Δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στη Χιλή συνολικής ισχύος 394 MW, την ολοκλήρωση των οποίων ανακοίνωσε χθες η Metlen, αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη της M Renewables («πράσινου» βραχίονα της εταιρείας) στο χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ και μπαταριών που έχει αναπτύξει διεθνώς.
Η M Renewables δραστηριοποιείται σε 14 αγορές και στις 5 ηπείρους ως integrated developer, με παρουσία σε επιπλέον 10 χώρες. Έχει ήδη κατασκευάσει πάνω από 4,3 GW φωτοβολταϊκά (από πάρκα μεγάλης ισχύος, μέχρι λύσεις εγκατάστασης σε οροφές κτιρίων), περισσότερα από 236 MW χερσαία αιολικά, καθώς και μπαταρίες χωρητικότητας 740 MWh. Στο portfolio αυτό περιλαμβάνονται αρκετά εμβληματικά έργα, όπως το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βρετανία, το δεύτερο μεγαλύτερο υβριδικό πάρκο στο Πουέρτο Ρίκο και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πανευρωπαϊκά στην Ισπανία.
Η δραστηριοποίηση της M Renewables βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ξεκινώντας από την κατασκευή έργων για τρίτους (EPC Contractor) και την πώληση ώριμων ή εν λειτουργία έργων που αναπτύσσει με ίδιους πόρους σε πρώτη φάση, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μοντέλου Asset Rotation. Επίσης, όπως είναι φυσικό, αναλαμβάνει την κατασκευή των «πράσινων» asset της Metlen, τα οποία αυτή τη στιγμή αθροίζουν 1,1 GW (από τα οποία 300 MW είναι εγκατεστημένα στην Αυστραλία και 400 MW στη Χιλή).
Συγκριτικά ατού
Πίσω από τα παραπάνω νούμερα βρίσκεται μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων της M Renewables, όπως η εξειδίκευση στην εκτέλεση έργων, η υψηλή εμπειρία μελετών, η παροχή ολοκληρωμένη λύσεων, η ισχυρή οικονομική θέση της Metlen και η παγκόσμιά εμβέλειά της. Πλεονεκτήματα τα οποία εξηγούν γιατί έχει συνεργαστεί (είτε ως EPC contractor είτε ως πωλητής ώριμων έργων) με μερικά από τα μεγαλύτερα funds και utilities παγκοσμίως (Eren, EDF. Lightsource BP, αλλά και τις ΔΕΗ, Helleniq Energy, Motor Oil).
Η συνέπεια είναι τα έργα στο ενεργητικό της να αυξηθούν κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα, κατ΄ αρχάς με την «είσοδο» της M Renewables σε νέες αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας. Παράλληλα, όσον αφορά την αποθήκευση, κατέχει μερίδιο 50% στην αγορά της Βρετανίας, ενώ μπαταρίες χωρητικότητας 750MWh είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πουέρτο Ρίκο, την Τυνησία, τη Νιγηρία και την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η Metlen σχεδιάζει να ενισχύσει το ιδιολειτουργούμενο χαρτοφυλάκιο στην Ιταλία, στα 500 MW. Σε σημαντική ενίσχυση σκοπεύει και στην παρουσία της στον εγχώριο κλάδο, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στην αποθήκευση, ώστε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα asset ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, να καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια – στη βάση και του στόχου που έχει τεθεί για αύξηση του μεριδίου της Protergia στο 30%.
ΑΠΕ & μπαταρίες στην Ελλάδα
Στόχος είναι με ορίζοντα το 2030 να διαθέτει στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,3 GW, αιολικά 600-700 MW και μπαταρίες 600-700 MW. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται υπό ανάπτυξη στη χώρα μας περισσότερα από 500 MW αιολικών έργων, όπως και μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 2,8 GWh σε Ελλάδα και Ιταλία.
Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί από την αυτόνομη μπαταρία ισχύος 49 MW, που έχει προκριθεί από τους διαγωνισμούς επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης. Η Metlen έχει προχωρήσει σε παραγγελία του εξοπλισμού και έχει ξεκινήσει κάποιες πρόδρομες εργασίες για το έργο. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει από όλους τους συμμετέχοντες είναι πως δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες, λόγω δικαιολογημένων καθυστερήσεων στις συμβάσεις σύνδεσης των μπαταριών στο δίκτυο.
Επίσης, η Metlen σχεδιάζει να αξιοποιήσει το μέτρο που προωθεί το ΥΠΕΝ, για την υλοποίηση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης αποκλειστικά με αδειοδοτικά κίνητρα και χωρίς στήριξη. Η εταιρεία εκτιμά ότι, για μεγάλες και καθετοποιημένες ενεργειακές εταιρείες, έχει οικονομικό νόημα η απευθείας συμμετοχή μπαταριών τους στις χονδρεμπορικές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι στο 2030 θα υπάρχουν στο εγχώριο σύστημα αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης διπλάσιες ισχύος από τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ.
Διεθνής εμβέλεια και στα «πράσινα» PPAs
Το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί κατά 60% τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αν και το κόστος επένδυσης έχει μείνει σε παρόμοια επίπεδα λόγω αύξησης του κόστους σύνδεσης. Εκτιμά πως οι μπαταρίες λιθίου «ήρθαν για να μείνουν» για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς είναι η μόνη τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει οικονομίες κλίμακας με ανταγωνιστικό κόστος.
Συμπληρωματικό ρόλο προορίζεται να παίξει η αντλησιοταμίευση. Μάλιστα, η Metlen μέσω του «πράσινου» βραχίονά της σχεδιάζει να επεκταθεί και στη συγκεκριμένη τεχνολογία, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία και αποκλειστικά για την ανάπτυξη ιδιολειτουργούμενων assets.
Η M Renewables έχει όμως και παγκόσμιο «αποτύπωμα» στη σύναψη «πράσινων» PPAs, έχουν συνάψει διμερείς συμβάσεις σε 13 χώρες, για ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Η εταιρεία θεωρεί ότι οι διμερείς συμβάσεις αποτελούν μέρος της συνολικής εξίσωσης, με τις τιμές τους να καθορίζονται από πέντε παράγοντες.
Αυτοί είναι οι διαθέσιμες άδειες για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά, οι διαθέσιμες δημοπρασίες για CfDs (συμβόλαια επί της διαφοράς) με βάση την πρόσφατη κοινοτική Οδηγία, η τιμή του TTF, το χαρτοφυλάκιο μονάδων αποθήκευσης, καθώς και η συμμετοχή του αερίου στο ενεργειακό μίγμα. Οι διαφοροποιήσεις σε αυτούς τους παράγοντες εξηγούν γιατί π.χ, στη Βρετανία τα PPAs κλείνουν σε τιμές 75 λιρών ανά MWh, στην Ελλάδα κάτω από 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην Ιταλία και τη Γερμανία στα 70-72 ευρώ, καθώς και στην Ισπανία στα 34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.