Οι Έλληνες που πέρασαν την πόρτα της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Έλληνες που πέρασαν την πόρτα της Παγκόσμιας Τράπεζας

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα – όπως διέρρευσε – την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, με το αίτημα να παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, εντούτοις υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν καταφέρει να περάσουν την «πόρτα» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita ήταν ο πρώτος Έλληνας επιχειρηματίας που κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα το 2013, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στην Τουρκία. Η χρηματοδότηση της Chipita από το International Finance Corporation (IFC), επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ύψους 10,75 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε σταθμό για το ελληνικό επιχειρείν. Πόσο εύκολο ήταν να το κάνει; Καθόλου λένε οι καλά γνωρίζοντες αφού χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να πάρει «το πράσινο φως».

Η αναμονή όμως άξιζε και όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στους συνεργάτες του «θα είναι πιο εύκολο στο μέλλον να αποταθούμε στο IFC προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά μας σχέδια». Και για να καταλάβει κανείς την αξία της προσπάθειας του, αρκεί να θυμίσουμε ότι το IFC έχει θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και όρους για την χρηματοδότηση μιας επιχείρησης. Στην περίπτωση της Chipita στελέχη του IFC πραγματοποίησαν αρκετές επισκέψεις στα εργοστάσια της- σε Ελλάδα και Τουρκία - όπου έγιναν εκτενείς έλεγχοι της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων καθώς και των συνθηκών που ισχύουν για το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου.

Μία ακόμη εταιρεία η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ προσφάτως από την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν η Grivalia Properties με στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Μέσω αυτής της συνεργασίας, το IFC εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πιστοποίηση «Αριστείας Σχεδιασμού για Μεγαλύτερη Αποδοτικότητα» (Excellence in Design for Greater Efficiencies-EDGE). «Η επένδυση αυτή είναι η πρώτη συμφωνία του IFC στην Ελλάδα στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και συνάδει με την επιλεκτική και προσωρινή στρατηγική του IFC για τον επαναπροσδιορισμό της Ελλάδας σε πολλά μέτωπα» είπε ο Τομάς Τέλμα, Περιφερειακός Διευθυντής του IFC σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. «Η επένδυση αυτή θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον εμπορικό τομέα των ακινήτων και θα βοηθήσει στο να καταστούν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, με σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές επιχειρηματικές υποδομές και μειωμένα ενεργειακά κόστη.»

Να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας.

Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ από την 1η Ιουλίου του 2012. Η έδρα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Ο οργανισμός συστάθηκε έπειτα από τη διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944. Η Τράπεζα ως το 1968 χορηγούσε δάνεια σε μικρή σχετικά κλίμακα, ενώ η πρώτη χώρα που έλαβε αναπτυξιακή βοήθεια ήταν η Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider