Οι «κερδισμένοι», τα απρόοπτα και οι αντιδράσεις της πρεμιέρας του λιανεμπορίου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «κερδισμένοι», τα απρόοπτα και οι αντιδράσεις της πρεμιέρας του λιανεμπορίου
Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα της πρεμιέρας για τους εμπόρους της Αθήνας, προβληματισμός για το όριο των 20 ατόμων επικρατεί στα μεγάλα καταστήματα ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «μπλόκο» σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Τι συνέβη με τα πολυκαταστήματα και το πρόστιμο στο Νotos.

Ικανοποίηση και χαμόγελα από τη μία πλευρά αλλά και προβληματισμό, ανησυχία και αντιδράσεις από την άλλη, έφερε η «πρεμιέρα» του λιανεμπορίου, στον εμπορικό κόσμο. Παράλληλα σύγχυση δημιουργήθηκε στην αγορά σχετικά με τα καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργούν, καθώς το πρωί της Δευτέρας κάποια πολυκαταστήματα άνοιξαν, παρά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν σύμφωνα με την ΚΥΑ, με αποτέλεσμα στην περίπτωση του Notos να επιβληθεί πρόστιμο.

Οι έμποροι της Αθήνας που ανέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους έπειτα από 2 μήνες, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές έστω και με τους περιορισμούς των click away/click inside. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων δεν διαθέτει eshop και δεν είχε δυνατότητα για ηλεκτρονικές πωλήσεις το προηγούμενο διάστημα, πήραν μία ανάσα έπειτα από αρκετό καιρό. Αρκετοί έμποροι μάλιστα προχώρησαν σε μεγάλες προσφορές στα προϊόντα που είχαν μείνει αδιάθετα στα ράφια τους ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές προτίμησαν να αγοράσουν κυρίως ρούχα και παπούτσια.

Για ενθαρρυντικά πρώτα μηνύματα από την αγορά έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης χωρίς ωστόσο να υπάρχει, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη καταναλωτική κίνηση την πρώτη μέρα. Ο κ. Καφούνης τόνισε παράλληλα την ανάγκη τα μέτρα να συνεχίσουν να τηρούνται ώστε τα καταστήματα να μην κλείσουν ξανά ενώ εξέφρασε και την αγωνία των εμπόρων για τις οφειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.

Προβληματισμός από την άλλη πλευρά επικράτησε στα μεγαλύτερα καταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες σχετικά με τη μέθοδο click inside, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και λίγο πριν από το άνοιγμα δεν είχαν ενεργοποιηθεί οι πλατφόρμες για τα ραντεβού εντός των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα για τα μεγάλα καταστήματα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το ανώτατο όριο των 20 πελατών που ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως τ.μ περιορίζει σημαντικά των αριθμό των πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέσα σε μία μέρα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι υψηλά.

Η ΚΥΑ για τα πολυκαταστήματα και το πρόστιμο στο Notos

Παράλληλα, σύγχυση επικράτησε στην «πρεμιέρα» σχετικά με τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων καθώς κάποιες επιχειρήσεις όπως ο Νotos ανέβασαν ρολά και άλλες όπως το Αttica παρέμειναν κλειστές. Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Σάββατο πρόβλεπε ότι τα καταστήματα τύπου «shops in a shop», όπως και τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά καταστήματα στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, δεν θα λειτουργήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου αφού ενημερώθηκε για τη λειτουργία του πολυκαταστήματος Notos, προχώρησε στην επιβολή προστίμου 8.000 ευρώ, στην επιχείρηση και τον υπεύθυνο, ενώ το κατάστημα κλήθηκε να κλείσει. Ο Γενικός Γραμματέας Eμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μάλιστα σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα από την Παρασκευή προς τις υπηρεσίες εάν μπορεί να λειτουργήσει και είχε λάβει αρνητική απάντηση. Έπειτα από την επιβολή του προστίμου πηγές της εταιρείας επεσήμαναν στο insider.gr ότι εφόσον το υπουργείο αποφάσισε ότι το κατάστημα πρέπει να κλείσει, θα σεβαστούν την απόφαση και θα κατεβάσουν ρολά.

Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για στο πρόστιμο στο Notos σημείωσε ότι για τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν ως shops in a shop, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται εντός και για αυτό και παραμένουν προς το παρόν κλειστά. Επεσήμανε παράλληλα ότι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν τόσο τα πολυκαταστήματα όσο και τα malls να ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων «φοβήθηκε» ότι ο επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν χώρους συνάθροισης πολιτών.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου όμως είχε και έντονες αντιδράσεις καθώς και κινητοποιήσεις από τους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη οι οποίοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική απόφαση της Παρασκευής να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματά τους.

Το πρωί της Δευτέρας αρκετοί έμποροι σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας άνοιξαν τις πόρτες των επιχειρήσεων τους, χωρίς ωστόσο να υποδέχονται πελάτες ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Σημείωναν παράλληλα ότι η ζημιά που υπέστησαν παραμένει μεγάλη, παρά πρόσθετο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα έμποροι στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζουν να καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα.

Η εβδομάδα που διανύουμε πάντως και γενικότερη εικόνα που θα επικρατήσει και τις επόμενες μέρες στην αγορά θεωρείται κρίσιμη για τον σχεδιασμό της επανεκκίνησης και των επόμενων δραστηριοτήτων. Γι' αυτό τον λόγο όλες οι πλευρές τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για τήρηση των μέτρων ώστε να μην υπάρξουν «πισωγυρίσματα».

Διαβάστε επίσης:

Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα - Η πρώτη εικόνα από την αγορά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider