Εκπτώσεις «χαμηλών προσδοκιών» οι φετινές

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκπτώσεις «χαμηλών προσδοκιών» οι φετινές

Mε χαμηλές προσδοκίες από την πλευρά του εμπορικού κόσμου ξεκίνησαν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις 2018. Η συνεχής πτώση της αγοραστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις εκπτώσεις του καλοκαιριού, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές μειώσεις των τιμών που φτάνουν ήδη στο 60%, κάνει τους εμπόρους επιφυλακτικούς ως προς τις προβλέψεις τους,

Ωστόσο, η σημαντική αύξηση στην έλευση τουριστών τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας θα μπορούσαν να τονώσουν την κίνηση στην αγορά.

«Ελπίζουμε σε ένα θετικό πρόσημο στην αγοραστική κίνηση και το τζίρο της αγοράς», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται μικρή άνοδος, γεγονός που εδράζεται από τη μέχρι σήμερα πορεία του μέσου κύκλου εργασιών του πρώτου τετράμηνου του έτους που σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζει οριακή αύξηση 0,65%. «Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμεικτο, με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και με έντονο προβληματισμό καθώς οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων των καταναλωτών που αναγκαστικά βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις αγορές» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια είναι ότι, ενώ προ κρίσης ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο διάστημα Ιούλιου - Αύγουστου ήταν άνω των 8 δισ. ευρώ σήμερα μόλις φτάνει τα 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα σωρευτικά η μείωση από το 2008 έως και το 2017 ήταν περίπου 35%. Για τη φετινή περίοδο οι έμποροι ελπίζουν οι πωλήσεις τους να κυμανθούν λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα να κλείσουν με 6,06 δισ. ευρώ τζίρο από 6,02 δισ. ευρώ που ήταν τις περσινές θερινές εκπτώσεις, δηλαδή αύξηση μεταξύ του 0,6%-0,7%.

Οι φετινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν σήμερα θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αύγουστου, ενώ φέτος μέσω των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας η ΕΣΕΕ θα διαθέσει στους καταναλωτές 50.000 οικολογικές τσάντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider