Attica Bank: Ξένοι ισχυροί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Ξένοι ισχυροί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα
Με τις καλύτερες προδιαγραφές μπαίνει στην τελική ευθεία η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Μετά την δέσμευση της Fiera Capital να επενδύσει 12 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, πληροφορίες κάνουν λόγο και για την είσοδο έτερου ξένου θεσμικού επενδυτή.

Με τις καλύτερες προδιαγραφές μπαίνει στην τελική ευθεία η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς – στα πρότυπα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών – η Attica Bank θα βάλει στο μετοχικό της κεφάλαιο και ισχυρό, ξένο επενδυτή.

Η Fiera Capital, μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 116,1 δισ. δολ. στις 30 Ιουνίου 2024, ενημέρωσε την Διοίκηση της Attica Bank για το δεσμευτικό ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ποσό 12 εκατ. ευρώ, μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fiera Capital δεν θα είναι ο μόνος ξένος επενδυτής που θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Η είδηση της εισόδου της Fiera Capital συνιστά μεγάλη επιτυχία για την Attica Bank και την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς πρώτη φορά στα χρονικά της θα μπει ως μέτοχος στην Τράπεζα τέτοιας ποιότητας επενδυτής. Κάτι που φανερώνει ότι η επικείμενη συναλλαγή ελκύει και διεθνές ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς πρωτοκλασάτους επενδυτές, αποτυπώνοντας τον απόλυτο μετασχηματισμό και αναγέννηση της Attica Bank. Συνιστά επίσης επιστέγασμα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από την Διοίκηση της Τράπεζας με επικεφαλής την CEO, Ελένη Βρεττού, τον ιδιώτη επενδυτή (χωρίς την ήδη σημαντική επένδυση σοβαρού ιδιώτη επενδυτή όπως η Thrivest, η συμμετοχή της Fiera Capital δεν θα ήταν εφικτή), το ΤΧΣ, την ΤτΕ και την κυβέρνηση για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και την προσέλκυση ιδιωτικών θεσμικών κεφαλαίων.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου. Σήμερα αποκόπτεται το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ αύριο, 17 Οκτωβρίου, είναι η ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

α) το ΤΧΣ επενδύει στην αύξηση κεφαλαίου (i) 448,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών και (ii) 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν έχουν καλυφθεί, οι οποίες αντιστοιχούν σε μέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού που δεν καλύφθηκε από το ΤΜΕΔΕ,

β) η Thrivest επενδύει στην ΑΜΚ (i) 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατ. νέων κοινών μετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συμμετοχή στην ΑΜΚ, (ii) 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατ. νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕΔΕ (εκτός των σχετικών μετοχών που θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, (iii) 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 6 εκατ. νέων κοινών μετοχών ΑΜΚ που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, (iv) 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατ. νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν από άλλους μετόχους του Εκδότη και (v) 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατ. επιπλέον νέων κοινών μετοχών της αύξησης που δεν καλύφθηκαν.

γ) ο e-ΕΦΚΑ επενδύει στην ΑΜΚ 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατ. νέων κοινών μετοχών

δ) το ΤΜΕΔΕ επενδύει στην αύξηση 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατ. νέων κοινών μετοχών και

ε) άλλοι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν εγγράφονται για νέες κοινές μετοχές της ΑΜΚ και, όλες οι λοιπές αδιάθετες μετοχές της αύξησης κατανέμονται στη Thrivest από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκδότη, επομένως η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου καλύπτεται πλήρως.
Όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό, με την επιφύλαξη της Συμφωνίας Μετόχων, σε περίπτωση που η Thrivest δεν καλύψει όλες τις λοιπές αδιάθετες μετοχές ΑΜΚ, αυτές όπως και οι τίτλοι κτήσης που αντιστοιχούν σε αυτές, ενδέχεται να κατανεμηθούν σε άλλους επενδυτές από το Δ.Σ. του εκδότη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: 21/10 – 4/11 η AMK, στα 1,87 ευρώ η τιμή διάθεσης – Τι προβλέπεται για τα warrants

Καταθέσεις: Υπεραξίες 5% - 10% προσφέρουν ήδη τα εναλλακτικά αποταμιευτικά προϊόντα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider