Μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα αποτυπώνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, με την καταθετική ρευστότητα να πέφτει θύμα της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι απειλές Τραμπ για την επιβολή δασμών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, οι καταθέσεις αναμένονται αρνητικές κατά περίπου 2 δισ., ύστερα από ένα «πλούσιο» δ΄ τρίμηνο 2024. Κάτι που αποδίδεται στην απόσυρση καταθέσεων από επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις των δασμών, προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς να δανειστούν ή να αποπληρώσουν υφιστάμενο δανεισμό. Άλλωστε, έχουν περιοριστεί και οι προσδοκίες της αγοράς για τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος.
Την ίδια στιγμή, και τα νοικοκυριά βιώνουν την αβεβαιότητα και το αυξημένο κόστος ζωής. Ο πληθωρισμός τσίμπησε στο 3,1% τον Μάρτιο από 3% τον Φεβρουάριο (ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,2% από 2,3% ), με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση κατά 1,8%, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και ο πληθωρισμός των τροφίμων άνοδο 1,7%, μετά από ένα τετράμηνο σταθεροποίησης των τιμών.
Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ για την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις μηνός Φεβρουαρίου 2025 (τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναμένονται στο τέλος Απριλίου) προκύπτει ότι τα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 8,71 δισ. ευρώ σε σχέση τον Φεβρουάριο του 2024 (ετήσια αύξηση κατά 4,6%) και ανήλθαν συνολικά στα 197,3 δισ. ευρώ. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, σημειώθηκε μείωση καταθέσεων κατά 1,5 δισ., με το 86% της συνολικής μείωσης να προέρχεται από επιχειρήσεις και 14% από τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (χρηματοπιστωτικών και μη) αυξήθηκαν κατά 7,29 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2025 (12μηνη μεταβολή: 10,5%). Τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων μη χρηματοπιστωτικών αυξήθηκαν κατά 8,98 δισ. ευρώ (12μηνη μεταβολή: 16,7%) και τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών (καταναλωτική και στεγαστική πίστη) μειώθηκαν κατά 1,46 δισ. ευρώ (-1,36 δισ. στη στεγαστική πίστη και -100 εκ. στην καταναλωτική πίστη) σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024 (12μηνη μεταβολή στεγαστικών: -2,5% και 12μηνη μεταβολή καταναλωτικών: +5,6%).
Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα ανήλθε στο 62,2% (170,2% στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και 26,2% στα νοικοκυριά/αγρότες/ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις).
Η πορεία των καταθέσεων τον Μάρτιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολλώ δε μάλλον το πώς θα κινηθούν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο, έχοντας πλέον τα δεδομένα για το ύψος των δασμών. Σημειώνεται ότι από μεθαύριο, Τετάρτη 9 Απριλίου, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και δασμούς 20% σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται ότι θα απαντήσει παρορμητικά, αλλά έχει πλάνο για στοχευμένους δασμούς που θα φτάσουν μέχρι τις αμερικανικές τσίχλες και το χαρτί τουαλέτας. Στα καθ’ ημάς, η κύρια πηγή ανησυχίας δεν είναι το άμεσο εμπόριο της Ελλάδας με τις ΗΠΑ – που, άλλωστε ανέρχεται στο περίπου 4,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας - αλλά ο έμμεσος αντίκτυπος από την προβλεπόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 0,3% - 0,4% εντός του πρώτου έτους εφαρμογής των μέτρων. Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια επιβράδυνσης, η χώρα θα μπορούσε να δεχτεί πιέσεις από τη μείωση της ζήτησης, το πάγωμα επενδυτικών σχεδίων και την εσωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Αύριο, πάντως, αναμένεται να ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα από τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΤτΕ, ενώ στις 17 Απριλίου αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια.