Τι προβλέπει η συμφωνία διάσωσης της ΕΒΖ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η συμφωνία διάσωσης της ΕΒΖ

Tην εκ νέου χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των οφειλών σε τευτλοπαραγωγούς και ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, αλλά και haircut των υποχρεώσεων προβλέπει το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ), που έχει συμφωνηθεί επί της αρχής με την Τράπεζα Πειραιώς.

Η συμφωνία, εχόντος καλώς των πραγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί αρχικώς με την Τράπεζα Πειραιώς είναι η εκ νέου χρηματοδότηση της ΕΒΖ με 13 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων μέρος των οποίων θα δοθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους τευτλοπαραγωγούς και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Eπίσης προβλέπεται κούρεμα των υποχρεώσεων της βιομηχανίας, πώληση πώληση υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων, πώληση θυγατρικών αλλά και σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 40% καθώς των εξόδων της διοίκησης.

Tέλος σχεδιάζεται η πώληση όλων των μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ και συγκεκριμένα τα ακίνητα των πρώην εργοστασίων σε Ξάνθη και Λάρισα, το ημιτελές κτήριο επί της Κουντουριώτου, ένα μεγάλο ακίνητο στη Σίνδο, αλλά και η πώληση μεριδίων των δύο θυγατρικών της Σερβίας.

Η άμεση χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΒΖ και τη λειτουργία της αφού οι τευτλοπαραγωγοί για να πειστούν να σπείρουν για τη νέα σοδειά ώστε να έχει αντικείμενο η εταιρεία θα πρέπει να πληρωθούν για την προηγουμένη, αλλιώς θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Στα 14,9 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Εκτός από την χρηματοδότηση η ΕΒΖ έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Τις συσσωρευμένες ζημιές οι οποίες έχουν φτάσει στα 78 εκατ. ευρώ.
Ειδικότετα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 01/07/2015 έως 31/12/2015, ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιριών της Σερβίας) διαμορφώθηκε σε 78,2 εκατ ευρώ, μειωμένος κατά 13,68% έναντι της περσινής περιόδου. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην χαμηλή παραγωγή ζάχαρης που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία σε εθνικό επίπεδο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της ΕΒΖ, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα σε -9,48% έναντι -38,98% της περσινής περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο διαμορφώθηκε σε -1,65% έναντι -21,95% της περσινής περιόδου.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 8,02 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 19,4 εκατ ευρώ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 6,9 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 25,5 εκατ ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους παρουσίασαν ζημίες 14,9 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 39,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Φοβούνται για το μέλλον οι εργαζόμενοι

Επιστολή με την οποία εκφράζεται φόβος για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρεως Ελλάδας.

Στην επιστολή τονίζεται πως «περάσαν 40 ημέρες από τις εξαγγελίες που κάνατε από τα έδρανα της Βουλής, ως προς την αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ ΑΕ). Έχουμε μπει στον μήνα Μάρτιο και όσοι γνωρίζουν από παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι η χρονιά τείνει να χαθεί».

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό, προκειμένου, όπως σημειώνουν, να αποφευχθούν οι δυσμενείς εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, να φροντίσει «για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων, που μαστίζουν τη βιομηχανία, ξεκινώντας από την άμεση αποπληρωμή των περσινών οφειλών στους τευτλόκαλλιεργητές». Τονίζουν δε, ότι «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη χρηματοδότρια τράπεζα και με βάση τα όποια ανταλλάγματα τίθενται στο τραπέζι για το κούρεμα του δανείου, επ' ουδενί δεν θα πρέπει να περιληφούν περιουσιακά στοιχεία (εργοστάσια Σερβίας), τα οποία επί σειρά χρόνων στηρίζουν οικονομικά τη βιομηχανία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider