Tα «ασημικά» τους πωλούν οι εισηγμένες για να επιβιώσουν 

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα «ασημικά» τους πωλούν οι εισηγμένες για να επιβιώσουν 

Σε πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων, προς αναζήτηση ρευστότητας ή ισχυροποίηση των δεικτών του ισολογισμού τους, βρίσκονται πολλές εισηγμένες εταιρείες.

Η μείωση των πωλήσεων τους, ως απόρροια της πτώσης της κατανάλωσης, ο εξανεμισμός των κερδών τους, αλλά και το υπέρογκο βάρος των δανείων τους, έχει αναγκάσει αρκετές εταιρείες να βάλουν πωλητήριο σε περιουσιακά τους στοιχεία, είτε είναι ακίνητα, είτε συμμετοχές τους.

Ο κύκλος της εκχώρησης «ασημικών» έχει ξεκινήσει από το 2012 με πολλές εταιρείες να επιχειρούν - ανεπιτυχώς οι περισσότερες μέχρι σήμερα - να πουλήσουν ακίνητα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς η πώληση των περιουσιακών στοιχείων στα οποία προχώρησαν τα τελευταία χρόνια οι εισηγμένες ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014, οι εισπράξεις από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μόνο οκτώ εισηγμένων, ανήλθαν στα 80 εκατ. ευρώ.

Όσονα αφορά το 2015, μπορεί αρκετές να είταν οι εισηγμένες που κατάφεραν να βρουν αγοράστή, όμως ήταν (και είναι) δεκαπλάσιες αυτές που θέλουν να πουλήσουν μέρος του ενεργητικού τους (assets), κάτι που αποδεικνύει τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, αφενός μεν να βρει αγοραστές, αφετέρου να πετύχει ικανοποιητικό τίμημα.

Τη μερίδα του λέοντος από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, παίρνει η Εθνική Τράπεζα, με την πώληση της Finansbank, μία κίνηση που ισχυροποιεί τον ισολογισμό της και η αξία του deal αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η τράπεζα προχωρά και στην πώληση του Αστήρ Παλάς, σε ένα deal αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Σε πώληση της Ιονική Ξενοδοχειακής, η οποία έχει στην κατοχή του το Athens Hilton, προχωρά η Alpha Bank, ενώ η Eurobank προχώρησε σε πώληση του 80% της Eurolife έναντι 316 εκατ. ευρώ.

Mέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κλάδος της υαλουργίας της Frigoglass, προς 225 εκατ. δολλάρια. H κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις σε τζίρο και κέρδη, αλλά θα μειώσει το ύψος των δανείων, θα εξοικονομήσει χρήματα που θα έδινε σε τόκους και θα βελτιώσει και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σε μία αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει πριν μερικούς μήνες η Inform Lykos, πουλώντας την Austria Card προς 40 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό της και επιστρέφοντας σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους.

Στην πώληση μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Skyserv Ανώνυμος Εταιρία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών προς την Swissport Aviareps S.A, προχώρησε προσφάτως η Μarfin Investment Group (MIG), έναντι 18 εκατ. ευρώ.
Η Ιntacom έχει βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της μετά την πώληση της Hellas on Line και της Intracom Telecom.

Η ΕΛΒΕ πούλησε το 51% της Calin προς 11,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό της και αυξάνοντας ρευστότητα προκειμένου να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες στο μέλλον.
Μέσα στο 2015 η Alco Hellas πούλησε τρείς θυγατρικές της (Αλουμίνιο Θράκης, Γκρουπάλ και Alco Rom) έναντι συμβολικών τιμημάτων, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ήταν ζημιογόνες με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Η Βογιατζόγλου έχει πουλήσει ακίνητα και έχει επίσης επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, μειώνοντας παράλληλα και τον τραπεζικό της δανεισμό. Τα περισσότερα εισέπραξε (11,5 εκατ. ευρώ) από πώληση ακινήτου στην Αθηνών-Λαμίας, ένα ακίνητο που αγόρασε η Jumbo. Η Druckfarben πούλησε το 49% της Sun Chemical Delta BV προς 7,2 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας την καθαρή της θέση.

Ο Νηρέας αποφάσισε την πώληση της συνολικής δραστηριότητας στην Τουρκία έναντι 4,150 εκατ. ευρώ, Τέλος η Pasal προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις και να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει λάβει πούλησε μετοχές της Trastor έναντι 28,5 εκατ. ευρώ καθώς και ακίνητα που είχε στην κατοχή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider