Σε τέσσερις άξονες κινούνται οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς η μετάβαση στη σύγχρονη εποχή επιτάσσει νέα «ήθη και έθιμα» στη διατροφή προς όφελος της υγείας κι ενώ η κλιματική κρίση και ο γεωπολιτικός κίνδυνος φέρνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η κυρία Κάτια Βαρταλίτη, συντονίστρια της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του ΣΕΒΤ και διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων και Επιστημονικών Υποθέσεων της Nestle Ελλάς, μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο συνιστά η υπεράσπιση των βασικών αρχών διατροφής, μέσα από βιώσιμες και υγιεινές δίαιτες, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά φαινόμενα υποσιτισμού και παχυσαρκίας και να διασφαλίζεται μια υγιής γήρανση του πληθυσμού.
Μια ακόμη βασική πρόκληση αφορά στη διασφάλιση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, ώστε μέσω της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων να περιορίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η τρίτη πρόκληση συνδέεται με την εξυπηρέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με στόχο τη μηδενική σπατάλη τροφίμων, την ανακύκλωση των απορριμμάτων και τον επανασχεδιασμό των συσκευασιών των ειδών διατροφής.
Η τέταρτη και τελευταία πρόκληση αφορά στο μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων και έγκειται στην καινοτομία, ώστε ο κλάδος να διέπεται από σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα και να αποκτήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και καινοτόμα προϊόντα.
Ο κώδικας αρχών για υγιεινή διατροφή
Ο ΣΕΒΤ που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στη μεταποίηση με 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κύκλο εργασιών 17 δισ. ευρώ και εξαγωγές που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ έχει, σύμφωνα με την κυρία Βαρταλίτη, υιοθετήσει έναν συγκεκριμένο κώδικα αρχών, τον οποίο και προσπαθεί να υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια.
Με βάση αυτόν, ο ΣΕΒΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, ενώ η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η λελογισμένη κατανάλωση όλων των τροφίμων, η επαρκής φυσική δραστηριότητα καθώς και η υπεύθυνη πληροφόρηση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της καλής υγείας.
Στόχος, δε, του κώδικα αρχών είναι η επίτευξη ισορροπημένης διατροφής και υγιεινής διαβίωσης μέσω της βελτίωσης των προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και της παραγωγής νέων, ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων που καλύπτουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Ο κώδικας αρχών στηρίζεται σε έξι βασικούς πυλώνες και δη στη βέλτιστη ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων σε θέματα διατροφής, την πληροφόρηση μέσω της επισήμανσης στην ετικέτα, την προσφορά περισσότερων επιλογών στα παραγόμενα προϊόντα, την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και προώθηση της υγιεινής διαβίωσης και φυσικής δραστηριότητας, την υπεύθυνη διαφήμιση και τέλος στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σχεδόν 700 νέα υγιεινά προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους από το 2010
Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ΣΕΒΤ για το χρονικό διάστημα 2010-2023, συνολικά 968 προϊόντα έχουν υποστεί ανασύνθεση (μείωση σε αλάτι, ολικά σάκχαρα, trans λιπαρά) ώστε να καταστούν πιο υγιεινά, ενώ την ίδια στιγμή περί τις 700 νέες πιο υγιεινές επιλογές έκαναν την εμφάνισή τους.
Παράλληλα, από το 2010 σε περίπου 316 προϊόντα έχει καταγραφεί μείωση της συσκευασίας τους.
«Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο», τόνισε από την πλευρά της, συμμετέχοντας στην ίδια εκδήλωση, η κυρία Εμμανουέλλα Μαγριπλή, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Πρέπει να δούμε τη διατροφή ως σύμμαχο υγείας», ανέφερε η Άρτεμις Χατζηγεωργίου, αναπληρώτρια συντονίστρια της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του ΣΕΒΤ και R&D & Packaging Development Director της Δέλτα Τρόφιμα, ενώ την ανάγκη η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ασφαλή τρόφιμα επισήμανε ο Χαράλαμπος Προεστός, Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η καλή διατροφή είναι ακριβό σπορ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.