Fitch για Metlen: Credit positive η επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Στο «BB+» η αξιολόγηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch για Metlen: Credit positive η επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Στο «BB+» η αξιολόγηση
Στο «BB+» διατηρεί την αξιολόγηση της Metlen με σταθερό outlook η Fitch, τονίζοντας ωστόσο πως η επέκταση του ομίλου στην λιγότερο κυκλική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ως credit positive (πιστωτικά θετική).

Στο «BB+» διατηρεί την αξιολόγηση της Metlen με σταθερό outlook η Fitch, τονίζοντας ωστόσο πως η επέκταση του ομίλου στην λιγότερο κυκλική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ως credit positive (πιστωτικά θετική).

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την αναμενόμενη διαρκή αύξηση των EBITDA, παρά το δύσκολο σενάριο τιμών για τα μέταλλα και την ενέργεια, και την ήπια καθαρή μόχλευση στον ορίζοντα αξιολόγησης, με κορύφωση που θεωρεί ο οίκος διαχειρίσιμη το 2025, λόγω των προγραμματισμένων αυξημένων αναγκών για κεφαλαιακές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.

Ο οίκος Fitch, αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) θα δεχθούν μια πίεση κατά την περίοδο 2024-2025 λόγω της εκτέλεσης μεγάλων projects (BOT) και της αύξησης της ιδιόκτητης δυναμικότητας APE στην Ελλάδα, αλλά θα γίνουν θετικές από το 2026. Η επέκταση του ομίλου στην λιγότερο κυκλική αγοράς της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται ως πιστωτικά θετική, από τη Fitch.

Το IDR της Metlen αντικατοπτρίζει το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και το ολοκληρωμένο business plan της, με αυτάρκεις εργασίες μεταλλουργίας και χαμηλό κόστος ανά μονάδα. Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς του στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη ενσωμάτωση με την εμπορία σε επίπεδο λιανικής, γεγονός που παρέχει στον όμιλο βιώσιμες ταμειακές ροές.

Επέκταση στην Ενέργεια: Ο όμιλος Metlen ενίσχυσε σημαντικά τον ενεργειακό του τομέα ολοκληρώνοντας μια μονάδα CCGT 826 MW το 2023 και προωθώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - κυρίως ηλιακής ενέργειας - στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εστιάζει επίσης στην επέκταση της πελατειακής της βάσης στο κομμάτι λιανικής για την ενίσχυση της καθετοποίησης στο τμήμα ενέργειας. Αυτή η επέκταση θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μείγμα προς τον πιο βιώσιμο και ανθεκτικό τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η ενέργεια θα παραμείνει ο κύριος συνεισφέρων στον όμιλο έως το 2027 στο 37% περίπου του συνολικού ενοποιημένων EBITDA.

Κερδοφόρα μονάδα Μεταλλουργίας: Η μονάδα Μεταλλουργίας παραμένει κερδοφόρα, υποστηριζόμενη από ευνοϊκά περιθώρια κέρδους και τιμές spot. Η Metlen εξαγόρασε την Imerys Bauxites το πρώτο εξάμηνο του 2024, και έγινε ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη. Η Fitch αναμένει ότι αυτή η εξαγορά θα μειώσει το κόστος και θα στηρίξει τα περιθώρια κέρδους. Προβλέπει ότι τα EBITDA του τμήματος θα αυξηθούν το 2024 (+14%) λόγω σημαντικών όγκων πωλήσεων με hedging σε ευνοϊκές τιμές. Ωστόσο, αναμένει ότι η συνεισφορά στα EBITDA θα μειωθεί στο 20% περίπου του συνόλου του ομίλου από το 2025 έως το 2027 (2023: 24%) λόγω των αναμενόμενων χαμηλότερων τιμών αλουμινίου με βάση το επίπεδο τιμών που εκτιμά η Fitch, των υποτονικών premiums και του αυξημένου κόστους CO2.

Αυξανόμενη όρεξη για έργα BOT: Η Metlen αναπτύσσει ενεργά τα έργα της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας BOT και έχει καταγράψει κέρδη από την ανάπτυξη αυτών των έργων από το 2021. Η στρατηγική του ομίλου ενσωματώνει περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητας BOT και η Metlen θα έχει χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 5 GW σε ώριμα στάδια ανάπτυξης έως το τέλος του 2024. Ο οίκος αναμένει ότι τα έργα BOT θα παραμείνουν στο 20% περίπου των συνολικών EBITDA του ομίλου κατά την περίοδο 2024-2027 (17% το 2023 και 10% το 2022).

Δραστηριότητα EPC και Παραχωρήσεις: Η Metlen συμμετέχει επίσης στην κατασκευή ηλιακών έργων και έργων συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μετάβασης ενέργειας για τρίτους. Επιπλέον, από το 2023, ο όμιλος έχει συνάψει παραχωρήσεις έργων υποδομής, κυρίως στην εγχώρια αγορά στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή για ιδιώτες αντισυμβαλλομένους (π.χ. «Flyover», ο περιφερειακός στη Θεσσαλονίκη). Αυτές οι παραχωρήσεις θα παρέχουν σταθερά έσοδα μετά την κατασκευή, ωστόσο θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο προς το παρόν και θα μπορούσαν να προσθέσουν διαφοροποίηση και τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενων μερισμάτων μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μetlen: Στις αγορές με νέο 5ετές πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Ενέργεια: Πρωταγωνιστές πανευρωπαϊκά ΔΕΗ και Metlen στη σύναψη «πράσινων» PPAs

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider