Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι αλλαντοβιομηχανίες της χώρας, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να περιορίσουν την απώλειες που είχαν από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα το 2012 -2013, από την άνοδο των αλλαντικών ιδιωτικής ετικέτας αλλά και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η μείωση της κατανάλωσης.
Υφαντής, Creta Farm, αλλά και Νίκας, που κατέχουν μερίδιο αγοράς άνω του 60%, είτε ρίχνουν στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα, είτε εξάγουν τεχνογνωσία στο εξωτερικό, είτε προσπαθούν να ξεπεράσουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Creta Farm: Εξάγει τεχνογνωσία
Στην «ενοικίαση» της πατέντας της σε ξένες βιομηχανίες για την παραγωγή αλλαντικών με ελαιόλαδο επικεντρώνεται το νέο μοντέλο εξωστρέφειας της Creta Farms, η οποία σταδιακά εγκαταλείπει τις άμεσες εξαγωγές από Ελλάδα. Μόνο από τη μία συμφωνία αδειοδότησης χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας sτην αυστραλιακή Primo Meats, η Creta Farm θα εισπράττει τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως ως δικαιώματα χρήσης της ευρεσιτεχνίας της (royalties).
«Με την αδειοδότηση χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα και έχεις γρήγορα κερδοφόρο αποτέλεσμα», δήλωσε προσφάτως ο Κων. Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, αποκαλύπτοντας το βασικό κίνητρο της αλλαγής πορείας της εταιρείας.
H συμφωνία με τη Primo Meats, τη μεγαλύτερη εταιρεία αλλαντικών της Αυστραλίας, με μερίδιο άνω του 50%, προβλέπει την αδειοδότηση της αυστραλιανής εταιρείας από την Creta Farms, την παροχή τεχνογνωσίας και έχει ελάχιστη διάρκεια ισχύος τα πέντε χρόνια. Οι πωλήσεις της Primo Meats εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στην πενταετία σε περίπου 276 εκατ. ευρώ.
Οι 33 και πλέον κωδικοί αλλαντικών με ελαιόλαδο που βρίσκονται από τον περασμένο Αύγουστο στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας φέρουν το σήμα «Oliving by Hans». Το σήμα «Oliving» είναι αυτό με το οποίο θα δραστηριοποιείται γενικότερα στις αγορές εκτός Ελλάδος η Creta Farms. Ηδη η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται στα προϊόντα που παράγει η εταιρεία στην Ισπανία σε συνεργασία με την Argal, με την οποία η Creta Farms είχε συστήσει την εταιρεία Creta Farms Espana.
Υφαντής: Νέο καινοτόμο προϊόν
Τα τελευταία χρόνια η πορεία της μεγαλύτερης αλλαντοβιομηχανίας, έχει σημαδευτεί τόσο από το σκάνδαλο του αλογίσιου όσο και από την πρόσφατη απόσυρση προϊόντος της από τον ΕΦΕΤ, λόγω σαλμονέλας.
Η Υφαντής, ήταν η μόνη εταιρεία που πέρασε εκείνη τη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, χωρίς τα στελέχη της να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, η τακτική αυτή που ακολούθησαν, την βοήθησαν ώστε να καταλαγιάσει γρήγορα ο σάλος που είχε ξεσπάσει.
Η επιχείρηση, η οποία πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά ένα νέο πρρωτοποριακό προϊόν (παριζάκι από άποχο κρέας και γιαούρτι) διαθέτει τρία εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, ένα στην Αθήνα, δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη μέσω θυγατρικής της Λάντσιον Μητ Έβρου και τρίτο στο Βουκουρέστι, όπου λειτουργεί έτερη θυγατρική της.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τους αδελφούς Υφαντή και έχει τη δυνατότητα, μέσω επενδύσεων, να παράγει ημερησίως περισσότερα από 50.000 κιλά αλλαντικών και 5.000 κιλά διαφόρων άλλων προϊόντων κρέατος, όπως μπιφτέκια, πίτσες και σκευάσματα κοτόπουλου.
Eπίσης διαθέτει 11 κέντρα διανομών Υφαντής (Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κρήτη, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδος, Τρίπολη), 1 κέντρο διανομής κατεψυγμένων λαχανικών, 4 κέντρα διανομής Ifantis Romania S.r.l. εντός Ρουμανίας (Timosoara, Cluj, Pitest, Oradea), 1 κέντρο διανομής της Luncheon Meat Έβρου ΑΕ (Αθήνα), 1 μονάδα παραγωγής φέτας, Τρίκαλα και ένα εργοστάσιο παραγωγής κατεψυγμένων φαγητών Ιfantis Κουζίνα.
Νίκας: Περιμένει την διάσωση
Κομβικό έτος αναμένεται να είναι το 2016 και για την τρίτη γνωστή αλλαντοβιομηχανία της χώρας, την Νίκας, εφόσον προχωρήσει το deal εξαγοράς της.
Η πρόταση εξαγοράς της Νίκας κατατέθηκε από τον ισχυρό άντρα της Chipita Σπ. Θεοδωρόπουλο, στα τέλη του Οκτώβρη 2014 και αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνο, εντούτοις δεν υπάρχει ακόμη κάτι νεότερο.
Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος από κοινού με την ελληνική εταιρεία Impala έχει καταθέσει στις τράπεζες μια συνδυαστική πρόταση για την εξυγίανση της βιομηχανίας η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ και την αναδιάρθρωση - «κούρεμα» των των δανείων της που ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό της τάξης του 50%.
Επιπλέον, το ακίνητο της «Νίκας» στον Άγιο Στέφανο, όπου στεγάζονται τα γραφεία και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας θα εκπέσει του δανεισμού και θα καταλήξει στις τράπεζες. Η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου εκτιμήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της κατάστασης που επικρατεί στο εγχώριο real estate.
Πάντως τα μεγέθη της αλλαντοβιομηχανίας συρρικνώνονται διαρκώς. To 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, δέκα χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 13 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση για το εννεάμηνο του 2015, ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 33 εκατ. ευρώ ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχονταν στα 77 εκατ.ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 102 εκατ.ευρώ.
Η Νίκας, ανήκει στον Άγγελο Πλακόπητας, της Global Finance, την οποία εξαγόρασε το 2003, από τον Παναγιώτη Νίκα, έναντι 60 εκατ. ευρώ, με προοπτική να την πουλήσει το αργότερο ως το 2008. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε.
Το 2005 έμελε να είναι χρονιά ορόσημο για την πορεία της αλλαντοβιομηχανίας.
Ο εντοπισμός από τον ΕΦΕΤ και η κατάσχεση από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης πάνω από 8,5 τόνους ακατάλληλων αλλαντικών έκανε τους καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους.
Έκτοτε ξεκίνησε η πτώση των πωλήσεων και η εμφάνιση ζημιών που έμελλε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα χρηματοοικονομική πορεία του Ομίλου.