Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ, με αφορμή την μη υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.
Υπολογίζεται ότι την τελευταία 5ετία έχουν υπογραφεί περίπου 1.540 επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες εκτός από μειώσεις στους μισθούς που κυμαίνονται από 10% έως και 50%, προβλέπουν και άλλου είδους «ευτράπελα», όπως τη χορήγηση δανείων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ καθώς και άλλες με ρήτρα... ανεργίας.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια είναι:
Μπόνους 30 ευρώ.... για την ανακάλυψη του κλέφτη
Bonus.... 30 ευρώ για την ανακάλυψη του κλέφτη προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογράψει η διοίκηση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.
Ειδικότερα στην επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές (διοίκηση και εργαζόμενοι) προβλέπεται: αμοιβή 30 ευρώ στους εργαζόμενους που θα ανακαλύψουν κάποιον να κλέβει τόσο από το κατάστημα όσο και από τις αποθήκες της εταιρίας.
Αν και η εταιρία στα καταστήματα της έχει προσλάβει security για αυτή τη δουλειά, φάινεται πως δεν της είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις κλοπών από τα καταστήματα της και είπε να βάλει στο «παιχνίδι» και τους εργαζόμενους.... έναντι αμοιβής.
Ετσι, πέρα από τις αυξημένες αρμοδιότητες των υπαλλήλων της αλυσίδας, καλούνται να συλλαμβάνουν και κλέφτες ακόμη και στις αποθήκες όπου πρόσβαση έχουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Σύμβαση εργασίας με ρήτρα.... ανεργίας
Νέα διετή σύμβαση εργασίας (2016-2017) υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Hilton, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης.
Οι νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι προβλέπει αυξήσεις 1% για το 2016 και 1% για το 2017 αλλά και αναστολή των επιδομάτων μέχρι η ανεργία στη χώρα να πέσει κάτω από το 10%.
Ειδικότερα στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη σις 9 Μαρτίου 2016 προβλέπει την αναστολή οποιασδήποτε αναπροσαρμογής (αύξηση) επιδομάτων πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κλπ μέχρι το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%.
Επίσης προβλέπεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού, το οποίο στην περίπτωση που ένας εργαζόμεςνος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και οι συνάδελφοι του συνεισφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του χρηματικό ποσό, το ποσό αυτό θα διπλασσιάζεται από την εταιρεία. Το μέγιστο ποσό που η εταιρεία θα προσφέρει είναι 750 ευρώ ανά περίπτωση και 2.000 ευρώ συνολικά ανά έτος.
Η σύμβαση εξασφαλίζει διετή εργασιακή ειρήνη ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον αγοραστή του ιστορικού ξενοδοχείου, ο οποίος και αναμένεται να αναδειχτεί τον προσεχή Ιούλιο.
Άτοκα δάνεια για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Άτοκα δάνεια στους εργαζόμενους του, χορηγεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προκειμένου να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά κλπ).
Αυτό προβλέπεται στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του αεροδρομίου με τους εργαζόμενους στις 17 Σεπτεμβρίου 2014.
Ειδικότερα για το χρονικό διάστημα 2014-2015 ο ΔΑΑ θα εφαρμόσει πρόγραμμα προσωπικών δανείων προς το προσωπικό της εταιρίας με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγφκών (φορολογικές επιβαρύνσεις κλπ).
Δικαιούχοι:Ολοι οι εργαζόμενοι μέχρι και τον τίτλο του Head, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης τους. Ο εργαζόμενος δύναται να αιτηθεί νέο δάνειο μόνο μετά την πλήρη αποπληρωμή του προηγούμενου.
Ποσό δανείου: Μέχρι δύο ονομαστικούς μηνιαίους μισθούς μεικτούς με συνολικό ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ.
Επιτόκιο:Μηδέν
Διάρκεια δανείου: Μέχρι 18 μήνες
Παρακράτηση δόσης: Η παρακράτηση της δόσης γίνεται μέσω της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση αποχώρησης του εργαζομένου που έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου, αυτό συμψηφίζεται με τις αποδοχές που έχει λάβει καθώς και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Αυξήσεις 1% και.... λουκέτο
Η τελευταία περίπτωση είναι χαρακτηριστική για ένα λόγο.
Στις αρχές του 2015 η διοίκηση και οι εργαζόμενοι υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση της Aθηναϊκής Χαρτοποιϊας (Softex), προέβλεπε αυξήσεις 1,5% στους μισθούς και μάλιστα αναδρομικά.
Όπως είχε ανακοινωθεί τότε και από τις δύο πλευρές, «η σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι αφορά σε μισθούς που δεν έχουν υποστεί μείωση, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε το σωματείο τα προηγούμενα χρόνια διασφάλισαν επιδόματα, προσαυξήσεις και λοιπά θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων».
Λίγου μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2016 η πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex.
Η αφορμή, σύμφωνα με την πολυεθνική ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex (σ.σ στον Ταύρο) που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή.
Σύμφωνα με την Bolton, oι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.
Το λουκέτο μπήκε και επίσημα στα μέσα Μαρτίου.