Κτήμα Γεροβασιλείου:  Τζίρος 12 εκατ. ευρώ και σχέδια διαδοχής – Ποιες επενδύσεις «τρέχουν»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κτήμα Γεροβασιλείου:  Τζίρος 12 εκατ. ευρώ και σχέδια διαδοχής – Ποιες επενδύσεις «τρέχουν»
Στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης από την Επανομή Θεσσαλονίκης που μετρά ήδη 43 χρόνια διαδρομής μπαίνει η δεύτερη γενιά. Ποιες επενδύσεις δρομολογούνται ως το 2026 και ποια η εικόνα του οινικού κλάδου σήμερα.

Πλώρη για να αυξήσει έτι περαιτέρω το αποτύπωμά του στην αγορά του ελληνικού επώνυμου κρασιού βάζει το Κτήμα Γεροβασιλείου από την Επανομή Θεσσαλονίκης που φιγουράρει στις δέκα πρώτες θέσεις του εγχώριου οινοποιητικού κλάδου, βάσει πωλήσεων. Ταυτόχρονα, 43 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, έφτασε η ώρα ώστε να μπει δυναμικά στο κάδρο η δεύτερη γενιά και δη τα τρία παιδιά του.

«Βρισκόμαστε στη φάση της διαδοχής, μαζί με τα δύο αδέλφια μου, τον Αργύρη και τη Μαριάνθη», δήλωνε πρόσφατα στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η Βασιλική Γεροβασιλείου, κόρη του Βαγγέλη.

Τζίρος 12 εκατ. ευρώ το 2024 και μπαράζ επενδύσεων

Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει και εμπορεύεται 16 συνολικά κωδικούς, λευκά και κόκκινα κρασιά, οι πέντε από τους οποίους βρίσκονται και στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η εταιρεία αναμένεται να κλείσει το 2024 με ετήσιες πωλήσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» κι ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως αποκάλυψε η Βασιλική Γεροβασιλείου, μέσα στο 2025 αναμένεται να δρομολογηθεί επένδυση ύψους 800 χιλ. ευρώ με στόχο τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού στο οινοποιείο στην Επανομή και η οποία θα αφορά στην ενσωμάτωση σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, «τρέχουν» επενδύσεις και στην κατεύθυνση επέκτασης των αποθηκευτικών χώρων του οινοποιείου, ενώ δρομολογείται επίσης πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων. Σωρευτικά, οι εν λόγω επενδύσεις έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2026 και εκτιμώνται στα 3 εκατ. ευρώ.

Τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου εξάγονται σε 36 χώρες του πλανήτη, σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 25-30% του όγκου που παράγεται. «Η μεγαλύτερη μας αγορά είναι οι ΗΠΑ και ακολουθούν ο Καναδάς, η Γερμανία, η Κύπρος», σημειώνει η ίδια.

Η Βασιλική Γεροβασιλείου κάνει λόγο για μια καλή χρονιά φέτος, με τον τρύγο να ξεκινά τρεις εβδομάδες νωρίτερα. «Η παραγωγή φέτος λόγω καιρού ωρίμασε νωρίτερα, αλλά η ποιότητα είναι καλύτερη», σημειώνει.

Σε ό,τι δε αφορά την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, σημειώθηκαν κάποιες μικρές αυξήσεις στις τιμές των κρασιών πριν από δύο χρόνια, ωστόσο από τότε η όποια αύξηση του κόστους έχει απορροφηθεί πλήρως. «Προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε προσιτές τιμές στον καταναλωτή», εξηγεί.

Ο κλάδος του κρασιού

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο σήμερα για τον οινοποιητικό κλάδο, εκφράζοντας την ανάγκη να ενταθούν οι επενδύσεις με κατεύθυνση την αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2.600 οινοποιεία, ωστόσο η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη συγκεντρώνεται στα 20 πρώτα.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Γεννήθηκε στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud και συμμετείχε στην ομάδα του, που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Chateaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου συνέβαλε στην παραγωγή μοναδικής ποιότητας κρασιού. Εκεί πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά.

Με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί ξεκίνησε το 1981 να αναβιώνει στον τόπο του την αμπελουργία, δημιουργώντας το Κτήμα Γεροβασιλείου. Συγκεκριμένα, πριν από 43 χρόνια ξεκίνησε την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 950 στρέμματα, ενώ η καλλιέργειά του γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με διαδικασία πιστοποιημένη κατά AGRO 2.1-2.2, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών –συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνεται χειρωνακτικά.

Οι ποικιλίες

Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά, την οποία οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και το Ασύρτικο -που κατάγεται από τη Σαντορίνη- αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, ενώ το Λημνιό -η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ.- το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο αποτελούν τις ελληνικές ερυθρές. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις ελληνικών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς.

Το οινοποιείο

Το σύγχρονο οινοποιείο περιβάλλεται από τον αμπελώνα και αποτελείται από τρία κτήρια. Η κατασκευή του πρώτου κτηρίου ξεκίνησε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1999 μετά από πέντε διαδοχικές επεμβάσεις.

Ο χώρος της παραγωγής, βιοκλιματικά σχεδιασμένος για την υποδοχή των σταφυλιών κατευθείαν από τον τρύγο και την ομαλή κυκλοφορία του μούστου και του κρασιού σε ένα φυσικά δροσερό περιβάλλον, στεγάζει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών: εκραγιστήρες, πνευματικό πιεστήριο, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής κρυοεκχύλισης λευκών κρασιών, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης λευκής και ερυθρής οινοποίησης με αυτόματο σύστημα ψύξης, δρύινες δεξαμενές ζύμωσης για την ερυθρή οινοποίηση και δεξαμενές σταθεροποίησης.

Ο χώρος συσκευασίας-αποθήκευσης 3.500 τ.μ. κατασκευάστηκε τη διετία 2006-2008. Ο ισόγειος χώρος φιλοξενεί τον εξοπλισμό για τη διαδικασία τοποθέτησης ετικετών και συσκευασίας των εμφιαλωμένων κρασιών. Στους δύο υπόγειους χώρους, όπου η σύγχρονη τεχνολογία δημιουργεί ένα ισορροπημένο περιβάλλον συντήρησης, τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Το νέο κτήριο υποδοχής ολοκληρώθηκε το 2014. Φιλοξενεί την υποδοχή των επισκεπτών, το πωλητήριο και το cafe του μουσείου, την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβάλλει σημαντικά στην επισκεψιμότητα, αλλά και στις εκδηλώσεις.

Επιπλέον επενδύσεις

Το 1998 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δημιούργησε με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 480 στρεμμάτων, που εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Το 2014, το Κτήμα Βιβλία Χώρα εξαγόρασε το Κτήμα Κόκκαλη, που βρίσκεται στoν Άγιο Ανδρέα του νομoύ Ηλείας στην Πελοπόννησο και μετονομάστηκε σε Κτήμα Δύο Ύψη. Το 2017, με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη, δημιούργησαν τη Μικρά Θήρα. Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασιάς, το νησί που έως την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης. Νέο απόκτημα αποτελεί το μικρό οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα, περιοχή γνωστή για την αμπελοοινική της παράδοση.

Από το 2004 μέχρι και το 2016, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο εισαγωγέας κρασιού Τάκης Σολδάτος δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις διεθνώς.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το κρασί και το αμπέλι στα παιδιά τους και σε όλους τους συνεργάτες του Κτήματος. Ο Αργύρης, η Μαριάνθη και η Βασιλική, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στον τομέα της Οινολογίας, της Διοίκησης και του Μάρκετινγκ αντίστοιχα, έρχονται να συμβάλλουν στο Κτήμα με γνώση και φρέσκιες ιδέες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider