Με μικρή καθυστέρηση και χρονικό ορίζοντα να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου θα ενεργοποιήσει η ΔΕΗ το εργαλείο της τιτλοποίησης οφειλών, ένα σχέδιο με το οποίο αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία της σε μια δύσκολη κατά γενική ομολογία περίοδο όσον αφορά στη ρευστότητα της επιχείρησης.
Τα φέσια προς την ΔΕΗ φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές οι οποίες προέρχονται από τη χαμηλή και μέση τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις).
Η ΔΕΗ αναμένει ότι η τιτλοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και μόλις υπογραφεί η σχετική σύμβαση θα ενεργοποιηθεί και το συγκεκριμένο εργαλείο με το οποίο θα μετατραπούν οι ανείσπρακτες οφειλές σε ομόλογα. Αυτά θα διατεθούν σε επενδυτές και θα φέρουν στα ταμεία της επιχείρησης ζεστό χρήμα, με δεδομένο ότι η αποπληρωμή των ομολόγων θα γίνει με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες.
Η βασική σκέψη είναι η ΔΕΗ να δανειστεί από διεθνείς επενδυτές , οι οποίοι πρακτικά θα προπληρώσουν την ΔΕΗ για τις εισπράξεις που προσδοκούν να έχουν από τη διαχείριση των ανεξόφλητων οφειλών και κατόπιν η ΔΕΗ θα αποπληρώνει τους επενδυτές.
Η επιχείρηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλους χρηματοοικονομικούς παίχτες όπως είναι η Deutsche Bank και η Finacity ενώ ετοιμάζεται το data room προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες.
Η επιλογή του νομικού συμβούλου αναμένεται να γίνει άμεσα ενώ έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο εταιρειών SPV (Special Purpose Vehicle - Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την έκδοση των ομολόγων. Όπως σχεδιάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, στο ένα SPV θα μεταφερθούν τα ληξιπρόθεσμα που δεν ξεπερνούν τις 60 ημέρες και στο δεύτερο οι οφειλές άνω των 90 ημερών.
Το ζητούμενο ωστόσο, είναι η ανταπόκριση που θα βρει το σχέδιο στην αγορά.
Τα επενδυτικά funds που έχουν προσκληθεί για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ αναμένεται να διαθέσουν καταρχάς ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ (η ΔΕΗ προσδοκά είσπραξη 20% με 25% του 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 350-400 εκατ. ευρώ) όμως πολλά θα εξαρτηθούν και από τα ποσοστά εισπραξιμότητας των οφειλών, τα οποία μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.