Μια από τις …σπαζοκεφαλιές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές βαδίζοντας προς το νέο έτος, αποτελεί η αναζήτηση «growth stories» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εισηγμένων, δηλαδή, εταιρειών που αναμένεται να εμφανίσουν διψήφια αύξηση κερδοφορίας τη διετία 2025 - 2026.
Προφανείς περιπτώσεις αποτελούν οι Σαράντης και Κρι Κρι, οι μετοχές των οποίων συγκαταλέγονται στους φετινούς «νικητές», βάσει απόδοσης. Οι δύο εταιρείες ξεχωρίζουν με κριτήρια το price power, την αναπτυξιακή δυναμική και τους «υγιείς» ισολογισμούς. Επιπλέον, χάρη στις υψηλές ταμειακές ροές, μπορούν να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό τους πλάνο και να ενισχύουν, σταδιακά, την πολιτική ανταμοιβής μετόχων (χρηματικές διανομές - προγράμματα επαναγοράς ιδίων).
Ο «HERO» Sarantis...
Ο όμιλος της Sarantis έχει χαράξει νέα γραμμή στρατηγικής, θέτοντας στην πρώτη γραμμή τα brands «HERO» (που δημιουργούν περαιτέρω αξία) και τον εξορθολογισμό των SKUs (κωδικοί προϊόντων), κινήσεις που οδηγούν σε ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και ισχυρή αύξηση του περιθωρίου. Η εξαγορά και ενοποίηση της Stella Pack οδήγησε τα EBITDA στα 63 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο (στα 54,7 εκατ. χωρίς τη Stella Pack) αυξημένα κατά 31,7%, με το περιθώριο κατά 41 μονάδες βάσης υψηλότερο, στο 13,9%.
Παράλληλα, η διαρκής επέκταση σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές μέσω εξαγωγών προϊόντων Beauty & Skin Care (προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας της επιδερμίδας - αυξανόμενες πωλήσεις - τρέχουν με υψηλά περιθώρια) υπό ένα μοντέλο διανομής χαμηλού κόστους, αποτελεί βασικό συστατικό της νέας στρατηγικής, που απευθύνεται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Το επενδυτικό πλάνο (capex) της Sarantis κατά την περίοδο 2024 - 2028 θα απορροφήσει μόλις το 25% των λειτουργικών ταμειακών ροών.
Η AXIA υπολογίζει CAGR (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης) αύξησης εσόδων της τάξεως του 9,1% κατά την περίοδο 2023 - 2028, με EBITDA CAGR στο 14,5% και EPS CAGR στο 15,3%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, έως το 2028, η υψηλή λειτουργική κερδοφορία (EBITDA στα 121,2 εκατ. ευρώ το 2028), μαζί με την υψηλή ικανότητα παραγωγής ταμειακών ροών και τις στοχευμένες επενδύσεις, θα επιτρέψουν στη Sarantis (έναν όμιλο ουσιαστικά χωρίς μόχλευση) να αυξήσει την καθαρή ταμειακή της θέση στα 211 εκατ. ευρώ, με διατήρηση του μοντέλου επιβράβευσης των μετοχών, μέσω μερισμάτων.
...και η έτοιμη για απογείωση Κρι Κρι
Αν και η εγχώρια αγορά αδυνατεί πολλές φορές να φωτίσει και να αναδείξει αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες εταιρείες, όπως η Κρι Κρι, η τελευταία επιχείρησε, μετά και την διεύρυνση του free float της (placement για το 3,03%) στα τέλη Σεπτεμβρίου, το άνοιγμα προς μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων.
Προηγήθηκε μια εντυπωσιακή περίοδο ανάπτυξης, μέσω διεύρυνσης των εξαγωγών γιαούρτης στις ευρωπαϊκές αγορές. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι εξαγωγές κάλυψαν το 53,4% των πωλήσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά 27,8%. Στον κλάδο γιαούρτης το 62,6% του τζίρου διενεργείται πλέον εκτός Ελλάδας (σ.σ. κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία).
Επόμενος στόχος η επέκταση στην αμερικανική αγορά, με «όχημα» το Greek Frozen Yogurt (χρησιμοποιεί το δικό της αυθεντικό ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στην παραγωγή του Greek Frozen Yogurt, ενισχύοντας έτσι το συγκριτικό της πλεονέκτημα).
Παρόλο που η αγορά γιαουρτιού είναι γενικά ένα τμήμα με χαμηλή αύξηση πωλήσεων, προσφέρει περιθώρια ανάπτυξης καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς έναν πιο υγιή τρόπο διατροφής και η δημοτικότητα του γιαουρτιού ως ένα ανεξάρτητου σνακ αυξάνεται.
Τα έσοδα της αμερικανικής αγοράς γιαουρτιού ανέρχονται στα 11,66 δισ. δολάρια το 2024, με τους αναλυτές να αναμένουν μέση ετήσια αύξηση κατά 4,54% (CAGR 2024 - 2029), φτάνοντας τα 14,56 δισ. δολάρια το 2029. Συνεπώς, η κατάκτηση έστω και ενός μικρού μεριδίου αγοράς από την Κρι Κρι θα αποτελέσει «game changer».
Στο πρώτο εξάμηνο το περιθώριο EBIΤ αυξήθηκε στο 20,6% από 18,6% στα τέλη του 2023, αλλά ήταν χαμηλότερο έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023 (στο 23,3%). Η Eurobank Equities υπολόγισε αύξηση της κερδοφορίας κατά 8% - 11% μετά το 2024, με το περιθώριο σε επίπεδο EBIT να διαμορφώνεται στο 15% στην περίοδο 2024 - 2026.
Επιπλέον σταθερά η εταιρεία τα τελευταία επτά χρόνια μετατρέπει άνω του 70% των EBITDA σε λειτουργικές ταμειακές ροές, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια αυτών τις επενδύσεις της. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στη λήξη του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 18,188 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές η ισχυρή δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών θα ανοίξει το δρόμο για μια άκρως ελκυστική πολιτική ανταμοιβής των μετόχων στο μέλλον, με ένα εκτιμώμενο 40% σε payout να αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερες ανταμοιβές ή μια «επιθετική» διεθνής επέκταση.
Στιβαρές θέσεις και σταδιακή ενίσχυση από διαχειριστές
Στη βάση των μικρομεσαίων κεφαλαιοποιήσεων των δύο εταιρειών, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, διατηρούν, ως επί το πλείστον, σεβαστές θέσεις ως προς το καθαρό ενεργητικό τους.
Το μεγαλύτερο σε ενεργητικό μετοχικό της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ (Πειραιώς Μετοχικό Εσωτερικού) προχώρησε σε περαιτέρω αγορές κατά 157,7 χιλ. μετοχών Sarantis και κατά 62,7 χιλ. μετοχές Κρι Κρι με την ολοκλήρωση του εννεάμηνου, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο μετοχικό το Alpha Blue Chips Ελληνικό, διατήρησε σχεδόν σταθερές θέσεις (αυξομειώσεις κατά 5 - 10 χιλ. μετοχές) ανεβάζοντας ωστόσο τη θέση της επί της καθαρής αξίας ενεργητικού στο 0,57% για τη Sarantis (από 0,47%) και στο 0,75% (από 0,52%) για την Κρι Κρι. Σε περαιτέρω αγορές της τάξεως των 25 και 34 χιλ. μετοχών Sarantis - Κρι Κρι προχώρησε στο εξάμηνο και το Α/Κ Eurobank LF Greek Equities.
Το NN Hellas Μετοχικό από την άλλη δεν κατέχει μετοχές της Sarantis, αλλά πόνταρε αρκετά «επιθετικά» στην γαλακτοβιομηχανία κατέχοντας από τις αρχές του έτους σχεδόν 683 χιλ. μετοχές της (διατηρήθηκαν) με ποσοστό επί του NAV στο 3,79% (δεν έχει ενημερωθεί στο εννεάμηνο).
Σε διπλασιασμό σχεδόν της θέσης στην Κρι Κρι προχώρησαν οι διαχειριστές του Interamerican Δυναμικού Εσωτερικού (Eurobank ΑΕΔΑΚ), αγοράζοντας επιπλέον 43 χιλ. μετοχές και φτάνοντας τις 78 χιλ. με θέση επί του NAV στο 1,31%. Σταθερή σε απόλυτο αριθμό η θέση σε Sarantis (110 χιλ. μετοχές) με ελαφριά αύξηση επί της καθαρής αξίας ενεργητικού στο 1,5%.
Αντιστρόφως ανάλογες κινήσεις από το Δήλος Blue Chips της Εθνικής ΑΕΔΑΚ. Το Α/Κ προχώρησε σε αγορές μετοχών Sarantis και ελαφρύ «τριμάρισμα» σε Κρι Κρι με τη θέση επί του NAV να αυξάνεται στο 0,93% και 1,53% αντίστοιχα.