθώς «είναι τόσο αφόρητο και δυσβάστακτο για όλους, θα βρουν τρόπο να συμβιβαστούν». «Είναι προς όφελος της ανθρωπότητας, να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα γιατί είναι αφόρητο. Είναι μια έμμεση μορφή κόστους όπως ο Covid», ανέφερε τέλος.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

Να σημειωθεί εδώ ότι καρά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης οι μέτοχοι της Jumbo άναψαν το πράσινο φως στην πρόταση της διοίκησης για υιοθέτηση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών με διάρκεια δύο ετών και μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την ακύρωσή τους.

Η διοίκηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών επιβραβεύει τους υφιστάμενους μετόχους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εταιρεία δίνοντάς τους την ευκαιρία να επενδύσουν έμμεσα σε αυτήν, αυξάνοντας το ποσοστό τους χωρίς την καταβολή μετρητών.

Ως κατώτατη τιμή αγοράς τους προτάθηκε το ποσό του ενός ευρώ ανά μετοχή και ως ανώτατη τιμή το ποσό των 27,20 ευρώ η κάθε μία.

Τι έδειξαν τα μεγέθη α’ εξαμήνου

Όπως ανακοίνωσε χθες η Jumbo, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου εμφανίζουν σημαντική διψήφια βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι -με βάση τα δεδομένα όπως ισχύουν σήμερα- ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για το σύνολο του 2024 θα είναι στο 4%, με την οργανική κερδοφορία να φλερτάρει με τα επίπεδα του 2023.

Η βελτίωση δε των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στη σωστή και επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη των καταστημάτων και των δραστηριοτήτων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φθινοπώρου. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η εταιρεία εμφάνισε το ποσό των 10,21 εκατ. ευρώ ως ασφαλιστική αποζημίωση για τα καταστήματά της στη Λάρισα και στην Καρδίτσα που παρέμεναν κλειστά λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,37% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ανήλθαν στα 460,38 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και διαμορφώθηκε σε 55,27% από 55,30%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 164,68 εκατ. ευρώ, από 146,49 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,42%, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 121,69 εκατ. ευρώ, από 106,45 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά 14,32%.

Τα καταστήματα

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ξεκίνησαν την επαναλειτουργία τους, τα πλήρως ανακαινισμένα υπέρ-καταστήματα Jumbo στη Λάρισα και στην Καρδίτσα που παρέμεναν κλειστά λόγω Daniel.

Επίσης, στην πόλη Oradea στη Ρουμανία ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο ιδιόκτητο υπέρ-κατάστημα, το δεύτερο Jumbo στην πόλη, ενώ μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπέρ-κατάστημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ένα ιδιόκτητο υπέρ-κατάστημα στην Κύπρο.

Συνολικά έως τα τέλη Ιουνίου 2024, ο όμιλος JUMBO αριθμούσε 86 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 18 στη Ρουμανία. Παράλληλα, διέθετε ηλεκτρονικά καταστήματα την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία, ενώ κατά την ίδια ημερομηνία μέσω συνεργασιών, είχε παρουσία με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo σε επτά χώρες (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ). Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2024 ξεκίνησε να λειτουργεί το δεύτερο κατάστημα με το σήμα Jumbo στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετασχηματισμού συνέχεια για τα ΕΛΤΑ - Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, outsourcing και συνέργειες σε πρώτο πλάνο

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το κλείσιμο της εξαγοράς από τη Masdar

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ορόσημα για Αττική Οδό – Τα ανοδικά margins και το ανεκτέλεστο 5 δισ.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider