Τελευταία ενημέρωση 10:00
Με ζήτηση ακόμη υψηλότερη των προοπτικών που είχε διαμορφώσει το wall crossing, ξεκίνησε χθες το book building για τη διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Η υπερκάλυψη χθες έφτασε τις 11 φορές, με τις πληροφορίες του Insider να αναφέρουν ότι οι δύο φορές είναι στο ανώτατο όριο τιμής των 7,95 ευρώ ή πολύ κοντά σε αυτό.
Η ισχυρή ζήτηση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από τους διεθνείς επενδυτές (σημειώνεται ότι οι εγχώριοι επενδυτές αναμένονται, ως είθισται, την τελευταία ημέρα του book building, δηλ. αύριο 2 Οκτωβρίου) οδηγεί νομοτελειακά σε κίνηση του ΤΧΣ να κλείσει το εύρος της τιμής διάθεσης κοντά στο ανώτερο όριο των 7,95 ευρώ. Παρά την πολύ ισχυρή ζήτηση μετοχών, πάντως, είναι μάλλον απίθανο η τιμή διάθεσης να οριστεί ακριβώς στο ανώτατο όριο. Και αυτό διότι, όπως έδειξε και το προηγούμενο placement της ΕΤΕ, στόχος είναι η πολύ καλή ποιότητα επενδυτών που δεν θα βγουν να πουλήσουν τη μετοχή με την πρώτη ευκαιρία, την επομένη που θα πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους. Βέβαιον είναι από την άλλη πλευρά, ότι παρά τον συνωστισμό επενδυτών, το ποσοστό διάθεσης μετοχών θα παραμείνει στο 10% και δεν θα ακολουθηθεί η τακτική του ΤΧΣ κατά το προηγούμενο placement της ΕΤΕ, οπότε το προ διάθεση ποσοστό αυξήθηκε από το 20% στο 22% λόγω της ισχυρής ζήτησης.
Παρά το ότι στην παρούσα φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ, στο Ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει ποσοστό 8,39% της ΕΤΕ, οι διεθνείς επενδυτές δεν έδειξαν να μειώνουν το ενδιαφέρον τους. Και αυτό διότι η συμμετοχή του Δημοσίου θα παραμείνει επενδυτική. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα επιδιωχθεί σε συνεργασία με τον ESM, να καταργηθούν κάποια ειδικά δικαιώματα (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου του βέτο), που έχει το Δημόσιο στην Εθνική, ούτως ώστε η Τράπεζα να αποκτήσει μεγαλύτερες ευελιξίες σε σχέση με τις υπόλοιπες (όπου δεν υπάρχει καθόλου κρατική συμμετοχή) και να μην βρεθεί με ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πολύ ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Εθνική Τράπεζα, αρχής γενομένης από το ότι είναι η Τράπεζα με τα υψηλότερα κεφάλαια (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 18,3%), η οποία παραδοσιακά θέλει να χτίζει κεφαλαιακό απόθεμα πολύ πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 14%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Εθνική Τράπεζα θα βρίσκεται στο τέλος του 2026 με υπερβάλλοντα κεφάλαια, ύψους 4 δισ. ευρώ. Πολύ υψηλό νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ανέρχεται σε 7 δισ. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι τα υψηλά αυτά υπερβάλλοντα κεφάλαια θα μπορούν να επανεπενδυθούν, αλλά και να εγγυηθούν στους μετόχους τη διανομή υψηλών μερισμάτων τα επόμενα χρόνια. Η επανεπένδυση των επιπλέον κεφαλαίων, αλλά και της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτει η Εθνική θα γίνει μέσω πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων, μέσω αγορών δανείων από το εξωτερικό (μεγάλα, υγιή δάνεια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Εθνική εξετάζει ήδη αγορά κοινοπρακτικού δανείου), αλλά και δραστηριοποίηση της Τράπεζας στις επαναγορές reperforming δανείων όταν ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά. Σημειωτέον ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας θα παραμείνει μετά την επανεπένδυση του excess capital στα σημερινά υψηλά επίπεδα του 18%.
Μεγάλο ατού της ΕΤΕ για τους ξένους επενδυτές είναι βεβαίως και το πρόγραμμα μετασχηματισμού που υλοποιείται από το 2018, έχοντας αποδώσει καρπούς, όπως επίσης το ότι η Τράπεζα είναι πολύ καλή ψηφιακά. Όλα τα παραπάνω «αμπαλάρονται» στην αξιοπιστία και ικανότητα της Διοίκησης της ΕΤΕ να παράγει αποτελέσματα. Οι ξένοι επενδυτές ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με μια διοικητική ομάδα που κινείται συντηρητικά στις υποσχέσεις, αλλά πολύ δυναμικά στην υλοποίηση, ξεπερνώντας σταθερά τους στόχους που έχει θέσει.